A bájos őzike, akitől a legnagyobb sztárok féltek: 30 éve nincs velünk Audrey Hepburn

GettyImages-517397770

Január 20-án lesz harminc éve annak, hogy elhunyt Audrey Hepburn. A stílusikonként is tisztelt színésznőnek bevallása szerint az öltözködés volt az egyik szenvedélye. Olyannyira imádta a ruhákat, hogy az már – szerinte – bűn volt. Audrey egy igazi divat- és stílusérzékkel megáldott sztár volt, aki nők millióinak példaképe lett, és bár már három évtizede nincs velünk, mégis igen erős hatással van a 21. századra is.

Megvan az oka annak, hogy az Audrey Hepburn által népszerűvé tett klasszikus stílus a mai napig nem ment ki a divatból. Hogy miért? Mert az igazi stílus többet jelent egy-két szemkápráztató ruha viselésénél. A bájos őziketekintetű színésznő a filmvásznon Hubert de Givenchy egyedi készítésű ruháiban hódította meg a közönséget. Ám Hepburn a hétköznapokban is divatot teremtett kaprinadrágjával, rakott szoknyájával, kis fekete ruhájával. Egy barátja szerint vonzereje olyan volt, mint Mona Lisáé, szavakkal leírhatatlan volt, azt át kellett élni.

Egy nő akkor stílusos, ha következetes

Pályafutása során Hepburnt az elegancia és a kecsesség megtestesítőjének tekintették. A legtöbben azt a fekete ruhát azonosítják Audrey Hepburn stílusával, amit leghíresebb filmjében, az Álom luxuskivitelben címűben viselt. De Hepburn stílusa sokkal több volt ennek az ikonikus szerepnek a jelmezénél. Mi sem bizonyítja ezt jobban, minthogy a stílusa még a mai napig hatással van a nők öltözködésére. 

Audrey Hepburn stílusa a mai napig inspirálja a nőket
Audrey Hepburn stílusa a mai napig inspirálja a nőketRamin Talaie / Getty Images Hungary

Audrey Hepburn Hubert Givenchy barátja és múzsája volt. Ő tervezte azt a bizonyos híres fekete ruhát is. A film után a Tiffany and Co. márka rendkívül népszerűvé vált.

Eredetileg a kis fekete ruha megalkotója Coco Chanel volt, de valódi népszerűséget, hírnevet Audrey Hepburn szerzet neki azáltal, hogy szinte bármilyen szituációban hordhatóvá, viselhetővé tette.

A fekete, kapszulaként testhez simuló, csónaknyakú, ujjatlan, övvel ellátott midiruhák mindig is előkelő helyen szerepeltek Audrey Hepburn egyedi stílusában. A sokak által csodált színésznő egykori elegáns megjelenése ma olyan modern stílusikonokon jelenik meg, mint az angol királyi család tagjai.

De Givenchy tervezte azt a ruhát is, melyet Hepburn a Sabrina című film forgatásán viselt. Ez volt az alkotó és a múzsa első közös munkája, mellyel azonnal divatot is teremtettek. Az egyedi, négyszögletű dekoltázsú ruha, amit Audrey viselt, Sabrina néven vonult be a divattörténelembe.

A Hepburn által az Álom luxuskivitelben című filmben viselt fekete ruha ikonikussá vált
A Hepburn által az Álom luxuskivitelben című filmben viselt fekete ruha ikonikussá váltParamount Pictures / Getty Images Hungary

Hasonlóképpen tette híressé az ujjatlan A vonalú ruhát, melyet, hogy még elegánsabb legyen, hosszú kesztyűvel viselt. De ez az összeállítás volt Hepburn utazószettje is. Míg manapság a hírességek utazáshoz viselt stílusa általában leggingsből, kapucnis pulcsiból és tornacipőből áll, Audrey Hepburn korában az utcán is a kifutókhoz hasonló stílusú megjelenés dukált, és sportosan elegáns öltözéket követelt. A színésznő utazószettjében is övvel hangsúlyozta karcsú sziluettjét, harangszoknyás ruhájához rövid kesztyűt és lapos sarkú balerinacipőt húzott. 

Hepburn mindezzel azt üzente: egy nő akkor igazán stílusos, ha következetes.

Audrey Hepburn mindenben csinos volt

Talán kevesen tudják, hogy Audrey rajongott a férfias ruhadarabokért is. A Római vakáció című filmben igazán csinos volt könnyű fehér ingblúzában, övvel a derekán. De nem csak a filmszerepeiben szerette a kényelmes ruhadarabokat. A lábszárban szűkülő kaprinadrág és a balerinacipő is ugyanúgy hozzátartozott a stílusához, mint a klasszikus vonalú női ruhák.

A Római vakációban ingblúzt viselt
A Római vakációban ingblúzt viseltBettmann / Getty Images Hungary

Elegáns formális öltözéke egyszerű fehér ingből, kék farmerből, fekete kabátból és fekete cipőből állt. Marilyn Monroe-hoz hasonlóan ő is imádta a kaprinadrágokat, de olyan pulóvereket is hordott, amelyek passzoltak a gardróbja többi darabjához is, ilyen volt például a Givenchy-kollekció kék pulóvere.

Nem félt a kényelmes és lezser ruháktól, még akkor sem, ha azok nem voltak sem nőiesek, sem túl elegánsak.

Audrey-nak megvolt a tehetsége ahhoz, hogy mindenben csinosan, stílusosan és divatosan nézzen ki.
Azok, akik nem csak a filmvászonról ismerték, gyakran láthatták magas derekú, ropogósra vasalt, matrózrövidnadrágban is, amihez kényelmes kockás inget és magas, rafiatalpú papucsot viselt. Ez a tökéletes megjelenést kölcsönző szellős nyári öltözet még ma is inspirációt jelent sok Hepburn-rajongónak. 

A magas derekú, ropogósra vasalt matrózrövidnadrágot is csinossá tudta tenni
A magas derekú, ropogósra vasalt matrózrövidnadrágot is csinossá tudta tenniBettmann / Getty Images Hungary

Ha hűvösebb időben szeretnénk valamilyen kényelmes, de stílusos, akár otthoni, akár utcai viseletet választani Hepburn gardróbjából, akkor jó döntés lehet az a fekete szett, amit Audrey az 1957-ben bemutatott Mókás arc egyik ikonikus jelenetében viselt, miután a fekete garbó ma is reneszánszát éli.

Fekete garbója a filmvásznon és a hétköznapokban is jól állt a színésznőnek
Fekete garbója a filmvásznon és a hétköznapokban is jól állt a színésznőnekGraphic House / Getty Images Hungary

Kesztyű, kendő, hajpánt, napszemüveg

Az A vonalú, lábszárközépig érő fekete, ritkán mintás vagy csipkeruhák mellett számos kiegészítőt is divatba hozott Audrey Hepburn. Ilyen volt például a könyökig érő fekete kesztyű, mely elengedhetetlen kelléke volt a Hepburn-féle eleganciának.

Nem csak tiarában, fejpántban is nagyon csinos volt
Nem csak tiarában, fejpántban is nagyon csinos voltBettmann / Getty Images Hungary

Bár a színésznő jórészt tiarát viselt, a múlt század közepén divatos hajpánt egyszerűségét is nagyra értékelte, legyen szó egy masnival díszített vagy egy letisztult fehér színű fejpántról.

Arról, hogy a derekát kiemelő, vastag övek milyen fontos szerepet játszottak Hepburn viseletében, már ejtettünk szót. 

Vitathatatlanul elbűvölő stílustrükk volt tőle a selyemkendők használata, melyek akár fejre, akár nyakba kötve egyedivé tették megjelenését.

Ha Audrey hétköznapjaiban nem is, de a filmvásznon rendszeresen visszaköszönő kiegészítők voltak ezek, például a Mókás arcban, a Római vakációban és az Amerikai fogócska című filmben.

Kalap és napszemüveg varázsolt dívát a bájos arcű színésznőből
Kalap és napszemüveg varázsolt dívát a bájos arcű színésznőbőlFotos International / Getty Images Hungary

Hepburn kislányos báját többször széles karimájú kalapokkal és macskaszem formára hasonlító napszemüvegekkel ellensúlyozta.

Szakácskönyv egy kis extrával!

 

Mentes Anyu legújabb könyvét azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

Most AJÁNDÉK üvegpalack és vászontáska is jár a könyv mellé!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra