Így találod meg álmaid munkahelyét a digitális térben – munkaerőpiaci szakértő csapat segít

GettyImages-1369899363

Ma már sok helyen a középiskolában is tanítják, hogyan kell önéletrajzot írni, de azt a legtöbben nem tudják, hogy az álláskeresés folyamata szinte teljesen áttevődött a digitális térbe, és olyan platformoknak is szerepe lehet benne, mint például a TikTok. Ennek megfelelően releváns keresési feltételekre, jól megválasztott stratégáikra, majd specifikus, informatív, frissen aktualizált önéletrajzra és önmagunk megfelelő pozicionálására van szükség, amihez szakértőt hívtunk segítségül.

A JobGroup 30 éve fontos szereplője a magyar munkaerőpiacnak mint integrált HR-szolgáltató. Szakértő tanácsadói évente több száz munkavállalót segítenek karrierjük következő lépcsőfokának megtalálásában. Tál Mariann és Rischl Viktória üzletágvezetők a Dívány olvasóit a digitalizált világ álláskeresésének sajátosságaiba és az ehhez való alkalmazkodás módjába, következő cikkünkben pedig a megfelelő online önéletrajz elkészítésébe és a LinkdIn-profil aktualizálásának rejtelmeibe avatják be. 

Minden a digitális térben történik

„Az álláskeresés folyamatának első lépései szinte teljesen az online térbe költöztek” – hívják fel figyelmünket a JobGroup tanácsadói. „Különösen igaz ez az úgynevezett »fehérgalléros«, vagyis szellemi munkakörökre. Ma már szinte kizárólag számítógépen (vagy akár telefonon) készítik el a pályázók az önéletrajzukat, és digitális formában küldik el a fejvadásznak vagy a leendő munkaadónak.”

„Az álláslehetőségek után karrierportálokat és álláskereső weboldalakat használva lehet a leghatékonyabban kutatni, ahol az akár több ezer lehetőség között összetett szűrőkkel kereshetünk” – tudjuk meg a szakértőktől.

„A közösségi média, különös tekintettel a Facebook és a LinkedIn, szintén jó forrása az álláshirdetéseknek, de tudni kell, hogy mely csoportokat, profilokat és oldalakat érdemes itt követni” – figyelmeztetnek a szakemberek.

TikTok és FB: nem az jutott eddig eszünkbe róluk, hogy itt találjuk meg a karriert, pedig simán!
TikTok és FB: nem az jutott eddig eszünkbe róluk, hogy itt találjuk meg a karriert, pedig simán!SOPA Images / Getty Images Hungary

„Facebookon számos, több tízezer taggal büszkélkedő álláskeresési csoport áll rendelkezésre, jellemzően egy adott munkakör köré épülve. De az álláslehetőségek ma már a TikTokra is betörtek.

A Covid–19 miatt alapjaiban megváltozott világunkban már az első körös interjúk is online, videós formában zajlanak” – hangsúlyozzák a JobGroup szakértői.

Felkészülés a digitális álláskeresésre

„Ebben az erősen digitális környezetben az álláskeresőknek is digitalizálniuk kell stratégiájukat, még akkor is, ha az álláskeresésre felkészülés folyamata alapvetően nem változott” – hívják fel figyelmünket a szakemberek, akik az alábbiakat tartják a legfontosabbnak kiemelni:

Mire érdemes figyelni?

  • Tisztázzuk a céljainkat, az általunk preferált munkaköröket, szenioritási szintet, vállalatokat, vállalati méretet, funkciókat. Fontos, hogy a saját tapasztalatunkat, képességeinket és az általunk elérhető pozíciókat reálisan értékeljük.
  • Aktualizáljuk vagy készítsük el a céljainkhoz illő önéletrajzot.
  • Frissítsük online portfóliónkat. Mindenki rendelkezik online portfólióval, akkor is, ha erre korábban még nem gondolt. Saját Facebook-, LinkedIn-profilunk, a korábban publikussá tett anyagaink könnyen elérhetőek bárki, így a HR-esek számára is, és a pályázat során ellenőrizhetik ezeket. A profiljainkat érdemes átnézni és frissíteni. Gondoljuk végig, hogy mit üzenünk magunkról a digitális jelenlétünkkel.
  • A digitális világban pár kattintással lehet bármilyen pozícióra jelentkezni, azonban ne engedjünk a kísértésnek. A jelentkezéseinket korlátozzuk a számunkra valóban megfelelő, céljainkhoz illő pozíciókra. Ez csökkenti a visszautasítások számát.
  • Készüljünk fel rövid, szakmai bemutatkozással, mert a pályázatok elküldése után bármikor érkezhet egy-egy telefonos megkeresés. Ha az első benyomás pozitív rólunk, nagyobb eséllyel lesz sikeres a pályázatunk. 
  • A pályázatainkat és azok eredményeit kövessük nyomon valamilyen digitális formában, például Excel vagy Google Sheet segítségével, hogy minden információ rendelkezésre álljon, és lássuk, hogy min érdemes változtatni az álláskeresésünk során. Ne essünk abba a hibába, hogy nem emlékszünk a cégekre, ahova pályáztunk.

Az álláskeresés legfontosabb elemeiről általánosságban

A szakértők hozzáteszik: „Az eddig elhangzottakon túl érdemes a felmondási időt, a bérigényt, a jövőbeli munkahelyünktől elvárt legfontosabb szempontokat (például hibrid munkavégzés, lokáció, fejlődési lehetőségek stb.) is tisztázni az álláskeresés megkezdése előtt, hogy ezek összeszedése ne lassítsa a pályázási folyamatot.

Sok mindenre kell odafigyelni, de megéri
Sok mindenre kell odafigyelni, de megérimartin-dm / Getty Images Hungary

A digitális felületek adta lehetőségeknek hála több álláskeresési adatbázisba is regisztrálhatunk – ilyen a profession.hu vagy a job.hu oldala. Az ide feltöltött profilok közül a HR-esek akkor is megtalálják a jelölteket, ha még az adott céghez nem jelentkeztek.”

Arra is figyelmeztetnek, hogy számítani kell a lehetséges következő lépésekre, így akár a videós interjúkra is:

„Az online interjút érdemes ugyanolyan komolyan venni, mint a személyes állásinterjút, így készüljünk rá, öltözzünk professzionálisan, legyen rend körülöttünk, maradjunk nyugodtak, és próbáljuk a legjobb formánkat hozni.”

A JobGroup által összeállított tippekről,  bővebben a videós interjúkkal kapcsolatban érdemes tájékozódni.

A témában elmélyedő következő cikkünkben a szakemberek segítségével sorra vesszük, hogyan lehet releváns, aktuális és a megfelelő információkra fókuszáló önéletrajzot készíteni, illetve mikre kell odafigyelni például a LinkdIn-profil aktualizálásánál. Addig is minden álláskeresőnek eredményes online szörfözést kívánunk!

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra