Koraszülésekhez vezet a klímaváltozás: így teszi tönkre gyermekeink jövőjét a meleg és a rossz levegő

GettyImages-1272026968
Olvasási idő kb. 4 perc

A csecsemőkori elhízás gyakoriságának növekedése mellett a koraszülések számának megugrásáért is felelőssé tehető a globális felmelegedés: mikor lesz már elég a klímaváltozás egészségkárosító hatásából?

Sorsdöntő pillanatban járhatunk: ezt mutatja egy egész csokornyi tanulmány, amelyeket egy gyermekkori és perinatális epidemiológiával foglalkozó kiadvány különszámában gyűjtöttek össze. Izraeltől Ausztráliáig, Dániától az Egyesült Államokig ível azoknak a tanulmányoknak a sokasága, amelyek a The Guardian cikke szerint mind alátámasztják, milyen borzasztó hatást gyakorol a felmelegedő bolygó gyermekeinkre már az anyaméhben is. Koraszülést is okozhat a felmelegedés: és ez csak egy a klímaváltozás hatásai közül.

Elhízhatnak a legkisebbek is

A probléma mindenkire hat a világ minden táján, a fogantatástól kezdve teljes életén át, fogalmaz Gregory Wellenius professzor, a kiadvány egyik szerkesztője. A klímaváltozás legdrasztikusabb hatásaival csak most kezdünk ismerkedni, ám a professzor szerint ezek egyre gyakrabban és gyakrabban fordulnak majd elő, ahogyan az idő telik, és nem holnap vagy a jövőben, hanem már ma is sokkal rosszabb, melegebb és egészségtelenebb hellyé teszik a Földet, mint amilyen az korábban volt.

A klímaváltozás okozta felmelegedés következtében több a koraszülés
A klímaváltozás okozta felmelegedés következtében több a koraszülésd3sign / Getty Images Hungary

A gyerekek első évében bekövetkező gyors testsúlynövekedés és a felmelegedés közt izraeli kutatók találtak kapcsolatot. 200 ezer születést vizsgálva arra jutottak, hogy a legmagasabb éjszakai hőmérsékletet feljegyző területek közül a felső 20 százalékba tartozókban 5 százalékkal nőtt meg az esély a csecsemőkori elhízásra. 

Jelenleg a világ gyermekeinek 18 százaléka túlsúlyos vagy elhízott: ennek egyik oka lehet a kutatók szerint az, hogy kevesebb energiát kell elégetniük

szervezetük megfelelő hőmérsékleten tartásához azoknak, akik eleve melegebb körülmények között élnek.

A klímaváltozás fejlődési rendellenességeket is okozhat 

A felmelegedés következtében kialakuló erdőtüzek borzasztó következményére egy kaliforniai tanulmány hívta fel a figyelmet: a fogantatást megelőző szennyezett levegőnek való anyai kitettség megduplázza a hasfalhasadékkal születés esélyét. Kétmillió szülést vizsgáltak ebben a tanulmányban, melyek mind az erdőtüzek 15 kilométeres közelségében élő nőknél következtek be, olyan légköri szennyezettségi szint mellett, amelyről már a kutatást megelőzően ismert volt, hogy kockázatot jelent az egészségre. A hasfalhasadék megjelenése a terhesség első trimeszterében 28 százalékkal ugrott meg a szennyezett levegőben élő nők esetében. Ez a betegség jelenleg még ritkának számít, de egyre gyakrabban jelenik meg.

Koraszülés a klímaváltozás miatt

A koraszülések és a felmelegedés kapcsolatát két tanulmány is taglalja: egy ausztrál kutatás szerint azok, akik a legmelegebb államok legforróbb öt százalékában éltek, 16 százalékkal nagyobb eséllyel adtak életet idő előtt gyermeküknek. A másik kutatás texasi adatokon alapult: egy olyan környéket vizsgáltak, ahol az emberek hozzá vannak szokva a magas hőmérséklethez, mégis: a rekordmeleget jelentő napokat követően 15 százalékkal nőtt a koraszülések előfordulása.

Az extrém koraszülések – 28 hetes terhességi kor előtt bekövetkező szülések – aránya megháromszorozódott,

és a hátrányos helyzetű nők esetében is kiugró, 20 százalékos ugrást fedeztek fel.

S ha mindez nem lenne elég: a rekordmelegekben kórházba is több gyermek kerül, mint egy átlagos napon. New York-i adatok szerint 7 fokos hőmérséklet-emelkedés 2,4 százalékos növekedéshez vezet az öt év alattiak kórházi felvételi arányában, mivel ők könnyebben kiszáradnak, mint a felnőttek.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek