Olcsó esküvő=boldog házasság?

A Szingapúri Nemzeti Egyetem és az Emory Egyetem kutatásában 3000, valaha házas amerikai ember adatait vizsgálták meg egy sor párkapcsolati és demográfiai szempontot figyelembe véve, és a válaszok alapján igen érdekes összefüggésekre bukkantak.

Hét tényezőt már ismerünk, amelyek előrejelzik a válást, de vajon milyen összefüggés van a jegygyűrűre fordított összeg és a hosszú távon is boldog házasság között?

A kutatók szerint az egyik szembetűnő összefüggés az volt, hogy minél nagyobb a jegygyűrűre és az esküvői ceremóniára költött pénz összege, annál rövidebb a házasság  - írja az IFLScience.com. Egészen pontosan a férfi válaszadók esetében mutatták ki az összefüggést a házasság hosszával, míg a nő válaszadók esetében az esküvő, illetve a lakodalom költségei és a házasság tartóssága között figyelték meg a kapcsolatot. Mindemellett az alacsony költségvetésű esküvők pozitívan hatottak a házasság hosszával mind a férfi, mind a női válaszadók esetében.

Olcsó esküvő=boldog házasság?
Olcsó esküvő=boldog házasság?Shutterstock

Fontos azonban megjegyezni, hogy a fenti korreláció nem jelent ok-okozati összefüggést, így az említett tényezők között sincs közvetlen kapcsolat (szóval ne ijedj meg, ha mélyen a zsebbe nyúltatok az esküvő miatt). A tanulmány elsősorban arra világít rá, hogy mennyire elterjedt manapság a “meg kell adni a módját” hozzáállás - annak ellenére, hogy a házasságok fele válással végződik -, ami nem csoda, hiszen az ékszerészektől kezdve a rendezvényszervezőkig az esküvőipar minden szegmense azt tolja az arcunkba, hogy legyen minél puccosabb az a bizonyos nagy nap, ha már egyszer összekötjük az életünket a nagy ővel - aki egyébként nem is létezik.

Persze mindenki arra szórja a pénzét, amire szeretné, de a lényeg, hogy nem ettől a nagy felhajtástól kell várni, hogy hosszú távon boldoggá tegye a kapcsolatot, hanem olyan, az anyagi javaknál sokkal erősebb és értékesebb tényezőkre kellene alapozni egy házasságot, mint a közös élmények, az egymásra figyelés, az énidő, vagy a vágy fenntartása.

Oszd meg másokkal is!
Mustra