Börtönbe kerülsz vagy lemosogatod, ha az éttermi számlát nem tudod kifizetni?

GettyImages-1283880378

Keveredtél már abba a kínos helyzetbe, hogy valami miatt nem tudtad végül kifizetni az éttermi cechedet? Hogy reagáltál? Vagy ami még inkább érdekes lehet, hogy reagált a helyzetre az adott vendéglátóhely?

Minden nagyon finom volt, nagyon jól érezted magad az étteremben, és a stresszfelhő, mely érkezésedkor még a fejed felett lebegett, már el is tűnt, mire tele pakoltad a hasadat. Csakúgy, mint a pénztárcád, melyben minden fontos iratod, némi készpénz és természetesen a bankkártyád is benne volt. Mosolyogva jelezted a pincérnek, hogy fizetni szeretnél, mire ő a vártnál korábban ott is terem előtted, és amikor teljes nyugalommal vennéd elő a bankkártyád a számla rendezéséhez, idegrohammal konstatálod, hogy nincs meg a pénztárcád. 

Kínosan érzed magad a pincérrel egyetemben, és szabadkozol, de annak az átkozott tárcának a keresését nem adod fel. A percek telnek, a pincér csak néz rád, és egyikőtök sem tudja, mit is mondjon. Neked persze ez a pár perc óráknak tűnik, és erősen leizzadsz közben, de kezd benned tudatosulni, hogy a kártyád, tárcád valóban nincs nálad.

A számla érkezésének nem kéne stresszes pillanatokat okoznia
A számla érkezésének nem kéne stresszes pillanatokat okozniaOscar Wong / Getty Images Hungary

Mit tehet ilyenkor az étterem?

De persze az az eset is előfordulhat, hogy nagyon is nálad van a kártyád, de mégsem tudsz vele valamilyen okból kifolyólag fizetni. Ilyenkor számos rémkép ugorhat be a fejedbe. Befognak mosogatónak, és ledolgoztatják veled,

egy életre kitiltanak téged arról a helyről, rád hívják a rendőröket, és az éjszakát már a fogdában töltöd…

Egyik sem hangzik túl kecsegtetően, igaz? De mi a valóság?

gyakorlatban, abban az esetben ha egy vendég fizetésképtelenül fogyaszt, a dolgok kimenetele nagyrészt az éttermen múlik. Azonban a gyakorlatban itt is érdemes különbséget tenni az éttermek árkategóriái között. Ha egy elitebb kategóriájú étteremről beszélünk, akkor van, hogy a foglalás is eleve csak úgy lehetséges, ha előre leadod az adataidat, vagy előleget kérnek, de még asztalfoglalás is csak úgy lehetséges, ha beleegyeztek az étterem által meghatározott asztalonkénti kötelező fogyasztás értékébe. Azokon a vendéglátóhelyeken viszont, ahol ezek a kritériumok nem kötelezőek, sokkal nagyobb az esélye az ilyen „fizetés körüli baleseteknek” is. 

Hogy ez szándékos vagy véletlen, az más kérdés, de időnként előfordulnak ilyen esetek. Két étteremben kérdeztük meg, hogy a protokoll szerint mi ebben a helyzetben a teendő, és mi történik azzal a vendéggel, aki nem fizet. 

Hazai eljárás

Pódium

András, az étteremvezető elárulja, hogy szerencsére nem jellemző náluk az ilyen vendég, de azért volt már rá példa. Abban az esetben, ha például valaki csinál egy 15 ezer Ft-os számlát, és kislisszolna fizetés nélkül, a rendőri intézkedés, a helyszíneléssel és egyéb hatósági dolgokkal járó teendők akadályozzák az étterem pörgését és forgalmát, az a bevételkiesés pedig lehet, hogy nagyobb érvágás, mint egy darab fizetetlen számla.

„Ha mondjuk, két ásványvíz marad kifizetetlenül, az nem olyan nagy tragédia az étterem számára. De ha már egy 10 fős társaság fizetség nélküli fogyasztásáról van szó, ott már jobban megérezzük a dolgot.”

Az étteremvezető hozzátette, hogy nagyobb mumus az éttermek számára, amikor egy céges rendezvényre előre foglalnak asztalt, például 25 főre, de abból a 25 főből csak 7 ember jön el. Az ilyen jellegű kiesés is egyfajta veszteség a vendéglátóhelyeknek, mert az előre lefoglaló fiktív személyek ilyen esetben azoktól veszik el a helyet, akik ténylegesen megjelennek, és az étteremben szeretnének fogyasztani, de már nincs számukra hely a fenntartott székek miatt.

Megtagadta a bank a tranzakciót? Hogyan tovább?
Megtagadta a bank a tranzakciót? Hogyan tovább?10'000 Hours / Getty Images Hungary

Szabad-e mosogatni?

Semmi extra

Évával beszélgettünk arról, hogy mi történik, ha egy vendégük nem tud fizetni. 

„A ledolgozós gyakorlat nálunk nem működik, a magyar törvények ezt nagyon lehetővé se tennék. A fizikai erőszak semmilyen formája nem megengedett, így nem érinthetjük meg a vendéget, tetten érés során sem. Azonban ha ilyen eset történik, elkérhetjük tőle az igazolványát egyfajta biztosítékként, hogy valamilyen módon rendezni tudja a számlát. Ha kamerák által is rögzítve van a vendég, akkor utána lehet feljelentést tenni, de sokszor nem is igazán érdemes. Vevőkörünk viszont szerencsére nagyon kis arányban mutat fel »ingyenevőket«, így ez a probléma nálunk alig merül fel.”

A hazai gyakorlatban a kényszermosogatás azért is járhatatlan út, mert komoly előírásoknak kell megfelelni ezeken a helyeken, még akkor is ha „csak” mosogatóként dolgozol ott. Így annak esélye, hogy egy fizetésképtelen civil vendéget odaállítsanak a konyhába mosogatni, nagyjából a nullával egyenlő. Az a módszer viszont járható út lehet, ha a vendég becsületes, és valóban nem szándékosan történt ilyen pénzügyi baki vele, hogy felhívja egy ismerősét, hogy segítsen rendezni a számlát. 

Örömteli, hogy mindkét helynek az a tapasztalata a vendégeivel, hogy 

akinél fel is merült már ilyen kínos eset, az a legtöbbször másnap visszatért, és rendezte a számlát.

Úgy tűnik tehát, hogy a becsületesség még mindig nem halt ki a világból. De az sem mellékes, hogy a pincérek, bár sok emberrel találkoznak nap mint nap, a gyanúsabb arcokat általában meg is jegyzik, így azok nem is nagyon térnek vissza a „tett színhelyére”. 

Érdekesség azonban, hogy a különböző helyek esetében más lehet az eljárás is. Egyik ismerősöm azt mesélte erről, hogy amikor egy tévedés miatt fizetésképtelen helyzetbe keveredett, őt és barátnőjét azzal a feltétellel engedték el, hogy álljanak be egy kicsit széket pakolni a teraszon, így a fogyasztásukat ledolgozhatták. 

Mi a helyzet külföldön?

Amerikában viszont kicsit más a rendszer. Ott az államok méreténél fogva más léptékű a lopások száma is. Ha a mindenhol jelen lévő kamerák és biztonsági emberek sem jelentenek visszatartó erőt, egy éttermi lopás következményei is nagyobbak lehetnek, hisz akár börtönbe is kerülhetsz érte.

A legelterjedtebb módja annak, hogy biztosítsák a fizetés céljából történő visszatérésedet, hogy elkérnek tőled egy zálogot, ami lehet a személyid, a telefonod vagy bármilyen iratod. Neked is érdekedben áll azt visszakapni, így nagy valószínűséggel fizetsz, még ha később is. Az USA exkluzívabb éttermeiben viszont akár fizikailag is visszatarthatnak, ha nem tudsz fizetni, vagy örökre kitilthatnak az adott helyről. 

A fogyasztás kifizetésének elmulasztása komoly következményeket vonhat maga után
A fogyasztás kifizetésének elmulasztása komoly következményeket vonhat maga utánRawf8 / Getty Images Hungary

Semmiképp nem jársz jól, ha arra játszol, hogy nem fizetsz a fogyasztásodért, sem itthon, sem külföldön. Így mindig ellenőrizd le, hogy biztosan nálad van-e a tárcád, mielőtt belépsz egy ilyen helyre. 

Mik a jelei annak, ha valaki ideges, mert tudja, hogy szorult helyzetbe került?

Ha azt konstatálod, hogy a vacsorád kifizetése lehetetlen lesz számodra, akkor bár szívesen válnál láthatatlanná, de sajnos rossz hírünk van. Ilyenkor az idegesség miatt olyan jeleket kezd mutatni a tested a külvilág felé, amelyekről messziről látszik, hogy valami nincs rendben veled. Testbeszédszakértők szerint a jelek közé tartozhatnak, hogy elkezdesz idegesen ide-oda pillantgatni, erősebben izzadsz, pótcselekvéseket teszel, például babrálod a hajad, rágod a körmöd, dobolsz a lábaddal. Egyéb esetben ezek az apró testbeszédjelek a szorongásra utalhatnak, de ebben a helyzetben egyértelműen arra, hogy te már tudod, hogy baj van, a lelkiismereted természetesen nem enged meglépni a helyszínről, de az eset kínosságát is szíved szerint messze elkerülnéd.

Amikor a pincér közelít, és megkérdezi, hogy minden rendben van-e, a legjobb, amit tehetsz, hogy bevallod a problémát, majd amikor szól a felettesének, te udvariasan és higgadtan elmagyarázod neki, hogy magad sem hiszed el, hogy fordulhatott elő ilyen, de otthon maradt a tárcád. Ilyenkor az együttműködést sokkal többre díjazzák az éttermek, mint a pánikot és a hirtelen távozást, és ne feledkezzünk meg a mindent látó kamerákról sem. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

Őszi bekuckózós olvasáshoz tökéletes választás ez a kötet, hisz 42 izgalmas emberi történetet tartalmaz a múlt századból. Régen vajon tényleg minden jobb volt?

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra