Baj van ezekkel a biztosításokkal: riasztást adott ki a jegybank

GettyImages-1423714186
Olvasási idő kb. 3 perc

Ismét akcióba lendültek a telefonos csalók. A jegybank tájékoztatása szerint az életbiztosítások tulajdonosait keresik, hogy rávegyék őket, fizessék be hozzáférhető megtakarításaikat ismeretlen számlákra. Van, akit sikerrel vertek át.

Nem ez az első telefonos csalási kampány, melyben a jegybank nevével visszaélve vernék át embereket. Legutóbb az MNB telefonszámát lemásolva próbálkoztak. A bűnözők most a jegybank nevében azzal keresik fel az ügyfeleket, hogy pénzük nincs biztonságban a banknál. 

A csalók azt állítják, hogy gyanús pénzmozgásokat észleltek a jegybank ügyfeleinek megtakarítási életbiztosítását kiegészítő, úgynevezett eseti számláján vagy értékpapírszámláján.

A jegybank hívta fel a figyelmet a biztosításokkal kapcsolatos csalásra
A jegybank hívta fel a figyelmet a biztosításokkal kapcsolatos csalásraNurPhoto / Getty Images Hungary

A biztosítási befizetéseket húznák ki áldozataik zsebéből

A rendszeres vagy eseti díjas életbiztosítások kiegészítőjeként több biztosító olyan, egyfajta banki folyószámlához hasonlító eseti számlát is kínál ügyfeleinek, amelynek segítségével könnyen hozzáférhető módon kamatoztathatják megtakarításaik egy részét. Hasonlóan egyszerű hozzáférniük a szintén számtalan bank által kínált értékpapírszámlákon lévő megtakarításokhoz. Ezekre utaznak most a csalók. 

A csalók ráadásul nem csak gyanús pénzmozgásokra figyelmeztetnek, de kérésre a vonalba kapcsolják a rendőrség állítólagos képviselőjét is, aki megerősíti a jegybank ügyfele számára, hogy nincs biztonságban a pénze a biztosítási számláján. 

A rendőr azonban valójában az elkövetők tettestársa, aki szintén nyomást próbál gyakorolni annak érdekében, hogy egy adott ATM- vagy bitcoin automatában fizessék be a számlákon lévő pénzüket az áldozatok. 

A jegybank azt javasolja, kérdezz, mielőtt cselekszel

A jegybank tájékoztatása szerint az ilyen megkeresések esetén érdemes az ügyfelek bizalmas adatainak megadása nélkül pontosító kérdéseket feltenni, ha pedig a hívott fél bármilyen gyanút észlel, akkor azonnal meg kell szakítani a beszélgetést, és az MNB ismert ügyfélszolgálati telefonszámain jelenteni az esetet.

A tavalyi év rekordnak számít a banki csalásokat tekintve, az utolsó negyedév alatt mintegy 48.000 embert károsítottak meg bankszámlákon keresztül Magyarországon, átlagosan közel 170 ezer forinttól megfosztva az áldozatokat. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek