Teljesen megváltoznak az energiaszámlák, pár hónap maradt a felkészülésre

energia számla-2155395653
Olvasási idő kb. 2 perc

A jövő év elejétől már kizárólag digitális formában kapnak energiaszámlát a haza vállalkozások. Ez nagyon sok cég életében jelent komoly változást, hiszen azok jelentős része papír alapú számlákkal dolgozik.

Csak automatikus adatkinyerésre alkalmas formátumú számlákat fognak kapni a magyarországi vállalatok 2025. január 1-jétől – derül ki a Portfolio cikkéből. A villamosenergia- és földgázszámlák digitális átállását az Európai Bizottság VAT in Digital Age (VIDA) elnevezésű javaslatcsomagja tartalmazza. A cégeknek így alig több, mint fél éve maradt a megfelelő fejlesztések végrehajtására. 

Az átállás komoly változást jelent sok magyar kis- és középvállalkozás (kkv) életében: a hazai kkv-k mintegy 85 százaléka eddig a papír alapú számlákat választotta, amelyeket a könyvelők dossziékba fűzve tároltak.

Még azok a vállalkozások is sokszor így tettek, amelyek elektronikus formában kérték a számlát, ez ugyanis gyakran pdf-dokumentumot jelentett, amelyet aztán kinyomtattak és így tároltak a jogszabály által megszabott ideig.

Ez a formátum azonban valójában csak egy papír alapú számla digitális leképezése, és nem alkalmas arra, hogy automatikusan kinyerhető legyen belőle információ.

Valójában könnyebben kezelhetőek és tárolhatóak a digitális energiaszámlák
Valójában könnyebben kezelhetőek és tárolhatóak a digitális energiaszámlákArtistGNDphotography / Getty Images Hungary

Könnyebbséget is jelenthet a digitális energiaszámla

A valóban digitális számláknak ugyanakkor nagyon sok előnye is van. A megfelelő formátumból ugyanis a dokumentumkezelő-, számlázó- vagy könyvelőszoftverek automatikusan ki tudják nyerni a megfelelő információkat, és akár az energiaszámla kiegyenlítése is elvégezhető emberi beavatkozás nélkül. A tárolás ugyanakkor újfajta kihívást jelenthet, hiszen ehhez felhő alapú szolgáltatásokra vagy data-centerekre lehet szükség.

Türelmi idő a jelenlegi információk szerint nem lesz, vagyis nem futhat majd együtt a papír alapú és a digitális rendszer. A változás egyelőre csak a vállalati ügyfeleket érinti, ám az EU-s irányelvek szerint előbb-utóbb mindenkit el fog érni a digitális átállás. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek