Itt a vidéki Magyarország bűntérképe

GettyImages-455446049
Olvasási idő kb. 4 perc

Megjelent Magyarország friss bűntérképe. Mint kiderült, az elmúlt öt év egyike során sem regisztráltak annyi bűncselekményt, mint 2023-ban.

Bár Győr-Moson-Sopron vármegyében egy év alatt közel a felére csökkent a testi sértéssel járó bűncselekmények száma, Magyarország más tájai nem ilyen szerencsések. A Pénzcentrum elemzéséből kiderül, hogy 2018 óta egyszer sem követtek el hazánk területén annyi bűncselekményt, mint 2023-ban. 

Ugyan a durvább bűncselekmények száma jócskán visszaesett, összességében mégis mintegy 6 százalékkal több bűnesetet regisztráltak a hatóságok 2023-ban az előző évhez képest.

A legtöbb ezek közül csalás és lopás, de az ittas vezetés is igencsak jellemző volt honfitársainkra az elmúlt évben.

Egyes bűnesetek száma több magyar vármegyében nőtt tavaly, többek között az ittas vezetésé is
Egyes bűnesetek száma több magyar vármegyében nőtt tavaly, többek között az ittas vezetésé isronstik / Getty Images Hungary

Átalakult Magyarország bűntérképe

Óriási különbségek mutatkozban a bűnelkövetések számát tekintve Magyarország különböző területei között. Az összes bűnelkövetést nézve Jász-Nagykun-Szolnok vármegye vezeti a listát. Egyetlen év alatt, 2022-2023 között 40 százalékkal emelkedett a bűncselekmények száma. 5525 eset helyett tavaly már 7748 bűnesetet regisztráltak.  28 százalékos emelkedést mutat az ezüstérmes Hajdú-Bihar vármegye is, ahol az esetszámok 5608-ról 7159-re ugrottak egy év alatt. Borsod-Abaúj-Zemplén vármegye áll a dobogó harmadik fokán, itt 17 százalékkal követtek el több bűncselekményt tavaly, mint tavalyelőtt, azonban a számok jóval magasabbak a rekordernél is: míg 2022-ben 12 852, 2023-ban már 15 108 bűncselekmény történt a megye területén. 

A 19 vármegye közül hatban, Baranya, Veszprém, Somogy, Győr-Moson-Sopron, Szabolcs-Szatmár-Bereg és Nógrád vármegyében csökkentek a bűnesetek, Budapest esetében sajnos a tendencia nem javuló. A magyar fővárosban a tavalyi évhez képest két százalékos emelkedés mutatkozik a statisztikai adatok szerint a bűnelkövetések számában. 

Máshogy bűnöznek a magyarok, mint egy éve?

A Pénzcentrum a testi sértést, az ittas vagy bódult állapotban való vezetést, illetve a lopást vizsgálta meg tüzetesebben: egészen pontosan azt figyelte, hol nőtt nagyot az ilyen bűncselekmények száma.  A testi sértéseket terén Baranya vármegyében összességében 18 százalékkal jelentettek több esetet, e vármegye mögött Veszprém és Bács-Kiskun végzett egyaránt 13-13 százalékos esetszám-emelkedéssel. A dobogó harmadik fokán Pest vármegye állt 8 százalékos növekedéssel. Fejér, Zala, Budapest, Komárom-Esztergom vagy Szabolcs-Szamár-Bereg vármegyében ebben nem történt érdemi változás az előző évhez képest. Kiugróan csökkent azonban azonban Győr-Moson-Sopron (53 százalék), Csongrád-Csanád (30 százalék) és Somogy (18 százalék) vármegyékben az ilyen típusú bűncselekmények száma. 

Bár Magyarország egészét tekintve 7 százalékkal visszaesett az ittas vezetések száma, voltak olyan vármegyék, ahol ezzel ellentétes volt a tendencia.

Többen ültek ittasan a volán mögé Hajdú-Biharban (32 százalék), illetve Tolna (15 százalék) és Vas (10 százalék) vármegyében is. 

Megnőtt a lopások száma is

Országos szinte 5 százalékkal nőtt a lopásos bűncselekmények száma, itt szintén Hajdú-Bihar vármegye vezet.  A második helyen Pest (20 százalék), amit Tolna vármegye (17 százalék) követett. De legalább 10-15 százalékos emelkedést regisztráltak Jász-Nagykun-Szolnok, Komárom-Esztergom, Heves és Békés vármegyében is. Azért a fordított tendencia itt is tetten érhető: Nógrád megyében (20 százalék), Veszprémben (13 százalék), Baranya és Győr-Moson-Sopron vármegyében (egyaránt 11 százalék) kevesebb a lopások száma.  

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?
Érdekességek