Csak a kevés antioxidáns őrzi a fiatalságot

Egy kutatásból kiderült, hogy az antioxidánst is túl lehet adagolni, nagy mennyiségben cukorbetegséget okozhat.

antiAz antioxidáns fétis egyrészt az örök fiatalság utáni vágyon alapszik, másrészt a környezeti ártalmak ellensúlyozása miatt van rá szükség. Összegyűjtöttük a természetes antioxidánsokat.

Egy ausztráliai kutatócsoport, Tony Tiganis vezetésével egereken vizsgálta azt, hogyan tudják gátolni az oxidáns anyagok, az úgynevezett szabad gyökök hatását az antioxidáns vitaminok és egyéb szerek. Mint ismert, az egészséges ételek, a gyümölcsök és a zöldségek védik az emberi szervezetet az érelmeszesedéstől, a cukorbaj kialakulásától.

Az antioxidáns szerepe
A szervezetünkbe jutó kórokozók elpusztításában, vagy a véralvadás, vérnyomás szabályozásában mind szerepet játszik az antioxidáns. Normális működés esetén védelmi rendszerünk képes a saját maga által termelt szabadgyököket elpusztítani. A szabadgyökök rombolása természetesen módon visszaszorítható, ha a kockázati tényezõket minimálisra csökkentjük, illetve egészségesen, tápanyagokban gazdagon étkezünk.

Így vezet cukorbetegséghez

Mint arról a Cell Metabolism szakfolyóirat néhány napja beszámolt, a kutatók eredményei alapján a biológiában ez a kérdés sem olyan egyszerű, mint amilyennek gondoljuk. Különböző állatokban az antioxidánsok meghosszabbítják az életet, és ez emberekre is vonatkozik. Ám az is kiderült, hogy ez csak finom egyensúlyi helyzet esetében igaz. Úgy találták, hogy alapvetően szükség van egy kevés oxidáns anyagra - elsősorban is a hidrogén-peroxidra - ahhoz, hogy a szervezetben ne kezdődjön olyan kóros anyagcsere-folyamat, amely cukorbetegséggé fokozódik. Ebben az esetben az oxidáns megvéd a betegség kialakulásától.

A kísérlet szerint az egerek, amelyek nem tudták kiválasztani az oxidatív molekulákat, még olyan diétán sem lettek cukorbetegek, amely egyébként cukorbajhoz vezetett. Ha ezeknek az állatoknak antioxidánsokat adtak, a cukorbetegség megjelent.

A városi lét öregít

Mérsékelt mennyiségben fontos, hogy antioxidánst juttassunk a szervezetünkbe, mert a légszennyezés, az UV sugárzás, és a mindennapi mérgeink, és a szervezetre nézve is káros stressz hatását ezzel ellensúlyozhatjuk.

zoldsegtal
A legfontosabb antioxidánsok: C-vitamin, E-vitamin, A-vitamin, karotinok, magnézium, mangán, szelén, réz, cink, bioflavonoidok, likopin, lutein. Mindezek a különböző színű zöldségekben és gyümölcsökben természetes formában is megtalálhatók.: szőlő (kék, vörös, fehér), alma (piros, sárga, zöld), körte (sárga, zöld), sárgadinnye (narancssárga), padlizsán (lila), brokkoli (zöld), paradicsom (piros). A legújabb trend tehát, hogy a szakemberek az antioxidáns tartalmú táplálékkiegészítők szedésétől intenek óva, helyette érdemes sok zöldséget és gyümölcsöt enni a felsorolt kategóriákból.

Oszd meg másokkal is!
Mustra