Roham várható hétvégén a boltokban: nagy változásra készülj keddtől

GettyImages-472485878
Olvasási idő kb. 2 perc

Július 31. ugyanis az árstop utolsó napja: az eddig rögzített áron kínált nyolc termék ára azonban nem fog azonnal megugrani attól, hogy vége ennek az időszaknak.

Az árstop – illetve a hozzá kapcsolódó mennyiségi korlátozások – másfél éven át életünk szerves része volt. Az, hogy tejből vagy épp finomlisztből mennyit vehetünk hatóságilag rögzített áron, boltlánctól, de időszaktól is függött: volt, hogy a nyomott árú tejből például mindössze egyetlen litert vihetett haza egy vásárló egy élelmiszerlánc üzleteiből.

A 2,8 százalékos UHT tej, a napraforgó étolaj, a búzafinomliszt, a sertéscomb, a csirkemell, a tojás, a burgonya és a kristálycukor tartoztak az utóbbi hónapokban az árstop hatálya alá. Aki még fix áron készletet akar képezni ezekből, valószínűleg ezen a hétvégén indul meg az üzletekbe, hogy akár napi több vásárlással jusson hozzá nagyobb mennyiségű szárazáruhoz és egyebekhez.

Az árstop végéig már alig néhány nap van csak hátra
Az árstop végéig már alig néhány nap van csak hátraVlg / Getty Images Hungary

Nem kell ugyanakkor attól tartani, hogy ami hétfőn még olcsó, az kedden már elképzelhetetlenül drága lesz, ugyanis két lépcsőben állhat vissza a piaci árazásra a kiskereskedelem.

Az első, két hónapos időszakban a bruttó beszerzési ár adja a kiskereskedelmi árat, ennyiért kell adniuk a fenti termékeket az üzleteknek,

és a nyolc termékből ráadásul kettőt minden héten akciósan, 15 százalékkal olcsóbban kell árusítaniuk.

Egyes áruk esetében a beszerzési áron való továbbértékesítés konkrét árcsökkentést jelent az árstopos árhoz képest: a Napi.hu az Agrárközgazdasági Intézet július első felében rögzített adatai alapján arra jutott, hogy a következő termékek esetében a beszerzési ár az árstopos maximumnál alacsonyabb: étolaj, búzafinomliszt, tojás és burgonya. A többi élelmiszernél csekély mértékű az eltérés, egyedül a kristálycukor esetében érdemes arra számítani, hogy nagy ugrás következik be: akár 600-700 forintba is kerülhet majd egy kilogrammnyi. Október elsejétől aztán szabadabban árazhatnak majd a boltok.

Addig is az üzletek akcióit folyamatosan nyomon követheted egy nemrég létrehozott weboldalon: erről szóló cikkünket itt olvashatod el.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek