Sok magyart érintő, komoly pénzügyi kockázatra figyelmeztet az MNB

GettyImages-1006671124

A kriptopiac szabályozatlanságára hívta fel a figyelmet a Magyar Nemzeti Bank, aki ide fektet be, pénzét sodorhatja veszélybe.

Becslések szerint hazánkban már legalább 200 ezer ember birtokol kriptovalutát, például Bitcoint, és üzletel azokkal különböző kriptotőzsdéken, mint amilyen a Binance is, írja közleményében a Magyar Nemzeti Bank (MNB).

Ezek azonban kockázatos befektetések az MNB álláspontja szerint: fizetési probléma, visszaélés, lopás és más tisztességtelen magatartások esetén nem védik a fogyasztókat betét- vagy befektetővédelmi garanciaintézmények. Hiányoznak a szektorspecifikus felelősségi és kárviselési előírások is, az árfolyam-ingadozás pedig nemcsak jelentős, de kiszámíthatatlan is. Gyakran az átlagos befektető által ismeretlen események befolyásolják ezt a piacot.

A néhány kattintással intézhető befektetés elsőre egyszerűnek és praktikusnak tűnhet, de valójában veszélyes
A néhány kattintással intézhető befektetés elsőre egyszerűnek és praktikusnak tűnhet, de valójában veszélyesOscar Wong / Getty Images Hungary

Az MNB az úgynevezett rug pull jelenségére is felhívja a figyelmet: ebben egy frissen megjelenő kriptoeszközt intenzíven reklámoznak, a fogyasztók pedig abban a reményben kezdenek el azzal kereskedni, hogy értéke dinamikusan nő majd. Amikor azonban elég pénzeszköz gyűlik össze a projektben, a fejlesztők kiszívják azt onnan, és jellemzően eltűnnek vele. 

A nem megfelelően tárolt kriptovalutát ráadásul el is lophatják a jogos tulajdonostól.

EU-s szinten tavaly hatályba lépett már egy rendelet a kriptoeszközök piacáról, ezt megelőzően azonban nem szabályozta a területet semmi. Hazánkban egy, az országgyűlés elé benyújtott törvénytervezet alapján az MNB lehet majd e terület szabályozója is.

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek