Élet az árstop után: ennyiért kapsz most tojást, lisztet vagy olajat

GettyImages-1141999114
Vermes Nikolett

Kétségek között vártuk, hogyan alakulnak mától az árak a boltokban, ezért megnéztük, hogy az árstop megszüntetése után mi mennyibe kerül.

Az élelmiszerárak döntően befolyásolják a mindennapokat, és miután megtapasztaltuk, hogy egyik napról a másikra duplájára emelkedik egy-egy alapvető étel ára, mára sokkal tudatosabban figyeljük az állandó változást, különösen ma, amikor az üzletekben végleg lekerülnek az árstopot jelző biléták. 

Jobb a helyzet 

Mindannyian emlékszünk arra, ahogy tavaly nyáron radikálisan megnőtt az élelmiszerek ára. Először a tejtermékek – főként a sajt és a tej –, majd a mindennapi étkezés során fogyasztott alapanyagok miatt fogtuk a fejünket. Már megszoktuk, hogy emiatt egy otthon főzött családi ebéd közel annyiba kerül, mint néhány éve az étteremben. A jelenlegi helyzetet nézve azonban végre fellélegezhetünk. Jelentős áremelés nem történt, és nem is várható. De vajon mit kapunk ezentúl a pénzünkért? 

Itt az árstop vége!
Itt az árstop vége!GettyImages

A sajt, a tojás és a hús stagnál

Mutatjuk, hogy mi változott: az árstopos árak a korábbi maximumot jelentik, ennél kevesebbért is kínálhatták ezeket a termékeket a boltok, de többért nem.

  • Sertéscomb: a legmagasabb áron kínált sertéshús kilója ma 1989 forintba kerül, míg a legkedvezőbb 1299 forint – árstopos ára 1420 forint volt.
  • Tojás: a tojásnál ennél sokkal jelentősebb eltérések mutatkoznak. A darabonként 45 forintos tojás a legolcsóbb, ami pedig a drágább árszabást illeti, 62 forintba kerül egy darab – árstopos ára 732 forint volt tíz darab esetén.
  • Csirkemell: a csirkemell kilója ma 1399 és 4349 forint között kapható, de átlagosan nem ilyen nagy a szórás, jellemzően 2000 forint körül alakul – árstopos ára 1600 forint volt.
  • 2,8 százalékos zsírtartalmú UHT teja legolcsóbb literje 205 forint, míg a legdrágábbé 330 forint – árstopos ára 268 forint volt.
  • Napraforgó étolaj: a napraforgóolaj esetében van a legnagyobb különbség az üzletek árazása tekintetében. Ennek a terméknek a legalacsonyabb piaci ára 482 forint literenként, a legdrágább pedig 929 forint – árstopos ára 713 forint volt.
  • Liszt: egy kilogrammot 160 és 253 forint között vásárolhatunk – árstopos ára 203 forint volt.
  • Kristálycukor: kaphatunk 261 és 513 forintért – árstopos ára 261 forint volt.
  • Burgonya: az étkezési burgonya jellemzően 264 forintba kerül – árstopos ára 352 forint volt. 

Figyeljük az árakat!

Mint látszik, van, ami megtartotta az árát, van, ami valamelyest srágult, és van, ami kedvezőbb lett a korábbi árakhoz képest. A gazdasági szakemberek már régóta vártak erre a pillanatra, ami a mai napon elérkezett, az élelmiszerárstop többszöri meghosszabbítás után, 2023. augusztus 1-ig tartott. Érdemes lesz megfigyelni, hogy ma munka után mennyien sietnek a boltba egy kedvezőbb bevásárlás reményében, mennyien lesznek elégedettek, és hányan csalódnak majd. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra