Veszélybe kerülhet a Balaton, de nem a magas hőmérséklet miatt

balaton-veszely-861241106
Olvasási idő kb. 2 perc

Bár mindenképpen szokatlanul magasnak mondható, hogy 28-30 Celsius-fok körüli a Balaton vízének hőmérséklete, nem ez, hanem a hosszabb szélcsendes időszakok jelentik a legnagyobb veszélyt a tó élővilágára.

A Balatoni Limnológiai Kutatóintézet mérései szerint 28-30 Celsius-fok körüli a Balaton vize – mondta az Inforádióban Boros Gergely, az intézet tudományos főmunkatársa. A tó egyes területei, régiói között természetesen vannak eltérések, hiszen a sekélyebb részek sokkal gyorsabban felmelegszenek, és magasabb hőmérsékletet is elérhetnek a mélyebb területekhez képest. Ennek ellenére ez a hőmérséklet-tartomány most a jellemző. A szakember szerint ez egyelőre nem jelent különösebb gondot az élővilágnak, ám más tényezőkkel együtt akár komoly problémákat is okozhat

Egyelőre nem veszélyes a helyzet a Balatonnál

Az elmúlt években nem példa nélküli, hogy ilyen magasra szökik fel a tó vizének hőmérséklete, ám az mindenképp kijelenthető, hogy a mostani mérések eredményei szokatlanul magasnak számítanak – mondta Boros Gergely. Szerencsére egyelőre ez nem okoz gondot az élővilág számára. „Nem tapasztalni szokatlan algaburjánzást, sőt, olyan algaösszetétel sem alakult ki, amely aggodalomra adhatna okot” – emelte ki a szakember, hozzátéve:

„halpusztulásról vagy egyéb rendkívül eseményről sem érkezett jelentés a kutatóintézethez”.

A magas hőmérséklet és a szélcsend együtt veszélyes helyzetet alakíthat ki a Balatonnál
A magas hőmérséklet és a szélcsend együtt veszélyes helyzetet alakíthat ki a BalatonnálPhotoStock-Israel / Getty Images Hungary

Ez a magas vízhőmérséklet azonban semmiképpen sem kedvező az élővilágra nézve. Ahogy egyre melegebb lesz a tó vize, úgy csökken ugyanis az oxigén vízben való oldódásának a képessége. Ráadásul a legtöbb élőlény táplálkozási hajlandósága is mérséklődik a hőmérséklet emelkedésével.

Az igazán nagy problémát a hosszabb szélcsendes időszakok okozhatják. A szél hatására keveredik össze a tó vize, és jut el az oxigénben gazdagabb víz az alsóbb rétegekbe. „Ennek a hiánya tápanyag-felszabadulást idézhet elő az üledékből, amitől be tud indulni az algák tömegburjánzása” – emelte ki a szakember. 

Megjelent az új Dívány-könyv!

A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!

Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek