Ilyenek voltak a decembereink régen - sokatmondó képekkel idézzük fel

fortepan 41056

Vajon tényleg minden decemberhez hozzátartozott a hó régebben, és csak mostanában vagyunk kénytelenek egyre többször nélkülözni a havat? Képes összeállításunk betekintést nyújt a régi decembereinkbe.

Hogy lehet felkészülni a havazásra?

1970-ben a havazást illetően a MÁV és az Utasellátó is fel volt készülve mindenre, tán még annál is többre, ahogy ez a Népszabadság december 18-ai írásából kiderült:

A személyszállítás zavartalanságának biztosítására közvetlenül az ünnepek előtt csökkentik a teherforgalmat. Nyugdíjasokat is behívnak, hogy minden pénztárnál tudjanak majd jegyet árusítani, sőt a vasút történetében először mozgó jegyárusokkal is csökkentik a pénztárak előtti sorban állást. Mindenesetre a MÁV azt ajánlja, hogy az utazni szándékozók előre vegyék meg jegyüket. Több kocsival közlekednek az ünnepeken a nemzetközi gyorsvonatok szerelvényei is, a nagy pályaudvarokon megerősítik az információs szolgálatot, a kupék megfelelő hőmérsékletéről is gondoskodnak.

Az ünnepi felkészüléssel párhuzamosan megtették a szükséges intézkedéseket váratlan havazás, hófúvás esetére is. Az Utasellátó, mint Tóth László főigazgató elmondta, több mint 30 ezer csomag naranccsal, banánnal, fügével, 150 ezer pár virslivel, debrecenivel és naponként 15 ezer saját készítésű cukrászsüteménnyel készült fel a csúcsforgalomra.

Galériánkban az 1915. évi decembertől tekinthetsz meg képeket, többségében hó nélkül. (Kattints a képre!)

Előbb-utóbb megérkezett a hó

A következő képen a Teréz (Lenin) körút látható az Oktogon (November 7. tér) és a Király (Majakovszkij) utca között. A felvétel a Teréz körút 9. (Lenin körút 63.) előtt bekövetkezett vízfőnyomó-vezeték csőtörésekor, 1970. december 20-án készült.

1970 decemberében Pesten a víz volt az úr
1970 decemberében Pesten a víz volt az úrFortepan / Kereki Sándor

A december 19-ei Népszabadságban Karácsony és újév a hegyek között című túraajánlójukban felhívják a figyelmet, hogy a Cuha völgyébe utazók a szurdokba ne menjenek havazás esetén. Ahogy a képen is látszik, a hóra még várni kellett, de nem sokáig: a 24-ei újság címlapján már ez szerepelt: Hótakaró alatt az ország.(Címlapkép: 1977, Budapest, Ferenciek tere; Fortepan)

Oszd meg másokkal is!
Mustra