Ne vigyél sok készpénzt a nyaralásra, kártyát viszont igen!

Nyaralás alatt sem mindegy, hogy mennyi pénz van nálad, és milyen kártyát viszel magaddal, és mit kezdesz az otthoni csekkekkel.

Ha nyaralással kapcsolatos pénzügyekről van szó, a legtöbben csak azzal foglalkoznak, hogy legyen elég pénz a szállásra és az utazásra, és hogy nyaralás közben azért valamelyest racionalizálják a kiadásaikat, hogy hazaérve se kelljen éhezni. A CIB közleményében ennél valamivel összetettebb pénzügyi tervezésre biztat. 

Mennyi készpénzt vigyünk a nyaralásra?

A "minél többet" kézenfekvő, de nem a legjobb válasz. Bárhova is mész külföldön, érdemes annyi készpénzt vinni, amennyit el is költesz, de ezt nem jelenti azt, hogy feltétlen el kell költened minden készpénzed. Hogy mennyi készpénzre lesz majd szükségünk, az függ az utazás jellegétől és a tervezett programoktól, és méginkább az adott ország fizetési szokásaitól, vagyis jó tisztában lenni azzal, hogy hol mennyi borravalót kell adni, és egyáltalán milyen költségekkel kell számolni.

Jó irány ha megnézed még itthon néhány helyi étterem étlapját az interneten, vagy néhány bolt akciós ajánlatait, így be tudod lőni, hogy nagyjából mire számíts. De az is fontos szempont, hogy vajon hol tudod használni a bankkártyádat. Oroszországban például a piacokon, a kisebb forgalmú üzletekben, a büfékben és a taxikban egyaránt szükségünk lehet készpénzre, ezt azonban nem feltétlenül kell magunkkal vinnünk. Azt is nézd meg, hogy hol vehetsz fel ingyenesen készpénzt külföldön, ez nagyban függ attól, hogy melyik banknál vezeted a folyószámládat, vagyis érdemes náluk már jó előre tájékozódni.

Ne felejtsd otthon a bankkártyád!

Anglia, Írország, Egyesült Államok – tavaly itt használták a legtöbbet bankkártyájukat a bank ügyfelei. A benzinkutakon, az éttermekben, a nagyobb üzletekben, a szállodákban és a múzeumokban külföldön is gond nélkül és díjmentesen fizethetünk bankkártyával. A lehetőséget pedig a statisztika alapján ki is használjuk – a közlemény szerint külföldön a kártyás vásárlások száma messze túlszárnyalta a készpénzfelvételt. Tavaly augusztusban például 7%-ot ugrott a CIB-es kártyatranzakciók száma az átlaghoz képest, ami a karácsonyi forgalommal vetekszik.

De kötelezően kérhetik szállásfoglaláskor vagy autóbérléskor is, mint egyfajta biztosítékot a számla rendezésének elmulasztása vagy károkozás esetén. Vagyis ha szétvered a szállodát mint egy rocksztár, vagy kiiszod a minibárt, azt ráterhelik a bankkártyádra. Előfordulhat, hogy csak dombornyomott bankkártyát, vagy kizárólag hitelkártyát fogad el az adott szolgáltató – erről érdemes előre tájékozódni. Országonként eltérő az érintéses fizetés értékhatára: ezért előfordulhat, hogy külföldön már egy kisebb összegű vásárlásnál is szükségünk lesz a PIN kód megadására.

shutterstock 255180301
Shutterstock

Az itthon beállított vásárlási limit is kevésnek bizonyulhat, ha aktívan használjuk a kártyát, ezért jó ha letöltjük a bankuk mobilalkalmazását, hogy ezt változtatni lehessen.

Az új bankkártyát mindenképpen aktiválni kell indulás előtt, de célszerű ellenőrizni a régit is, nehogy pont a nyaralás közepén veszítse el érvényességét.

Mindenképpen írd fel a telefonszámot vagy elérhetőséget, ahol a bankkártyádat le tudod tiltani gond esetén.

Az utasbiztosítást mindenkinél saját belátására bízzuk azok után, hogy velünk mi történt, de ha egyébként is jár a bankkártyához, akkor arról érdeklődjünk, hogy kell-e aktiválni, és ne felejtsd el kiváltani az EU egészségbiztosítási kártyát se. 

Mi lesz a csekkekkel?

Erre a legjobb megoldás, ha már előtte befizeted a csekkeket, így legalább nem esel abba a hibába, hogy hazaérve már nem marad rá pénz. De kényelmesebb ha letöltöd a bank alkalmazását, és azon keresztül intézed a csekkbefizetést. Még indulás előtt töltsd le, és próbáld ki az egyes funkciókat.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek