Túl együttérző vagy? Így ne menj tönkre lelkileg mások megsegítésében

A másokkal való együttérzésnek sokféle formája lehet. Segíthetünk egy szorult helyzetben lévő családtagunknak vagy barátunknak, de kiállhatunk és támogathatjuk a társadalmi kisebbségeket is.

Együttérzőnek lenni szuper, sokan viszont hajlamosak arra, hogy feláldozzák a saját jóllétüket annak érdekében, hogy másoknak segítsenek. Veronika Tait pszichológus éppen ezért szedte össze azokat a kérdéseket, amik segítségével úgy tudunk együttérezni másokkal, hogy felállítjuk és megtartjuk a saját határainkat.

#1 Az együttérzés lehetőséget ad arra, hogy megsérüljek?

A legelső szabály:

csak akkor tudsz másoknak segíteni, ha te rendben vagy.

A támogatás soha nem szülhet veszélyhelyzeteket. Együttérezhetsz valakivel, aki erőszakot követett el, miközben nem hagyod vele kettesben a gyerekedet. Kifejezheted a szolidaritásodat a függőkkel, ez viszont nem jelenti azt, hogy hagyod nekik, hogy kárt tegyenek magukban. Megbocsáthatsz annak, aki korábban kihasznált, miközben nem adsz neki kölcsön több pénzt. És a lista végtelen.

Az együttérzés hosszú távon szuper, mások támogatásából mi magunk is nyerünk. Ez azonban nem jelenti azt, hogy hagynunk kell, hogy kihasználjanak minket. Amikor kijelöljük azokat a határokat, amik segítségével megelőzhetők a sérülések, érdemes átgondolni (és leírni!), hogy mi is a célunk a keretek felállításával. A határok betartása nem zárja ki, hogy továbbra is empátiával és szeretettel forduljunk mások felé, ha azonban a kapcsolat mérgező, a legjobb döntés, ha megszüntetjük azt.

#2 Magamra veszem mások problémáját?

Az együttérzésre való törekvés sokszor annyira kimerítő, hogy az ember legszívesebben hátat fordít a problémáknak, figyelmen kívül hagyja mások helyzetét a saját mentális állapotának megőrzése érdekében. Próbáld megérteni a másik perspektíváját anélkül, hogy átvennéd és belsővé tennéd az ő érzéseit. Ha érezni tudod, amit érez, az szuper, ha azonban téged is betemetnek az ő érzései, nem tudsz segítséget nyújtani a számára. A támogatás akkor működik jól, ha elbírod az érzéseit: emlékeztesd magad arra, hogy nem kell rosszul lenned azért, mert a másiknak nehéz. Jól lenni nemcsak hogy ér, de épp ettől tudsz majd adni neki. 

A saját jólléted az első.
A saját jólléted az első.Hinterhaus Productions / Getty Images Hungary

#3 A saját hibáimat meg tudom bocsátani?

A másokkal való együttérzés egyik legnagyobb gátja, ha nem tudsz túllépni a saját hibáidon. Bármi miatt is ítéled el magad, be fog szivárogni a másokkal való kapcsolatodba, ezért érdemes időt szánni arra, hogy felismerd azokat a dolgokat, amikkel nem vagy kibékülve magaddal kapcsolatban, és gyakorold ezeknek az átformálását. Beszélj magadhoz úgy, ahogy egy barátoddal tennéd. Engedd meg, hogy magaddal szemben is együttérző legyél, bocsáss meg magadnak, fogadd el, hogy épp úgy, mint bárki más, te is hibázhatsz.

Az együttérzés cselekvéssé alakítja az empátiát. Enyhíti a szenvedést és erősíti a kapcsolatokat. Segítségével kiveheted a részed egy jobb világ megteremtéséből, miközben megtartod azokat a határokat, amik a saját jóllétedet védik.

Oszd meg másokkal is!
Mustra