Asztro Diéta: A ragadozók étrendje

astrodieta_mA tűz típusú embereknek kerülniük kell az erős, csípős fűszereket, vörös húsokat, ezt nehéz betartaniuk, mert született ragadózók. Most induló, Asztro Diéta sorozatunkban a csillagjegyek ideális étrendjéről írunk.

Az asztrológiai hagyományok szerint az elemek arányainak felborulása különböző egészségi problémákat okozhat. Egyik elem túltengése a többi rovására ugyanakkora gondot jelenthet, mint ha túl kevés van belőle a szervezetben.

A túlsúly vagy a kóros soványság, különböző étkezési rendellenességek részben szintén ilyen arány-eltolódásokkal magyarázhatók. Az alkatunkhoz illő étrend, mozgásformák összeállításával helyre állítható a felborult egyensúly, akár velünk született sajátosságról van szó, akár átmeneti, életvitelünknek, aktuális bolygóhatásoknak tulajdonítható állapotról.

1. A TŰZ ELEM

Az orvosi asztrológia a tűz elem hatása alá sorolja az anyagcsere folyamatokat, tehát a táplálék megemésztését, felszívódását. A különböző méreganyagok, vírusok, baktériumok, gombák, stb. elégetése révén a szervezet öntisztulási folyamataiban is fontos szerepet játszik. . Ha szervezetünkben egyensúlyban van a tűz elem, immunrendszerünk kitűnően működik, a betegségekből könnyen - gyorsan felépülünk. A tűz típusú emberek (akiknek képletében hangsúlyos szerepet játszik a Kos, Oroszlán, Nyilas) nem csupán a szó átvitt értelmében lángolnak, hanem testhőmérsékletük is magasabb az átlagosnál.

Ha túl sok a tűz elem a horoszkópban:

A tűz elem túltengése a születési képletben gyors anyagcsere folyamatokat, zaklatott élettempót eredményez. Ezek az emberek addig égetik két végén a gyertyát, amíg úgy fizikailag, mint lelkileg, érzelmileg is kiégnek. A túlsúly nem csupán nem jellemző rájuk, de az ügy, ami miatt épp lelkesednek, annyira leköti figyelmüket, hogy egyéb fizikai igényeik kielégítése mellett az étkezésről is megfeledkeznek. Ha épp eszükbe jut, kutyafuttában bekapnak valamit. Jó esetben talán beülnek egy gyorsétterembe, de gyakoribb, hogy az utcán, volánnál, munka közben falnak. Táplálkozási ritmusuk egyébként is kiegyensúlyozatlan. Mindez természetesen emésztési rendellenességekhez, akár gyomor fekélyhez is vezethet.

Általában nem betegesek, inkább gyors lefolyású, lázas betegségekre, gyulladásokra hajlamosak. Magas vérnyomástól és más keringési rendellenességektől, álmatlanságtól is szenvedhetnek, türelmetlenségük dührohamba torkollhat, örökös száguldozásuk miatt pedig a hajlamosak a balesetekre is hajlamosak.

Született ragadozók

Étkezési szokásaikat nehéz kordában tartaniuk. Ha mégis rászánják magukat, olyan étrendet érdemes összeállítaniuk, amely részben lehűti őket és megóvja szervezetüket a kiszáradástól (pl. sok zöldség, gyökerek, pl. répa, petrezselyem, salátaféle, főzelékek ), másrészt pedig elég „sűrű", nehéz, ahhoz, hogy kissé lassítson iramukon (pl. burgonya, gabonafélék).
Lehetőleg kerülniük kell az erős, csípős fűszereket, vörös húsokat, amit megint csak nehéz betartaniuk, hiszen született ragadózók. A kamillatea, frissen facsart citrom - vagy narancslé szintén jótékonyan hűti őket.

Esetükben valószínűleg szó sincs arról, hogy elhanyagolnák a mozgást, sőt, valószínűleg hiperaktív alkatok. Ha van hozzá egyáltalán türelmük, nagy hasznát vennék valamilyen meditációs - relaxációs technika elsajátításának, esetleg a testüket is rugalmasabbá tevő hatha jóga gyakorlatoknak. A különböző harcművészeti irányzatok szintén segíthetnek szelidíteni a természetüket.

Túl kevés tűz elem

A fentebbiek után szinte magától értetődő, hogy ha túl kevés a tűz elem a képletben az anyagcsere lelassul, a táplálék megemésztése, felszívódása. nem probléma mentes. Gyengülhet az immunrendszer, a szülött hajlamosabb lehet a hízásra, megfázásra, kedélybetegségekre.

Lehetőleg kerülje el a hideg ételek- italok fogyasztását, használjon az emésztést serkentő fűszereket (pl. cayenne bors, mustár, fahéj, szegfűszeg, gyömbér, fokhagyma, stb), állítson össze könnyű, száraz étrendet. Citrusfélék mellett fogyasszon sok joghurtot, kelkáposztát. Húst, sajtféléket csak mértékkel fogyasszon.

A tűz elem elégtelen működése valószínűleg a képlet tulajdonosa kezdeményező készségét, önbizalmát is megnyírbálja, a test edzés pedig bizonyára nem tartozik kedvelt foglalatosságai közé. Bármennyire ódzkodik is azonban tőle, az elemi egyensúly helyreállításához kénytelen lesz beiktatnia. Ha másra nem is kapható egyhamar, legalább bizonyos, egyebek mellett az anyagcsere működést serkentő jóga gyakorlatokat érdemes lenne elsajátítania (pl. ún. fordított ászanák, pl. gyertya), de dinamikusabb mozgás formáknak (pl. tánc, harcművészetek, esetleg kocogás) is hasznát venné.

Szerzőnk asztrológus.

cikk-tipus-linkek A Kosnak kerülnie kell a tömény szeszt

 

Blogmustra