18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Nők ezreit tanította maszturbálni csoportos workshopokon a szexterapeuta

GettyImages-75403587

Első hallásra nagyon bizarrnak tűnik. Másodikra is, hiszen azt szoktuk meg, hogy az intimitás csak ránk és a partnerünkre tartozik. Ha viszont gondjaink vannak ennek megélésével, vagy a szexuális gyönyört csak hírből ismerjük, érdemes közel kerülni saját testünkhöz, vágyainkhoz – ebben segített a nőknek Betty Dodson feminista szexterapeuta.

A két éve elhunyt feminista matróna Bodysex nevű módszerét Gwyneth Paltrow Netflixen vetített sorozatában, a The Goop Labben is láthatjuk. A sorozat ezt a részt a női orgazmus bemutatásának szenteli, kitérve arra, hogy a nők mennyire ellentmondásosan viszonyulnak saját testükhöz, miért fordulnak kritikusan önmaguk felé, és hogy még napjainkban is tabutémának számít a női orgazmus.

Betty Dodson, akinek sajátos módszerét az epizód is körbejárja, a hetvenes évektől kezdve közel 7000 nőnek tanította meg, hogyan érhetik el az orgazmust. Az úgynevezett manuális szexológia híve volt, tehát nem szóban instruálta a klienseit, hanem személyesen segítette őket a csúcspont elérésében. Egyéni és csoportos workshopokat tartott, amelyek során a résztvevők fokozatosan megnyíltak egymás előtt, mertek beszélni a szexualitásról, annak szerepéről az életükben és az ezzel kapcsolatos nehézségeikről. Mindeközben saját testükkel és vágyaikkal is egyre inkább összhangba kerültek, megtapasztalhatták a női közösség és a valahová tartozás élményét is. Ezt koronázta meg az orgazmus, amelyet Betty Dodson módszerének köszönhetően szinte minden résztvevő elért a kurzus végére.

Betty Dodson és Carlin Ross
Betty Dodson és Carlin RossJP Yim / Getty Images Hungary

A szexterapeuta először is a témát – és magát a meztelenséget – övező szégyenérzetet igyekezett csillapítani. „A szégyen az élvezet gyilkosa” – mondja Betty a filmben, és nézőként is érdemes elgondolkodni azon, hogy ez honnan ered. A neveltetésünk okozza, esetleg mások bókjainak, visszajelzéseinek hiányában nem érezzük vonzónak magunkat? Rossz élmények értek, vagy kínosnak tartjuk, hogy nem tudjuk kulturáltan megnevezni a nemi szervünket?

„Nem tanulunk róla semmit, csak azt, hogy ez nem tartozik másra”,

hangzik el az epizódban, és valóban, a szexuális edukáció Magyarországon sem tartozik a kiemelten fontos területek közé, a legtöbben ma is pornófilmekből vagy – kamaszként – az egymástól hallott pletykákból informálódnak.

Meztelenül körbeülnek

Dodson foglalkozásain a bevezető beszélgetés után a résztvevők meztelenül körbeültek, majd miután elmúlt a kínos feszengés, megnézték saját és a többiek vulváját (a terapeuta következetesen ezt a szót használta), megbeszélték, milyennek látják, milyen a színe, tapintása. Ezután finom érintésekkel (például a váll vagy a kéz masszírozásával) gyakorolták, kinek melyik mozdulat esik jól. Ez rávezette a nőket arra, hogy el merjék mondani, meg tudják fogalmazni a partnerüknek is az igényeiket.

„A világon sehol nem ösztönzik a lányokat arra, hogy felfedezzék saját magukat és a szexualitásukat. Csak a szépségről, a szüzesség mítoszáról esik szó, meg arról, ki számít ribancnak. Mintha nem létezne más” – mondja Dodson oktatótársa (és halála után módszerének továbbvivője), Carlin Ross, hozzátéve, hogy r engeteg olyan nő él a világon, akiknek egyáltalán nem adatik meg, hogy partnerrel bármilyen módon megéljék az orgazmust, és olyanok is akadnak bőven, akik maszturbációval sem tudják elérni azt.

Kezdődhet a Rock ´n´ Roll

Dodson kifejlesztette a Rock ´n´ Roll-módszert, amelyet a résztvevők a workshopon elsajátíthattak, illetve a Netflix epizódjában Carlin Ross be is mutatja. (Ne számítsunk pornós jelenetre, az operatőr végig Ross arcát mutatja, amely viszont igen kifejező.) A technika szerint háton fekve, a lábakat felhúzva kell feküdni, majd a medencét lassan, ütemesen emelgetni, miközben a PC-izmokat összehúzzuk, majd elengedjük. Nagyon fontos a folyamatos, lassú légzés (orron be, szájon ki), és az is, hogy ne tartsuk vissza a levegőt. Ezután kerül elő a csiklóvibrátor (Dodson maga egy félkarnyi Hitachi Magic Wandre esküdött, de szerencsére az eszközt nem behatolásra tervezték), majd a Dodson által tervezett fémdildó, amelyet a folyamat végéig a hüvelyben kell tartani. Az orgazmus úgyszólván garantált, egy 2008-as tudományos kutatás szerint a módszer segítségével 500, anorgazmiával élő (azaz orgazmusra képtelen) nő közül a tréning után 465-en számoltak be arról, hogy eljutottak a csúcsra.

Betty Dodson több könyvet is írt, magyarra az Orgazmus két személyre című művét fordították le. Weboldalán további részleteket oszt meg a technikáról, sőt videós kurzusra is lehet jelentkezni. „Jobb orgazmus, jobb világ” – így szól a mottó, és ezzel tényleg nehéz lenne vitatkozni.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra