Felháborító, miket kérhetnek a tulajok az albérlőtől

GettyImages-1451986944
Olvasási idő kb. 5 perc

Az albérletkeresés nem könnyű feladat, és ezt nemcsak a kiadó lakások ára nehezíti meg, hanem azok az időnként felháborító igények is, amiket a tulajok támasztanak leendő bérlőikkel szemben.

Egy lakás kiadása a tulajdonos és a bérlő oldaláról nézve is kockázatos lehet, hiszen előbbi a saját tulajdonába enged be idegeneket, míg a beköltöző joggal várhatja el, hogy amiért fizet, azt nyugodtan használhassa. Azonban míg a kiadót számtalan jogszabály védi, addig a bérlőt már jóval kevesebb, és közülük sokan érzik úgy; amellett, hogy szinte az egész havi fizetésüket a lakhatásra költik, még irreális elvárásokat is teljesíteniük kell.

Nyugalom mindkét félnek

Hallhattuk már, hogy külföldön némiképp másként működik a lakásbérlés, és úgy tűnik, egyes országokban jóval könnyebb dolguk van a fizetett ingatlanban élőknek. Viszont ezért a nyugalomért sokkal több elvárásnak kell megfelelniük, mint nálunk, például teljesen természetes, hogy hivatalos iratokkal kell igazolniuk, hogy van munkahelyük, így fizetőképesek. Egy budapesti ingatlanközvetítő irodában elmondták a Díványnak, hogy ez hazánkban is egyre gyakoribb, bár a bérlők még nem nagyon szoktak hozzá, sőt van, aki felháborodik rajta. De nem csak ilyen indokolt kérésekkel találkoztak, ennél sokkal hajmeresztőbbekkel is.

Nehéz dolguk van azoknak, akik kisállattal keresnek albérletet
Nehéz dolguk van azoknak, akik kisállattal keresnek albérletetsvetikd / Getty Images Hungary

Jogos vagy jogtalan?

Azt már természetesnek vesszük, hogy leírják a hirdetésben, tilos a dohányzás a lakásban, vagy hogy nem szabad kisállatot bevinni, de időnkét más kérések is vannak.

Ingatlanos szakértőnk elmondta, hogy a leggyakoribb probléma a kiadó és a bérlő között a tulajdonos bejárása a lakásba. Van, ahol abban már az elején megegyeznek, hányszor és milyen módon tekintheti meg az ingatlan állapotát a tulajdonos, de volt már olyan kiadó, aki kikötötte, csak annak adja ki a lakását, aki belegyezik abba, hogy bármikor megjelenhet nála, sőt akkor is bemehet szétnézni, amikor a bérlő nincs ott. Ez ellen a bérlő jogilag azonban tud védekezni, mivel a törvény tiltja a szükségtelen zavarást, így ha zaklató és visszaélésszerű a bejárkálás, akkor feljelentést tehet, mivel ezzel – ha nincs leírva a szerződésben – akár bűncselekmény is megvalósulhat.

A tulajdonos csak megbeszélés után mehet be a lakásba
A tulajdonos csak megbeszélés után mehet be a lakásbaKlaus Vedfelt / Getty Images Hungary

Mutasd a profilod, hogy megtudjam, ki vagy!

Egyre többször fordul elő a hirdetésekben az a kérés, hogy a jelentkezőnek meg kell mutatnia a közösségi oldalakon szereplő profilját. Ezt ugyan nem tiltja a törvény, hiszen aki kiadja a lakását, az eldöntheti, milyen információk birtokában teszi ezt meg, de a legtöbben felháborodnak rajta, mivel úgy érzik, hogy ezzel a magánéltükbe kívánnak betekinteni.

Olyan hirdetést is találtunk, amelyben azt kérik, hogy nagyobb terjedelemben írjanak magukról, sőt azt is árulják el, miért akarnak lakást bérelni, és miért pont az ő ingatlanjukra esett a választásuk, vagyis egyenesen megpályáztatták a jelentkezőket.

Más amellett, hogy elmondta, a kiadó lakása dohányfüst- és kisállatszőrmentes, hozzátette, hogy hús sem volt még a lakásban, valamint kiemelte, hogy vegetáriánusbarát és spirituális beállítottságú személyt keres.

Vannak, akik leírják, kizárólag a fényképes jelentkezésekkel foglalkoznak, míg mások azt is elvárják, hogy bérlőjük „kifejezetten csinos” legyen.

Volt olyan, aki már a hirdetésében leírta, hogy nem akarja mások élettörténetét meghallgatni, és a pótapa szerepét sem kívánja betöltetni, így a leendő bérlője kímélje meg őt a magánéleti problémáival. Bár ez viccesen hangzik, feltehetően arra vonatkozik, hogy semmilyen kifogást nem fogadnak el, ha nem tud majd időben fizetni a bérlő.

Majd én megmondom, mikor főzhetsz!

Hallani olyan óhajokat, hogy milyen jó lenne követni a külföldi példát, hiszen, ha ott megkötnek egy szerződést, és rendesen fizetnek, akkor nem zaklatják a bérlőket. Ez azonban nem mindig van így.

Egy nő leírta például, hogy a teljesen elfogadható és érthető elvárások mellett azt is szabályozták, milyen maximális hőmérsékletre lehet állítani a meleg vizet, fűtést nem használhatnak, pontosan milyen időközönként szabad főzniük, és ezek mellett még azt is tűrjék el, hogy a lakást 24 órás felügyelettel figyelik majd.

Ha érdekel, hogyan teheted kényelmesebbé otthonodat, olvasd el ezt a cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek