Ennyi ideig keresik az eltűnt embereket

GettyImages-98158332
Olvasási idő kb. 6 perc

Összesen 2400 ember szerepel a magyar rendőrség keresési listáján jelenleg. Utánajártunk, vajon mit tehet az, aki egy eltűnt embert keres, miben tud segíteni neki a rendőrség, és milyen egyéb lehetőségekkel élhet, hogy megtalálja.

Számtalan oka lehet annak, hogy egy embert keresni kezdenek rokonai, ismerősei. Megkérdeztük az Országos Rendőr-főkapitányság Sajtóosztályát is, hogy mit tehet a rendőrség ilyen esetben. 

Közel két és félezer embert keres jelenleg a rendőrség azért, mert holléte ismeretlen, harmaduk kiskorú. A majdnem tízmilliós Magyarország teljes lélekszámához képest csekélynek tűnhet, azonban ők csupán azok, akiket keres is valamely hozzátartozójuk vagy ismerősük. Az eltűnt személyek létszáma egy nagyobb falunyi embert tesz ki. 

Minden apró információ segítheti a rendőrség munkáját
Minden apró információ segítheti a rendőrség munkájátDavid Espejo / Getty Images Hungary

Nem minden eltűnt embert keresnek

A körözési nyilvántartási rendszerről és a személyek, dolgok felkutatásáról és azonosításáról szóló 2013. évi LXXXVIII. törvény határozza meg azt, hogy kit kell ma Magyarországon eltűnt személynek tekinteni. A szabályok értelmében többek között eltűntnek kell tekinteni:

  • az ismeretlen helyen lévő személyt, amennyiben az illető cselekvőképtelen vagy korlátozottan cselekvőképes, egészségi állapota, kora vagy más ok miatt nem tud magáról gondoskodni;
  •  az ismeretlen helyen lévő személyt, akinek esetében életvitelére, személyi körülményeire, foglalkozására tekintettel az eltűnésére észszerű magyarázat nem adható;
  •  eltűntnek kell tekinteni azt is, aki ismeretlen helyen tartózkodik, és az eltűnés természeti katasztrófával vagy öngyilkossággal van összefüggésben.

Bár a közösségi médiában inkább az a gyakori, hogy idős rokonukat keresik, az eltűntek között bizony jócskán akadnak kiskorúak is, a cikk írásának pillanatában 714 olyan 18 év alatti szerepel a listán, akiknek holléte ismeretlen. A rendőrség szerint a gyermekek és fiatalkorúak körében igazán változatos az oka annak, hogy nem találják őket. 

„Az eltűnések hátterében számos ok állhat. Fiatalkorúak és gyermekek esetében ilyen például a személyes konfliktus, a szülő-gyermek közötti konfliktushelyzet, gyermekelhelyezési vita, esetleg gyermekvédelmi hatósági intézkedés megakadályozása, beszámíthatatlan, zavart viselkedés vagy akár kóros elmeállapot is” – tájékoztatta a Díványt az ORFK sajtügyelete. 

A rendőrség mellett civil önkéntesek is segíthetik az eltűnt emberek utáni kutatást
A rendőrség mellett civil önkéntesek is segíthetik az eltűnt emberek utáni kutatástAlan Thornton / Getty Images Hungary

Az eltűnés tényét a közvélekedéssel ellentétben bármikor jelezhetjük a rendőrség felé, nem kell 24 órát várni ahhoz, hogy eltűntnek minősítsenek valakit. A rendőrség bejelentést vagy hatósági észlelést követően indít eltűnt személy felkutatására körözési eljárást.

Az eltűnt személy mielőbbi megtalálásának érdekében az a legfontosabb, hogy az eltűnés tényét minél hamarabb a hatóság tudomására hozzák – hangsúlyozzák.  

A bejelentés megtehető személyesen vagy elektronikusan is a https://ugyintezes.police.hu weboldalon az új ügy indítása/eltűnés bejelentése menüpont alatt is. Ha a hatóság tudomására jut, hogy eltűnt egy személy, akkor a bejelentést követően a körözést azonnal elrendelik. A gyakorlatban ez azt jelenti, hogy a körözést a nyilvántartásban rögzítik, és elindul a körözési eljárás, keresni kezdik az illetőt. 

Minden információ segítség lehet

„Nagyon fontos, hogy az eltűnés bejelentésénél minél részletesebb és pontosabb információkat adjanak az eltűntről, életviteléről, foglalkozásáról, baráti köréről, szokásairól, hiszen mindez segíti a körözési eljárást folytató hatóságot” – összegezte a Díványt tájékoztatva a rendőrség. 

Friss fénykép, az aktuálisan viselt ruházat, az esetleges mobiltelefonos nyomkövetési adatok is fontos összetevői lehetnek annak, hogy hamar az eltűnt ember nyomára bukkanhassanak. Hogy pontosan mit tesznek, az az adott ügy körülményeitől függ. 

A keresőkutyák évente több száz eltűnt ember nyomára bukkannak
A keresőkutyák évente több száz eltűnt ember nyomára bukkannakBill Oxford / Getty Images Hungary

A közösségi oldalon terjedő felhívások komoly segítséget jelenthetnek a rendőrség munkájában a körözési eljárások során, ezért a hozzátartozóknak javasolják, hogy ott is osszák meg a körözési felhívást. Számtalan weboldal és közösségi médiás oldal jött annak érdekében létre, hogy az eltűnt emberekkel kapcsolatos felhívások széles körben ismertté váljanak, itt keresősablonok segítségével készítenek fényképes leírást a kontaktok telefonszámát is feltüntetve, amit bárki megoszthat nyilvánosan a profilján, ezzel segítve a hír terjedését.

A rendőrség azonban figyelmeztet arra is, hogy számtalan hoax kap szárnyra, sokan viccből is kereshetnek el nem tűnt embereket, és az így terjesztett felhívások nagyban akadályozhatják az ő munkájukat is, ezért mielőtt egy civil kezdeményezés felhívását megosztanánk, ellenőrizzük a körözési listában is, hogy valós-e, áll-e még a körözés, vagy esetleg idő közben megtalálták az eltűntnek hitt személyt. A valótlan felhívások, hoaxok és álhírek terjedésével ugyanis fennáll a veszélye annak, hogy az emberek nem veszik többé komolyan a valódi segélykéréseket. 

Minden eszközt bevetnek

A rendőrség az online felületeken közzétett felhívások mellett a területileg illetékes szervek, társzervek, kutató-mentő szolgálatok és civil önkéntesek bevonásával is részt vesz az eltűnt személyek felkutatásában, a szükséges erőforrások és technikai feltételek mozgósításával. Több emberkeresésre, nyomkövetésre szakosodott civil szervezet dolgozik országszerte, többek között keresőkutyákkal, drónokkal vagy nagy tömegű önkéntes mozgósításával.

Az egyik legismertebb magyar segítőkutya a nyomolvasó Demi, aki gazdájával, Kovács Tímeával, a Keresőkutyás Szolgálat Alapítvány kurátorával az elmúlt évek során több száz embert és állatot talált meg kifinomult szaglásával és éles eszével. A páros rendszeresen gyakorol, saját módszer alapján tréningeznek, melyről ide kattintva tudhatsz meg többet. Hetente több alkalommal indulnak bevetésre, hogy eltűnt személyeket és háziállatokat juttassanak haza, a legtöbb esetben sikerrel. Fontos tudni, hogy szintén az általános téves információkkal ellentétben a rendőrség nem adja fel soha az eltűnt személyek keresését, megtalálásukig foglalkoznak az üggyel. 

Az elmúlt évtizedek legnagyobb médiaérdeklődését kiváltó eltűnése egy kétéves kislányhoz köthető. A Madeleine McCann ügyével kapcsolatos fejleményekről ide kattintva olvashatsz

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek