Szokatlan esküvői megoldások, amelyeknek a pénztárcád is örülni fog

GettyImages-183537220
Olvasási idő kb. 6 perc

Az ember általában egy esküvőt tervez egy életre, ezért nem sajnálja rá a pénzt. Életünk nagy napjára mindig boldogan akarunk visszaemlékezni, ezért a szervezés felelősségteljes feladatát egyre többen szakemberre bízzák. De vajon megszervezhető-e házilag is egy profi esküvő, és ha igen, hogyan és mennyit spórolunk a szokatlan helyszínnel?

Egy lelkiismeretes, nyáron házasodni készülő pár ilyenkor a szervezéssel már elég jól áll. Talán már van helyszín, nézegetik a ruhákat, szabadidejükben a meghívottak listáját rövidítgetik, de az esküvőszervezővel már biztosan leszerződtek. Ha kicsit bátrabbak, és maguk vágnak bele a  szervezésbe, akkor valószínűleg olyan komplex szolgáltatást nyújtó helyszínben gondolkodnak, ahol a lehető legtöbb feladat megoldását leveszik a vállukról: a vacsora mellett a fogadóital, a zenekar, a ceremóniamester, akár még a fotós is benne lehet a szolgáltatásban. Ez tényleg kényelmes és idegrendszerbarát megoldás. Szép kastélyok, vidéki kúriák, vagy erre a célra kialakított rendezvényhelyszínek kínálnak ma már országszerte ilyen csomagokat, általában 80 meghívott fölött, egy átlagosabb menüsorral 35-40 ezer Ft/fő ártól, némi italt is beleszámítva.

Szokatlan helyszínek

Persze olyanok is vannak, akik extrémebb helyszínekre (helyszíneken) esküsznek. Hallhattunk már Boeing 727-es fedélzetén súlytalanság közeli állapotban házasságot kötő párról, ahogy bungee jumping közben igent mondó jegyesekről vagy repülő szárnyán, víz alatt, hullámvasúton, esetleg vízisízés közben létrejött frigyről is.

A tengerpart ma már nem is olyan extrém helyszín
A tengerpart ma már nem is olyan extrém helyszínImage Source / Getty Images Hungary

Tradicionális esküvő szervezése

Esküvői helyszínnek választhatjuk valamelyik színház színpadát, lehet tó- vagy folyópart, móló, hajó, szóba jöhet egy kilátó, egy múzeum, valamelyik vár(rom), vadas- vagy medvepark, de a nyaralónk kertje is. Az adott helyszín kiválasztásánál érdemes a helyi önkormányzatnál érdeklődni, hogy mit szabad, és mit nem, milyen költséggel jár, és szervezhető-e ott szertartás, kijöhet-e az anyakönyvvezető. Általában elég rugalmasak, de a külső helyszín feláras a polgármesteri hivatal kijelölt terméhez képest.

Szokatlan esküvői helyszín egy erdő is
Szokatlan esküvői helyszín egy erdő isVictor Dyomin / Getty Images Hungary

Az áraknál figyeljünk az alábbiakra:

  • éttermeknél néha külön felszámítják a terem bérleti díját
  • a személyzetet illetően helyenként a hajnali órák már felárasak
  • sok helyen van dugódíj: ha az ifjú pár gondoskodik az italkínálatról, akkor a poharakért, szervírozásért és mosogatásért úgynevezett dugódíjat számítanak fel, ami több százezer forint is lehet, így az italáron megspórolt összeg hamar el tud olvadni

Persze hallottunk már piknik alapon összehordott esküvői falatokról is, ahol a násznép kiskosárral érkezik, és a szertartás utáni kínálós állófogadás a hozott sörkorcsolyákból áll.

Hogy tudnak azok a párok spórolni, akik vendéglátós megoldásban gondolkodnak?

A svédasztalos vacsora általában kedvezőbb árú az ültetettnél.

Az ültetőkártya, a meghívó vagy az ajándéknak szánt apró figyelmesség lehet saját gyártmány. Ezeket készítheti a pár, de kellemes dumálós program lehet a menyasszonynak a barátnőivel, akár a lánybúcsú bemelegítésére is.

A helyszín dekorálása szintén egyike azoknak a feladatoknak, amelyek jópofa csapatépítő, ráhangoló programok lehetnek. A székekre közösen készített selyemmasnik a 3-4 ezer forintos székszoknya helyett, vagy a papírlampionok, apróbb virágcsokrok, gyertyatartók sok költségtől kímélhetnek meg. Ráadásul

a bevont barátnők, családtagok általában megtiszteltetésnek veszik az efféle felkérést, és közelebb kerülnek az eseményhez lélekben.

A DJ és a fényképész fontos személyek: a lemezlovas tehetsége a hangulatot határozza meg a nagy napon, a fényképész rátermettsége pedig utólag az emlékek miatt nem közömbös. Az árak a drágától a csillagos égig terjednek.

Ha már a magas áraknál tartunk, tegyünk egy kis kitérőt az egyik legfontosabb kellék, a menyasszonyi ruha ügyében.

A ruha

A menyasszonyiruha-szalonok általában 5000 forinttól kezdődően várják ruhapróbára a menyasszonyokat, egy ruhát csak néhányszor adnak kölcsön, közben vállalják a tisztítást és a méretre igazítást, de a kölcsönzés díja 300 000 forint alatt aligha megúszható, és a másfél millió forintos díj sem ritka. Ha valaki nem ragaszkodik a nagy tüllszoknyás menyasszonyi outfithez, akkor annak fontos lehet, hogy az igazán szép esküvői textíliák, extrább csipke- vagy dizájner méteráruk 30-50 ezer Ft / métertől elérhetők, egy ügyeskezű varrónő pedig 100-150 ezer forintos munkadíjjal varr alkalmi fazonú, estélyi jellegű ruhát, így akár esküvőit is. Kevésbé tradicionális ruha ennél jóval kedvezőbb áron is elképzelhető.

Az esküvőszervezés során mindig szóba kerül a szokatlan helyszín
Az esküvőszervezés során mindig szóba kerül a szokatlan helyszínThomas Barwick / Getty Images Hungary

Az interneten számtalan szabás és stílus megtalálható. Megfontolandó, hogy egy varratott ruha, még ha az ára mindennel együtt el is éri a kölcsönzöttét,  

a sajátunk marad utána, de talán az még inkább jó érzés, hogy ebben a ruhában csak mi mondtuk ki a boldogító igent, és senki más.

A smink

A menyasszony esetében a smink és a frizura is nagyon fontos. A menyasszonyi sminket próbasminkkel együtt nem könnyű 50 000 Ft alatt megúszni, pedig vannak nagy szépségápolási cégek, ahol sminkelnek ennél sokkal kedvezőbb áron is. De a helyzet az, hogy amikor az ember kimondja a varázsszót (esküvő), az árak megugranak. Próbasmink nélkül pedig érhetik az embert kellemetlen meglepetések, így a tesztelés nélkül bevállalt profi sminknél ajánlatosabb, ha a spórolni vágyók saját maguknak készítik el az esküvői sminkjüket. 

Saját arcát és ízlését úgyis mindenki maga ismeri legjobban, ehhez inkább bátorság kell és magabiztos kéz. A tesztelés így is ajánlott.

Hasonló a helyzet a tortával is. A fehér marcipánnal bevont tortaköltemények millióféle rózsa- és gyöngydíszítéssel kétségtelenül esküvői hangulatot árasztanak, de belül ugyanolyanok, mint a fehér máz nélküli torták. Az ár viszont a bevonattal együtt kap egy kettes szorzót is.

Sok a mérlegelendő tényező, így ha a fentieken kívül több támpontra van szükségünk, március 5-én és 6-án megkaphatjuk a Tavaszi Esküvő Kiállításon.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek