Az anyósodtól vagy a csirkéktől rettegsz jobban? A 10 legfurcsább fóbia

GettyImages-93297881
Olvasási idő kb. 4 perc

Te rettegsz a fokhagymától? Esetleg attól, ha le kell ülnöd valahol? Vagy a túl hosszú szavaktól? Nem? De az anyósodtól már lehet, hogy igen.

Egy korábbi cikkünkben összeszedtük a leggyakoribb fóbiákat, amelyek valóban tömegeket érintenek. Fóbiáról akkor beszélünk, amikor egy egészséges félelem irracionális rettegéssé válik, és akadályozni kezd minket abban, hogy a mindennapi életünket folytatni tudjuk. A fóbia tehát tartós, túlzott mértékű, irreális félelem egy tárgytól, személytől, állattól, tevékenységtől vagy helyzettől. És persze nemcsak pókfóbiával vagy vérfóbiával lehet dolgod, hanem olyan fóbiákkal is, amelyekről nem is gondoltad, hogy létezik.

Lássuk, melyik a 10 legfurcsább fóbia

1. Alliumfóbia

Az ebben szenvedő embereknek a magyar konyha egyik igazán népszerű fűszere okoz rettegést, mégpedig a fokhagyma. A félelem nemcsak a fokhagyma fogyasztásakor jön elő, hanem már a növény puszta látványa és közelsége is képes kiváltani mindezt.

2. Alektorofóbia

Az alektorofóbiával élőket nem más, mint a csirkéktől való félelem tartja rabságban. Nem könnyű azoknak, akik ezzel a ritka fóbiával kénytelenek együtt élni, hiszen eltérő mértékben ugyan, de már a csirkék gondolata is szorongással töltheti el őket.

3. Genufóbia

Kapaszkodj meg: a genufóbiával küzdő emberek a térdektől félnek. A genufóbok mások és saját térdük látványától vannak ki, sőt, olykor a térdeléstől is rettegnek. Ráadásul annak ellenére, hogy a térdek ilyen hatással vannak rájuk, ezek az emberek mégis ösztönösen keresik is a térdek látványát.

Genufóbiával sem könnyű az élet
Genufóbiával sem könnyű az életmoodboard / Getty Images Hungary

4. Phobofóbia

Minden fóbia valamitől való rettegést jelent, ezért értelemszerűen létezik olyan fóbia is, amelyben az ember a fóbiáktól, annak tüneteitől és más velejáróitól retteg. Az ebben szenvedő egyének folyamatosan gyanakvással szemlélik környezetüket, és nem tudnak soha megnyugodni, ellazulni.

5. Pentherafóbia

Nem ritka ugyan, hogy az ember tart egy kicsit szíve választottja édesanyjától, a pentherafóbia azonban ennek egy új szintje. Ez ugyanis az anyóstól való indokolatlan és nehezen kezelhető félelmet jelenti. Az ebben szenvedők nem bírnak beszélni anyósukkal, és határozottan kerülik a közelségét. Bármelyik nemnél előfordulhat.

6. Krometofóbia

A krometofóbiást a pénz látványa, jelenléte és az azzal kapcsolatos összes teendő kihozza a sodrából, akár dührohamot is kaphat. A rettegés nem feltétlenül annak szól, hogy a pénzjegyek koszosak, sokkal inkább a világban betöltött szerepének és az emberek életére gyakorolt hatásának. A fóbia egyben ezek határozott elutasítása is.

7. Nomofóbia

A nomofóbia napjaink félelme. Nem jelent ugyanis mást, mint azt, hogy az érintett embereket rettegés fogja el, ha a telefonjuk hibája, lemerülése vagy a térerő gyengesége miatt nem tudják használni a mobiljukat. Félelmükben akár pánikrohamot is kaphatnak.

8. Dextrofóbia

A dextrofóbia rabjai nem mástól félnek, mint minden olyan, általában ártalmatlan tárgytól, amely hozzájuk képest jobb oldalon van.

9. Levofóbia

Ha azt hitted, csak a jobb oldali tárgyak képesek bonyodalmat okozni, hát tévedsz. Természetesen létezik levofóbia is, amikor minden, tőlünk bal oldalra eső tárgy váltja ki a rettegést.

Aki retteg a leüléstől, vajon hogyan old meg számos helyzetet?
Aki retteg a leüléstől, vajon hogyan old meg számos helyzetet?101cats / Getty Images Hungary

10. Cathisofóbia

A cathisofóbia nem más, mint a leüléstől való rettegés. Konkrétan maga a leülés és az ülve végzett cselekvés okoz szorongást a cathisofóbiásokban. Ez számos hétköznapi tevékenységet, munkával és családdal kapcsolatos cselekvést nehezít meg.

+1 érdekesség: Deiphnofóbia

A deiphnofóbia az a félelem, amellyel talán a legkönnyebb együtt élni. Azt jelenti ugyanis, hogy az ebben szenvedő ember retteg a vacsorapartiktól, fogadásoktól. Szerintünk ez inkább egy személyiségtípus jellemzője, de persze el tudjuk képzelni, hogy akár fóbiás méreteket is ölthet a félelem.

Oszd meg másokkal is!
Ezt olvastad már?

Érdekességek