Félelem börtöne: a 6 leggyakoribb fóbia között van az atychifóbia is

GettyImages-1125161468

Pók, víz vagy más? Van, aki felvállalja, van, aki nem, de mindannyiunk életében van valami, ami félelmet és szorongást vált ki.

Ez persze teljesen normális, ha ismeretlen dolgokra és helyzetekre reagálunk így, és félünk a bizonytalan kimenetelektől. Ám amikor az egészséges félelem irracionális rettegéssé válik, és akadályozni kezd minket abban, hogy a mindennapi életünket folytatni tudjuk, akkor több mint valószínű, hogy fóbiával küzdünk. A fóbia tartós, túlzott mértékű, irreális félelem egy tárgytól, személytől, állattól, tevékenységtől vagy helyzettől.

Egy friss kutatás az Egyesült Államokban most összeszedte a leggyakoribb fóbiákat – lássuk, melyek is azok!

1. Agorafóbia

Ha félsz elhagyni a házat, vagy ismeretlen külső környezetbe lépni, agorafóbiád lehet, amely a szorongásos zavar egy olyan típusa, amelyben kerülöd azokat a helyeket vagy helyzeteket, melyek pánikot okozhatnak számodra, és kétségbeesettnek vagy tehetetlennek érzed magad.

2. Pókfóbia

Az arachnofóbia a Medical News Today szerint intenzív, bénító félelem, amely miatt az érintett aktívan kerüli a pókokkal való érintkezést. Ez is hatással lehet a mindennapi életedre, hiszen korlátozza, hová mehetsz, és mit tehetsz. Ráadásul ez a félelem gyakran túlmutat a pókfélékkel való tényleges találkozáson. Még a pókok említése vagy a pókokról készült képek megtekintése is rettegést válthat ki.

A pókokkal kapcsolatos fóbiát gyakran egy kép is kiválthatja
A pókokkal kapcsolatos fóbiát gyakran egy kép is kiválthatjaPeopleImages / Getty Images Hungary

3. Meghittségtől való félelem

A fenti tanulmány szerint a valódi kapcsolatok – legyenek azok romantikusak, barátiak vagy családiak – kialakítására vagy fenntartására való képtelenség oka lehet az intimitástól való mélyen gyökerező félelem, amely Amerikában a negyedik leggyakoribb félelem. Az intimitástól való félelmet az teszi különösen egyedivé, hogy lehet, nem is tudsz róla, ha ilyened van.

4. Vízfóbia

Az aquafóbia, vagyis a víztől való félelem a legtöbbet keresett fóbia a Google keresőjében. Ennek lényege, hogy egy vízben vagy víz közelében ért érzelmi vagy traumatikus élmény után alakulhat ki. A jó hír az, hogy ez a fóbia nagyon jól kezelhető olyan módszerekkel, mint az expozíciós terápia vagy a kognitív viselkedésterápia.

Van, akinél a meghittségtől való félelem is egy fóbia, és még csak nem is tud róla
Van, akinél a meghittségtől való félelem is egy fóbia, és még csak nem is tud rólaKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

5. Vérfóbia

A vér látványa, legyen az a tiéd vagy valaki másé, nyugtalanító élmény lehet. Így nem meglepő, hogy egyesek komolyan félnek az éltető anyagtól. Az Egyesült Államokban ez a második leggyakoribb félelem. Ne kérdezze senki, hogy miért, de érdekes módos a hemofóbia Kaliforniában és Floridában a leggyakoribb.

+1 új keletű fóbia: Kudarctól való félelem

A kudarctól való félelemnek is van ám neve, ez az atychifóbia. Nyilván a kudarcot senki nem szereti, pláne nem várja, de ha irracionálisan és tartósan félünk tőle, na, akkor beszélünk atychifóbiáról. Ha ebben szenvedsz, olyan fizikai tüneteket tapasztalhatsz, mint a légzési nehézség, heves szívverés, izzadás, remegés és szédülés. Emellett olyan pszichés tünetek is megjelenhetnek, mint a pánik, szorongás, tehetetlenség vagy elszakadás érzése, valamint a csapdába esettség érzése.

Az atychifóbia ránk törhet egy fontos szereplés előtt
Az atychifóbia ránk törhet egy fontos szereplés előttDny59 / Getty Images Hungary
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek