Ezért utálja a környezetük az ambiciózus nőket

Diósi Szilvia
GettyImages-1084171764
Olvasási idő kb. 4 perc

Milyen legyen egy nő? Kedves, visszafogott, családcentrikus, törődő. Ezek az igazán vonzó tulajdonságok egy nőben a sztereotípiák szerint. Ha azonban egy nő karrierista, ambiciózus, az nem teszi vonzóvá, sőt, mintha ez valami szitokszó lenne. Ambiciózus nő? Fúj!

Megnéztem nemrég a moziban a Challengers című filmet. Ebben Zendaya játssza a főszerepet, Tashi Duncant, aki első pillantásra manipulatív, törtető személyiség, aki mindenkin átgázol, hogy elérje a célját. Azonban ő csak egy olyan nő, aki egy férfiak által irányított világban próbál helytállni. Egy olyan területen, ahol nem a nőkhöz társított kedves tulajdonságokkal lehet érvényesülni, hanem a férfias vonásokkal.

Erős nők a filmekben

A filmes női karaktereket a mai napig negatívan, gonoszként ábrázolják, ha azok tudják, mit akarnak. Gondoljunk csak bele, hogyan szokták bemutatni a gyermektelen karrierista nőket a vásznon. Ők ridegek, önzők, mindent feladtak azért, hogy eljussanak oda, ahol éppen most tartanak. A megoldás pedig mi a szomorú életükre? Természetesen egy férfi, aki megmutatja nekik, hogy mi hiányzik az életükből. Sokszor a férfi hatására rájönnek, hogy ők nem is karriert akarnak, hanem családot és gyerekeket.

A filmekben a független nők boldogtalanok, valami többet keresnek. Az ambíciót nem csodálják, és nem kívánják a nőkben, hanem negatív tulajdonságként kezelik. Egy ambiciózus nő csak gonosz lehet. Ez az ábrázolásmód pedig csak továbbra ront a helyzeten, ha egy nő arra törekszik, hogy elérjen valamit.

Az ambíció még ma is szitokszó a nők esetében
Az ambíció még ma is szitokszó a nők esetébenLilly Roadstones / Getty Images Hungary

Kislányok és az ambíció

A lányok jellemzően jobban teljesítenek a fiúknál az általános iskolában. De mire a pubertáskor beköszönt, a lányok már visszafogják törekvésüket, félnek a kudarctól, vagy attól, hogy „rámenősnek”, „főnökösködőnek” vagy „felvágósnak” tartják őket. A lányok hajlamosak többet rágódni a negatív érzéseken, mint a fiúk, és lehetetlenül magas mércét állítanak maguk elé.

Nemzetközi felmérések azt mutatják, hogy 12 évesen a fiúk és a lányok nagyjából ugyanolyan magabiztosak. Ez azonban a pubertáskor beköszöntével megváltozik. Az Ypulse 1300 amerikai tinédzser bevonásával készült tanulmánya megállapította, hogy 8 és 14 éves kor között a lányok önbizalma 30%-kal csökken. A fiúk önbizalma is csökken tizenéves korukban, de 14 éves korukban még mindig 27%-kal magasabb, mint a lányoké.

Egy 2012-ben, általános iskolás korú gyermekek körében végzett másik tanulmány szerint a tanárok és a családtagok jutalmazzák a lányokat az embereknek tetsző viselkedésükért. Emiatt nem mernek kockázatot vállalni, kitűnni, próbálkozni, nem tanulnak meg rugalmasak lenni. Ha így nőnek fel a lányok, akkor nem csoda, hogy a nők csak 24,5%-át teszik ki a parlamenteknek, csak 15%-a nő a vezérigazgatóknak, a 250 legjobb rendezőnek pedig csak 13%-a nő.

10-ből 7 nő rejtegeti ambícióit
10-ből 7 nő rejtegeti ambícióitmediaphotos / Getty Images Hungary

Vonzó az ambíció?

Ahogy változik a világ, lassan el kellene fogadni, hogy a nők is szerethetnének többet kapni az élettől, mint családot és gyerekeket. Az ambíció, az erő félelmetes sokak számára, pedig a vonzó oldaláról kellene felfogni. Ha egy férfi ambiciózus, akkor látnok. Kihívás elé állítja a status quót, jobb életre törekszik. Merész, lenyűgöző és találékony. Egy nő ellenben agresszívnek, követelőzőnek, esetleg önzőnek tűnik ettől a tulajdonságtól.

Egy ausztrál kutatásban a válaszadók 68 százaléka úgy vélte, hogy az ambíciót negatívan ítélik meg az emberek. Azt is kimutatták, hogy 10-ből 7 nő rejtegeti ambícióit, mert fél, hogy hencegőnek bélyegzik miatta.

Tehát mind a mai napig nem kívánatos tulajdonság egy nőben, ha szeretne sikereket elérni a karrierjében, és ambíciói vannak komolyabb pozíciók és feladatok irányába. Sajnos, sokszor látható még ma is, hogy a nőket más nők is lehúzzák, nem pedig támogatják, ami tovább erősíti abban a nőket, hogy az ambiciózusság kerülendő.

Egy új kutatásban azt vizsgálták, hogy a világ melyik országában a legboldogabbak a 60 év felettiek. Az alábbi cikkünkben kiderül, hogy mire jutottak. 

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek