Így spórolnak családok ezrei: nagy kedvezményekhez juthatsz te is

GettyImages-1226633150
Olvasási idő kb. 4 perc

Az élelmiszer-pazarlás elleni küzdelem szerves részét képezi az a módszer, amelyet ételmentésnek nevezünk: ha nem tudod, mit takar a kifejezés, itt a legfőbb ideje, hogy megismerkedj vele!

Attól, hogy az alma kicsit kisebb a szokásosnál, az uborka valamivel görbébb, mint amihez hozzászoktál, vagy hogy egy élelmiszer lejárata már közeli, még ugyanolyan tápláló, egészséges és ízletes lehet. Az ilyen termékek esetében indokoltnak érezheted, hogy alacsonyabb áron juss hozzájuk – ha nem a külcsín, hanem a belbecs alapján vásárolnál ételt, miközben ráadásul spórolsz is, jó hírünk van: mindez lehetséges!

Attól, hogy másképp fest, még ugyanolyan jó!

Másodosztályú lehet ugyanis egy gyümölcs vagy zöldség úgy is, hogy alakja valamivel eltér a megszokottól, esetleg kicsit kisebb, mint az átlag, vagy akár megnyomódott. Ettől azonban fogyasztható, ami nemcsak a vásárló számára segítség az alacsonyabb árnak köszönhetően, hanem a termelőnek is, hiszen így ezek a szépséghibás darabok nem hulladékot képeznek, hanem megmaradnak élelmiszernek, amelyet ők eladhatnak.

A zöldségek és gyümölcsök fent említett megjelenését az időjárás viszontagságai, a túl sok vagy épp túl kevés eső okozhatják, a tápértéken mindez ez azonban semmit sem változtat, végső soron pedig ez a fontos.

A magyar diszkontláncok közül elsőként a PENNY fedezte fel, mekkora értéket képviselhetnek ezek az élelmiszerek mind a termelők, mind a fogyasztók számára, így a másodosztályú, szépséghibás árut is átveszik, és „Girbe-gurba” név alatt olcsóbban értékesítik üzleteikben.

Attól, hogy egy élelmiszer másképp néz ki vagy hamarosan lejár a szavatossága, még érdemes a megmentésén gondolkodni
Attól, hogy egy élelmiszer másképp néz ki vagy hamarosan lejár a szavatossága, még érdemes a megmentésén gondolkodniKseniya Ovchinnikova / Getty Images Hungary

Játék és spórolás egyben: ez az élelmiszermentés

Nem ez az egyetlen kezdeményezés, melyben az üzletlánc képviseli az élelmiszermentés gondolatiságát: még áprilisban csatlakoztak a Munchhoz, kezdetben két üzlettel, tesztelési szándékkal, azóta azonban három ütemben 63-ra emelték azon boltjaik számát, melyekben elérhető ez a szolgáltatás. Budapest – valamint Gyál és Alsónémedi – mellett Békés és Csongrád-Csanád, Győr-Moson-Sopron és Vas vármegyében találhatók azok az üzleteik, amelyekben le lehet csapni a Munch-csomagokra.

Az élelmiszermentés a Munchon keresztül pofonegyszerű: az üzletek zöldség-gyümölcs összeállítások mellett vegyes csomagokat is készítenek.

Ezek közös jellemzője, hogy a bolti árhoz képest legalább ötvenszázalékos kedvezményt érvényesítenek rajtuk, illetve hogy a Munchon keresztül azokat megvásárlók egészen az átvétel pillanatáig nem tudják, pontosan mihez jutottak.

Az üzletek aktuális árukészletéből a fogyasztható, de már közeli lejáratú termékeket kínálják így jó áron a vevőknek. Ez a fajta élelmiszermentés játék is egyben: a vásárló zsákbamacskájából főzhet akár egy addig által még nem is fogyasztott ételt.

A rászorulókra is gondolnak

A PENNY az élelmiszerekhez való egyenlő hozzáférés iránti elkötelezettségét mutatja az is, hogy idén is csatlakozott az Adománykonvojhoz: a Magyar Élelmiszerbank Egyesület kezdeményezése idén 13 ezer rászorulónak juttatott el több mint 75 millió forintnyi adományt, melyhez az üzletlánc 30 raklapnyi élelmiszerrel járult hozzá mintegy 6 millió forint értékben.

Az élelmiszerhez való egyenlő hozzájutást biztosítják az adományozási lehetőségek
Az élelmiszerhez való egyenlő hozzájutást biztosítják az adományozási lehetőségeksimon2579 / Getty Images Hungary

„A társadalmi felelősségvállalás több mint adományozás. Fontos része a példamutatás is – több fronton is igyekszünk a vásárlók figyelmét felhívni az élelmiszer-pazarlásra, tudatos fogyasztásra biztatva őket. 

A »Girbe-gurba« kezdeményezésünk is ilyen: ezzel egyszerre támogatjuk a magyar termelőket és a vásárlókat is, ráadásul teszünk az élelmiszer-pazarlás ellen is.

Úgy határoztunk, hogy elsősorban olyan ügyeket támogatunk, amelyek közvetve vagy közvetlenül kapcsolódnak a tevékenységi körükhöz, azaz az élelmiszer-kereskedelemhez. Mivel a rászoruló gyerekek és családok támogatása mellett az egészségtudatos szemléletformálás, illetve a környezetvédelem kiemelten fontos számunkra, így elsősorban ezekre a területekre fókuszálunk” – mondta el a Díványnak az élelmiszermentés és az alapélelmiszerek rászorulókhoz juttatása terén folytatott tevékenységükről Kazatsay Eszter, a PENNY kommunikációs vezetője.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek