Már a magyarok fele allergiás: ezek a leggyakoribb tünetek

GettyImages-1214106997

Minden második honfitársunk allergiás valamire, a pollenallergia tízből három magyart érint – mutatják egy friss, reprezentatív felmérés adatai. A pollenallergiások leginkább nyáron szenvednek, de az ősz sem lesz könnyű: a megkérdezettek 64 százalékának az orrfolyás, 60 százalékának pedig a szemviszketés, könnyezés, vörös szem nehezíti meg az életét.

Minden ötödik ember kapkod a tünetek megjelenésekor, és olyan orrsprayhez nyúl, amely egyáltalán nem az allergia kezelésére való, és hosszú távon árthat is a betegnek. Tízből négy érintett készül előre, és konzultál orvossal, harmaduk pedig egyáltalán nem védekezik a pollenek ellen, hanem megtanul együtt élni a tünetekkel.

A magyarok 49 százaléka saját bevallása szerint allergiás valamire: a lakosság 11 százaléka kizárólag különböző virágporokra, kb. minden ötödik honfitársunk pedig a pollenek mellett másra is allergiás – derül ki a Sterimar reprezentatív kutatásából.

A pollenallergiások háromnegyede szenved a nyáron, az orrfolyás a leggyakoribb tünet

Az érintettek 90 százalékának a mindennapjaira is hatással van a pollenallergia valamilyen módon. A felmérésben részt vevők válaszai alapján az orrfolyás a leggyakoribb tünet, 64 százalékukat érinti. Szemviszketésre, könnyezésre és vörös szemre tízből hatan panaszkodtak. A bedugult, viszkető orr minden 2. pollenallergiás életét nehezíti meg, és ennyien szenvednek az akár több percig eltartó tüsszentési rohamok miatt is. 29 százalék érez viszketést a szájpadlásán és a torkában, 24 százalék pedig szárazan köhög ilyenkor. Bőrkiütés és ekcéma is jelentkezhet: a különböző virágporokra érzékenyek 17 százaléka tapasztal bőrtüneteket.

A nyár a legkritikusabb időszak a pollenallergiások számára: 76 százalékuk ilyenkor szenved különösen. A válaszadók 63 százalékának a tavasz, 27 százalékának az ősz a legnehezebb, 17 százalék pedig szinte egész évben érez tüneteket.

A leggyakoribb allergiás tünetek
A leggyakoribb allergiás tünetekSterimar

A kutatásról

A felmérés 1292 fő megkérdezésével készült 2023 júliusában, amely reprezentatív a magyarországi 16–59 éves okostelefonnal rendelkezőkre nézve kor, nem, iskolai végzettség és lakóhely szerint.

Tízből négy pollenallergiás konzultál orvossal, harmaduk pedig semmit nem tesz a tünetek ellen

A pollenallergiások harmada nem védekezik a pollenek ellen, hanem megpróbál együtt élni az allergia által okozott tünetekkel. Az ötvenes korosztály védekezik a legtudatosabban, a tünetektől pedig leginkább a huszonévesek szenvednek. Szignifikánsan több fiatalt érint pl. a szemviszketés, könnyezés, vörös szem (72%), a bedugult, viszkető orr (60%) és a viszkető szájpadlás és torok (40%). Leginkább (28%) ők azok, akik kapkodnak, amikor rájuk tör az allergia, és ilyenkor vény nélkül kapható, hatóanyagos orrsprayhez nyúlnak. „A legtöbb vény nélkül kapható, hatóanyagos orrspray érszűkítő hatással bír, amely eleinte ugyan segít azon, hogy az orr kiduguljon, de 5-7 nap után pont az ellentétes hatást okozza, ráadásul könnyen rá is lehet szokni a használatára, ami árthat is a betegnek” – mondta a felmérés eredményei kapcsán dr. Gerencsér Emőke fül-orr-gégész főorvos.

Így védekeznek a magyarok az allergia ellen
Így védekeznek a magyarok az allergia ellenSterimar

Orvossal a válaszadók 40 százaléka konzultál, és a felmérés eredményei alapján a pollenallergiások 33 százaléka alkalmaz allergiára ható szteroidos orrsprayt, antiallergiás szemcseppet, antihisztamin-tablettát. A megelőzés is segíthet. A szakértő javasolja, hogy magas pollenkoncentráció esetén kevesebbet tartózkodjon a szabadban az, aki az akkor épp virágzó növényekre érzékeny, valamint ilyenkor gyakrabban mosson hajat és cseréljen ágyneműt. Mindezt az érintettek 16 százaléka teszi. „Allergiaszezonban hatásos lehet akár preventív módon is az orrmosás vagy steril tengervizes orrspray használata is. A mangánnal dúsított tengervizes orrsprayk pedig kifejezetten csökkentik a már meglévő allergiás tüneteket. Ráadásul ezek esetében a rászokás esélye sem áll fenn” – javasolja a fül-orr-gégész. A friss felmérés alapján a pollenallergiások pusztán 14 százaléka tudja, hogy a sós oldatos/steril tengervizes orrspray kimossa az orrból az allergéneket, így pl. a virágport is, és ennyien alkalmazzák allergiaszezonban. 

Három szakácskönyv ingyenes szállítással!


Mentes Anyu szakácskönyveit azoknak ajánljuk, akik egészségük érdekében vagy meggyőződésből különleges étrendet követnek, de azoknak is, akik csak inspirációt, új ízeket keresnek.

MOST INGYENES HÁZHOZSZÁLLÍTÁSSAL!

Tekintsd meg ajánlatunkat,  kattints ide!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Mustra