Csak az ecstasy rángatja testedet?

elektrinikus-lanyLehet-e táncolni az elektronikus zenére, működik-e cuccozás nélkül, miből építkezzünk 2009-ben a táncparketten? – régi trükkök, egyedi figurák, halhatatlan klasszikusok: tánctalpaló a Díványon sok videóval, hogy ne menj felkészületlenül a Balaton Soundra.


Bármit is mondjanak azok, akik nyolcadikban elvégeztek egy társastánc-tanfolyamot, és azóta annyira büszkék két alap szambalépésükre, hogy csak latino élőzenére hajlandók ropni… az elektronikus zenére nagyon jól lehet táncolni. Cucc nélkül is. Bár ez nem mindenkinek hihető, amint arra jó példa az a parti, ahol az akkor épp várandós barátnőm számos osztást kapott a magzatvédő zombibrigádtól – akiknek sehogy sem fért a fejébe, hogy ő csak táncol, jól van, és egyáltalán nincs benyomva.

Nem kell hozzá cucc, a zene amúgy is stimulál. Leginkább a ritmus, amelyben az elektronika erős – hogy minden a ritmusszekción múlik, azt pontosan tudja az a kevés szerencsés, aki csöppent már afrikai törzsi mulatságba.

Az elektronika ráadásul szép lassan végigment minden stíluson, nehéz lenne olyan tánczenei irányzatot megnevezni, amely ne retrósodott volna be valahova, vagy szolgálna valami alapjául. Ez jó hír, mert amit nyolcadikban felszedtünk a tornateremben, most is beválhat. Persze a menők egyedi figurákban nyomulnak. Nem is kell messzire menni, itt van például saját főszerkesztőm ura, aki most a hentesfigurát magyarázza el:

– Hidd, hogy az a ceruza tényleg a kezedben van, amikor a füled mögé teszed. A lényeg a folyamatos mozgás, és az, hogy érezd: a ritmus nem a hangokról, hanem a szünetekről szól. Pontosnak kell lenned, szétesve nem fog menni.

Érdemes rá figyelni, csípőmozgásával százakat nyűgözött már le. Álljunk is meg egy pillanatra a csípőnél. Ahogy azt egy filmben a fekete nő megfogalmazta, a fehérek azért nem tudnak táncolni, mert nem merik mozgatni a csípőjüket. Ha a csípőd ritmusban van, a kezeddel és a lábaddal már bármihez kezdhetsz. És fellökni is nehezebb.

Sajnos a hentesfiguráról nem tudunk videót mutatni, de nyakunkon a Balaton Sound, az utolsó pillanat, hogy felkészüljünk csípőből, és ami akörül mozog. Jöjjön néhány uniszex videó, fiúk és lányok egyaránt bevethetik bármelyiket – legalább ennyiben egyszerűbb a dolgunk. Lesz bennük néhány ismertebb darab, de nincs mit tenni, kénytelenek vagyunk a klasszikusokhoz nyúlni, amikor professzionális megoldásra van szükségünk.

 

Kezdjünk egy kedvcsinálóval, Fatboy Slim és Christopher Walken – az utolsó rész csak haladóknak. Azért jó ide duplán, mert tavaly Fatboy zárta a Balaton Soundot, vagyis most pont innen folytathatjuk.

 

Van egy olyan érzésünk, hogy ezen a nyáron mindenfajta zenei környezetben arathatunk a Jacko-féle  „moonwalk”-kal. Kérdés, hogy összejön-e a kivitelezése.

 

Aki egy tanítóbb jellegű műre vágyik az elektronikus tánc témakörében, ahol részletesen elmagyaráznak mindent, amit tudni kell, tekintse meg ezt a videót.

 

A következőt csak félve mutatjuk, de kihagyhatatlan, hiszen a jelek szerint magától Derricktől tanulhatunk – ugyan diszkót, de valljuk be, ez bárhol sikerrel bevethető.

 

Igazi klasszikust is ígértünk, íme egy véletlenül sem elektronikus figura, amely ma már talán újra nem ciki – és mezítlábassága okán mindenképp befér ide a Balaton Sound előtt. Uma Thurman és John Travolta.

Mustra