Az avokádó egy igazán sokoldalú és rendkívül egészséges gyümölcs, amely a salátáktól kezdve a mártogatósokig számos étel tökéletes kiegészítője lehet. Miután azonban felvágod, viszonylag kevés időd marad felhasználni, mielőtt barnulni kezdene. Ha pedig egyszer megbarnult, utána már nem biztos, hogy lesz gusztusod elfogyasztani. Ezért is fontos, hogy időben cselekedj.
Miért barnul meg az avokádó?
Az avokádó egy polifenol-oxidáz nevű enzimet tartalmaz, amely a levegőnek, pontosabban az oxigénnek való kitettség esetén elszínezi a gyümölcshúst. Ha előkészíted, vagyis megpucolod és felvágod az avokádót, akkor ezt elkerülni már nem tudod, késleltetni viszont igen.
Hogyan lehet lelassítani a barnulást?
A boltokban kaphatók olyan szilikonformák, amelyekkel a félbevágott avokádók frissen tarthatók, de a probléma kezelésére létezik néhány kitűnő házi praktika is. A Taste of Home ezekből válogatott.
1. Áztasd vízbe
Ez a még egészben lévő avokádók frissességének megőrzését szolgálja, ami kapóra jöhet, ha túl sokat vásárolsz egyszerre, és belátható időn belül nem tudod felhasználni őket. Ilyenkor az a legegyszerűbb, ha az avokádókat egy vízzel feltöltött tálba helyezed, majd berakod a hűtőbe.
2. Csomagold fóliába
Ha már félbevágtad az avokádót, akkor a barnulás lelassításához csomagold műanyag fóliába, ügyelve rá, hogy az mindenhol elfedje a gyümölcshúst. A magját benne is hagyhatod, vagy akár ki is veheted, de az utóbbi esetben gondoskodj róla, hogy a fóliával szorosan lezárd a mélyedés körüli részeket is.
3. Tartósítsd citrommal
A citrom tele van erős antioxidánsokkal, amelyek az oxigén ellen dolgozva lelassítják bizonyos élelmiszerek barnulását. Idetartozik az avokádó is: ha egy kevés citromlevet csorgatsz a gyümölcshúsra, majd egy légmentesen lezárható dobozba téve tárolod, egy tejes napot nyerhetsz, a barnulási folyamat ennyivel később fog beindulni.
4. Kend be olajjal
Az olaj szintén képes távol tartani az avokádó húsától az oxigént. A célra az olívaolaj vagy bármilyen más növényi olaj alkalmas. Csak kend be a szabadon lévő felületeket a kiválasztott olajjal, és helyezd az avokádót egy légmentesen lezárható dobozba. Így egy nappal tovább is elállhat, anélkül hogy megbarnulna.
5. Fektesd hagymára
A hagyma olyan kénvegyületeket tartalmaz, amelyek lelassítják a barnulást okozó oxidációt. Ha nem hiszed, próbáld csak ki: fogj egy vöröshagymát, durván aprítsd fel, tedd egy légmentesen zárható dobozba, majd fektesd rá a félbevágott avokádódarabokat.
Megjelent az új Dívány-könyv!
A Dívány magazin új kötetével egy igazi 20. századi kalandozásra hívunk. Tarts velünk és ismerd meg a múlt századi Magyarországot 42 emberi történeten keresztül!
Tekintsd meg az ajánlatunkat, kattints ide!
hirdetés