Kiderült, mi áll a sokunk számára legidegesítőbb emberi tulajdonság hátterében

Diósi Szilvia
GettyImages-1726211009
Olvasási idő kb. 4 perc

Vannak azok az emberek, akik sehová sem érnek oda időben, akikre mindig várni kell, amikor elindultok valahová, akiknek egy órával korábbi időpontot mondasz a találkozóra, mert tudod, hogy még így is te fogsz hamarabb odaérni. Az ilyen tulajdonsággal rendelkező ismerősök elképesztően idegesítőek tudnak lenni, de úgy tűnik, most kiderült, mi az oka ennek a jelenségnek.

A késést általában negatív tulajdonságként tartják számon. Ez olyasmi, amit a munkahelyeken nem néznek jó szemmel, a pontos barátokat általában bosszantja, súrlódásokat okozhat a kapcsolatokban, idegesíti a többi nézőt a moziban, színházban. Gyakran mondják a mindig későkre, hogy nincs jó modoruk, nem figyelnek a többiekre, csak magukra, pedig ez nem mindig így van.

A kutatások szerint bizonyos személyiségtípusok hajlamosak kevésbé pontosak lenni, mint mások.

 

Akik azért késnek, mert túlvállalják magukat

Vannak a született optimisták, akik őszintén hisznek abban, hogy mindent el tudnak intézni a rohanó időbeosztásukban. Ők hajlamosak arra, hogy minden napra túl sok elfoglaltságot tervezzenek, ez pedig azt jelenti, hogy

mindig el fognak késni valamiről.

Bizonyos esetekben azonban ezek az emberek nem azért zsúfolnak össze egy napra sok mindent, mert úgy érzik, mindenre lesz idejük, és szívesen mennek egyik programról a másikra, hanem nem tudnak nemet mondani, mert attól félnek, hogy megbántanak valakit, vagy lemaradnak egy fontos lehetőségről. Ebben az esetben a napra vonatkozó irreális terveik inkább az aggodalmaikat tükrözik, mint az izgatottságukat.

A késés egy idegesítő emberi tulajdonság, de rengeteg oka lehet
A késés egy idegesítő emberi tulajdonság, de rengeteg oka lehetPeter Cade / Getty Images Hungary

Amikor a késés már természetes

Vannak olyan későn érkezők, akik beépítették a késést a személyes márkájukba, és már nem érzik szükségét annak, hogy egyáltalán megpróbáljanak időben megérkezni, mivel senki sem várja el tőlük, hogy időben érkezzenek, legkevésbé ők maguk.

Aztán ott vannak a halogatók. Ez a csoport hajlamos valami mással foglalkozni − kiürítik a mosogatógépet, vagy elküldenek még egy e-mailt − pontosan akkor, amikor már indulniuk kellene a találkozójukra. Az is lehet, hogy valamilyen szintű szorongással küzdenek, ami megnehezíti számukra az egyik helyről a másikra megérkezést.  

Mi tesz minket ilyenné?

Vannak, akik a belső elvárásoknak (saját viselkedési kódexüknek) jobban megfelelnek, mint a külső elvárásoknak (amelyeket mások, a munka, a társadalom stb. támaszt velük szemben). Általában a külső elvárások vezérlik azt, hogy egy bizonyos helyen legyünk egy bizonyos időre.

Azok az emberek, akik nagyobb hangsúlyt fektetnek a külső elvárásokra, általában pontosabbak.

Azok, akik inkább a belső elvárásaiknak felelnek meg, inkább a késő típusok, akik a saját igényeiket előbb teljesítik, mint másokét. Ez nem modortalanságból fakad, nem is tudatos gondolkodásmód. Gyakran mindent megtesznek azért, hogy időben érkezzenek, de nem sikerül.

A késés a gyermekkorig visszanyúlhat

A veleszületett hajlam mellett tanult viselkedés is állhat a háttérben, és az, hogy hogyan neveltek valakit. Két irányba is történhet, vagyis úgy, hogy a szülőket utánozza az illető, vagy úgy, hogy teljesen az ellenkezőjét teszi. A pontos emberek szülei gyakran dolgoznak, elfoglaltak, így az, hogy a gyermek időben elkészül, a szeretet és tisztelet jele. Ennek az ellenkezője is igaz lehet; az a szégyenérzet, hogy egy szülő mindig későn viszi a gyereket az iskolába, vagy sose megy érte időben.

Az állandó késés a személyiségünkből is fakadhat, de tanult viselkedés eredményes is lehet
Az állandó késés a személyiségünkből is fakadhat, de tanult viselkedés eredményes is lehetReza Estakhrian / Getty Images Hungary

A rossz mentális egészség jele is lehet

Az ismétlődő késés összefüggésbe hozható azzal is, hogy az egyén hogyan érzi magát mentálisan. Ha az egyén stresszes vagy túlterhelt, úgy érezheti, hogy az előtte álló feladat hatalmas, amit nem tud teljesíteni. Ez elkerüléshez vezethet, ami még több stresszt okozhat. Ilyenkor nehezen tud egy adott feladatra koncentrálni, ez pedig azt eredményezheti, hogy késik. A mentális egészség egyértelműen kihat a mindennapi viselkedésünkre. Ilyenkor az olyan eddig természetes feladatok is lehetetlennek tűnnek, mint a korai kelés, vagy hogy elérjék a buszt.

Valamint nem mindannyiunk agya működik ugyanúgy. Például az autisták vagy ADHD-ban szenvedők különösen nehezen tartják be az időbeosztást.

A repülőgépjáratok késése vagy törlése rengeteg utast érint minden évben az egész világon. Sokan azonban nem tudják, hogy mit tehetnek ebben az esetben, az alábbi cikkünkben összefoglaljuk.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek