Ezt várják a nők egy 21. századi arckrémtől

GettyImages-1084229610

Arckrémet ma már gyakorlatilag minden nő – és egyre több férfi is – használ. Az azonban, hogy ki mit vár el az adott készítménytől, vagy éppen milyen szempontok alapján döntött annak megválasztása mellett, nagy szórást mutathat.

Annyi bizonyos: bőven nem arról van már csak szó, hogy hidratálni, esetleg ránctalanítani szeretnénk a kiválasztott készítménnyel. Annyi pluszfunkció került már a krémekbe, hogy néha csak kapkodjuk a fejünket, ráadásul egyre jelentősebb szemponttá válik, hogy állatkísérlet-mentes, organikus vagy bio legyen egy-egy termék, vagy hogy orvosok is részt vegyenek létrehozásában. Ki sokat markol, keveset fog? Nos, a szépségipar innovációit tekintve nem biztos.

Milyen arckrémet válassz?

Talán egyértelműnek tűnik, hogy ami neked fontos, az másoknak is lényeges, de ez korántsem egyértelmű. Ez kiderül abból a kis gyűjtésből is, amelyet lejjebb olvashatsz: hús-vér nők (és férfiak) válaszai arra a kérdésre, mi számít, amikor arckrémet keresel.

„Én különböző oldalakról tájékozódom, mielőtt választok, az összetevők mellett fontos az is, hogy ne végezzen állatkísérleteket az adott cég.”

„Alapvetően a hidratálást várom el, de fontos, hogy ne legyen benne alkohol és semmiféle mesterséges illatanyag. Elolvasom persze a véleményeket is, plusz fontos, hogy azért megfizethető kategória legyen.”

Hogy kinek milyen arckrém az ideális, az sok mindenen múlik
Hogy kinek milyen arckrém az ideális, az sok mindenen múlikThepalmer / Getty Images Hungary

„Nekem az a legfontosabb, hogy az arckrém hidratáljon, ne képezzen csillogó filmréteget a bőrömön, ne legyen benne mesterséges összetevő, ne irritálja a bőrömet.

„Passzoljon a bőrtípusomhoz, például zsíros bőrre nem érdemes nehéz krémet választani, de egy könnyed, vízbázisú már jó lehet.”

„A könnyed hidratálás mellett már a ránctalanítás is szempont. Folyton elhatározom magam, hogy keresek valami igazán hatékony szuperkrémet, de aztán a vége az lesz, hogy a drogériában veszek le a polcról egy olcsót.”

„Én azt használom, amit a feleségem vesz nekem…”

A szubjektív vélemények után lássuk most azokat a trendeket, amelyek befolyásolják, mit is várunk el egy arckrémtől, amikor pénzt fizetünk érte.

Természetes és egészséges arcbőr

A koronavírus-világjárvány egyik hozadéka volt az, hogy a bőrápolás jelentősége megnőtt. Ahogyan az emberek egyre több időt töltöttek otthonukban, újra felfedezték a bőrápolást is, ezért a korábbiaknál jelentősen nagyobb mértékben kerestek bőrápolási termékeket. A következő szempontok mentén születtek döntéseik:

  • Bőrmegújító hatást vártak el a termékektől.
  • A készítményeknek bizonyos specifikus problémákra kellett választ adniuk, legyen szó száraz bőrről vagy épp aknéról.

Az arcbőr mellett a kéz bőrének ápolása is kiemelt szemponttá vált, feltehetően nem kis részben a fertőtlenítő készítmények időnként túlzásba vitt használata miatt.

Az arckrém legyen fenntartható forrásból származó

Sokan tartottak attól, hogy a pandémia riadalma eltörli a fenntarthatóság fontos szempontját döntéseink mögül, de nekik szerencsére nem lett igazuk.

Továbbra is fontos a vásárlók számára az, hogy a krémek a lehető legkevesebb ártalom okozása mellett kerüljenek tégelyeikbe: idetartozik az állatkísérlet-mentesség szempontja is.

Ma már senki nem vallaná be azt, ha esetleg nem érdekli, hány kisállat életébe került egy arckrém elkészítése. Nem egyszerűen cikivé, hanem elfogadhatatlanná vált kegyetlenség árán a szépséget hajszolni, és ez jól is van így.

Hogy milyen termék legyen? Biztonságos!

A biztonság az élet minden egyes területén nagyon fontos szemponttá vált a járvány alatt. A vásárló számára egyfajta garanciát nyújt a biztonságra az, ha természetes összetevőkből készített arckrémeket és egyéb szépségápolási termékeket használhat, ezekkel a természet erejét használva a vegyületek hatása helyett. Az organikus abszolút hívószóvá vált a szépségápolásban is.

A kisüzemi gyártás is felértékelődött
A kisüzemi gyártás is felértékelődöttKristina Strasunske / Getty Images Hungary

És közelről érkezzen

Mindezzel párhuzamosan vannak olyanok is, akik a rövid élelmiszerlánc mintájára a lokális termékeket keresik, azokat a helyi manufaktúrákat, akik engedélyezett, de saját recept alapján készített termékekkel szolgálják ki hűséges vásárlóikat. Itt a készítővel való közvetlen kapcsolat abban is segít, hogy az ember személyre szabott tanácsot is kaphasson a krém mellé arról, hogyan hozhatja ki külsejéből, bőréből a maximumot.

A szakértő segítsége

És persze mindannyian onnan indulunk, hogy nem sok fogalmunk van arról, voltaképpen milyen is a bőrtípusunk, és mit kellene kezdeni azzal.

A profi tanácsok irányt mutathatnak a vásárlásban, ha pedig ehhez nem áll rendelkezésre egy kozmetikus, jó az is, ha a webshop fogja a kezünket.

A The Ordinary oldalán például saját bőrprofilunknak megfelelő kezelési csomagot állíthatunk össze: bár egyre tudatosabb vásárlók vagyunk, annak azért örülünk, hogyha azon a területen, amelyet nem ismerünk, leveszik vállunkról a döntés felelősségét.

Előretörnek a hibrid termékek

A dekorkozmetikumoknál jóval fontosabbakká váltak a bőrápoló termékek: a hibrid változatok több funkciót tartalmaznak egyben, például a korrektor hidratál is, de idesorolhatók a napvédőt is tartalmazó arckrémek is. Ezek egyszerűsítik is a napi bőrápolási rutint, ráadásul nem kell annyi terméket megvásárolni, és olyan sok pénzt költeni ezekre.

Senki sem akar már bonyolult rutint beiktatni életébe: egyszerűbb termékekre vágyunk bőrápolás terén is
Senki sem akar már bonyolult rutint beiktatni életébe: egyszerűbb termékekre vágyunk bőrápolás terén isMaria Korneeva / Getty Images Hungary

Minimalizmus

Mint a fentiekből is kiderül, nem az a vonzó, ha az arcápolás rengeteg lépésből áll: a koreai tízlépéses rutin ma már inkább ijesztő, mondván, kinek van ideje és pénze – erre? A beauty bloggerek előretörésének szerencsés eleme, hogy megbízható szakemberek is ellátják tanácsaikkal az egyszerű vásárlót, aki így láthatja azt, hogy

a tízlépéses rutin néha őrület, mivel legalább öt termék teljesen feleslegesen kerül be abba.

Az emberek igyekeznek kiválasztani azt, amire szükségük van – és nem többet.

Nem az ár dominál

A spórolás manapság mindenki sajátja, de – főként a Z generáció esetében – inkább a hatékonyság az, ami a választásokat vezérli a 21. század bőrápolásában. Ha az összetevők jók, ígéretessé válik a termék, megvásárlásra érdemessé téve azt.

Az emberek szeretnek egyre többet tudni azokról a termékekről, amelyeket magukra kennek: már nemcsak egy márkanevet vesznek le a polcról, hanem egy ígéretet, amely a részletekben rejlik.

Itt lép be a krém kifejlesztésében részt vevő szakemberek személye: egy orvos vagy kozmetikus sokkal vonzóbbá tehet egy terméket, mint egy influenszer, aki a TikTokon ajánlja azt.

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra