Ez volt a legnagyobb érettségi botrány: újra kellett írni a matekvizsgát

GettyImages-535654465

Noha ma minden probléma nélkül kezdődtek el az érettségi vizsgák, Magyarország középiskolai vizsgatörténete nem volt mindig botrányoktól mentes.

Meg kell ismételni a kedden írt középszintű matematikaérettségiket – jelentette be még 2005-ben Magyar Bálint akkori oktatási miniszter, miután kiderült, hogy a feladatsorok már jóval a vizsga előtt nyilvánosságra kerültek. A politikus szerint minderről körülbelül 100 iskolától kaptak visszajelzést, amely már olyan mennyiségnek számított, hogy veszélyeztette volna az esélyegyenlőséget. 

Lefényképezték az érettségi vizsgák feladatsorait

Mint ahogyan arra sokan emlékszünk, 2005. május 10-én arról szóltak a hírek, hogy már a vizsgák előtt elérhetők voltak online a matematika és történelem tárgyak érettségi tételei. A záróvizsga reggelén aztán bizonyosságot is nyert, hogy

az internetről letöltött feladatok minden betűje megegyezik a másnap hivatalosan is kihirdetett matematika tételsoréval.

Később az is kiderült, hogy a feladatok nem az Oktatási Minisztérium honlapjának feltörésével kerültek nyilvánosságra, hanem valaki egy Sony DSC-P41 típusú fényképezőgéppel fotózta le azokat 2005. május 9-én, hajnali fél három körül. A képek sorszámozásából pedig még az is kiviláglott, hogy a matematika és történelem feladatsort egyhuzamban digitalizálták.

 Az ingyenesen elérhető tételsoron kívül a vizsgázók a vizsgalapokhoz is hozzájuthattak egy emelt díjas SMS áráért, amely 799 forint+ÁFA volt.

A feladatsor feltételezhetően egy iskolából került ki, amelyet a történelemérettségi lap mögött hímzett terítő is bizonyított.

Az esetben nyomozás indult, a matekvizsgát pedig újra kellett írniuk a tanulóknak, történelemből pedig gyorsan összeállítottak egy új tételsort. 

Botrányok a rendszerváltás óta

Noha a rendszerváltás óta ez volt az egyetlen példa arra, hogy egy tantárgyból országosan új vizsgát kelljen tenni, botrányokból azonban sosem volt hiány.

Amint az a HVG egy korábbi cikkéből kiderült, 1990-ben egy napilap hozta nyilvánosságra idő előtt a magyar tételeket, amelyeket akkor visszavontak. 1993-ban egy szegedi gimnáziumban hibáztak azzal, hogy véletlenül korábban nyitották ki a spanyol és a francia nyelv tételeit, amely miatt új tételeket adott ki a minisztérium. 1995-ben Kaposvárott volt egy kis kavarodás az érettségik körül, a somogyi vármegyeszékhelyen ugyanis a közös érettségi-felvételi vizsgán nem a megfelelő matematikadolgozatot írták meg a diákok. Mint kiderült, az Országos Felsőoktatási Felvételi Irodában (OFFI) a tételek postázásakor a másnapi tételeket tették.

A diákok szerencsére nem jártak olyan rosszul, hiszen aki szerette volna beszámíttatni az erre kapott eredményét, megtehette, de aki akarta, újra is írhatta az érettségét, az OFFI vezetőjének azonban mennie kellett.

Az 1998-as érettségik sem telhettek el botrány nélkül, akkor egy kereskedelmi rádió nem sokkal a matematikaérettségi tételek kihirdetése után beolvasta azok megoldásait,

ennek ellenére a diákoknak nem kellett újraírniuk a tesztet.

2000-ben az 1999-es tesztet íratták meg olaszból a diákokkal, mégsem kellett új vizsgát tenniük az érettségizőknek. Három évvel később egy miskolci középiskolában egy héttel a hivatalos időpont előtt érettségiztek a diákok németből és franciából, ami azért is volt kellemetlen, mert Magyarországon minden érintettnek, mintegy kilencezer tanulónak újra kellett vizsgáznia.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek