Egy év alatt 19 százalékkal drágultak az albérletek: mutatjuk, mi várható

GettyImages-1686912600
Olvasási idő kb. 3 perc

Egy év alatt 19 százalékkal nőttek a bérleti díjak Budapesten, az emelkedést pedig elsősorban a rekordmagas infláció fűtötte. Decemberben a fővárosi bérbeadók átlagosan 239 ezer forintot kértek egy kiadó lakásért, miközben a bérlők folyamatosan szűkülő kínálattal találkozhattak. 2024-ben a reálbérek érdemi növekedése esetén ismét két számjegyű lehet az emelkedés mértéke, ami ugyanakkor várhatóan nem éri el az előző évi bővülés nagyságrendjét.

Jelentős bérletidíj-növekedést okozott a két számjegyű infláció az elmúlt évben: Budapesten 2022 és 2023 decembere között 19 százalékkal drágultak átlagosan az albérletek, ami komoly növekedés, de kisebb a megelőző, 2021–2022-es időszak 27 százalékos rekordjához képest – világít rá legfrissebb albérletpiaci elemzésében a Rentingo.com. Ennek megfelelően decemberben a fővárosi bérbeadók átlagosan 239 ezer forintért hirdették kiadó ingatlanjukat. Mindeközben a bérlakáspiacon folyamatosan szűkülő kínálat tapasztalható, egyrészt, mert 

kevés új építésű lakást adtak át, másrészt, mert befektetési szempontból nem vonzó a használtlakás-piac sem, így lényegesen visszaesett az adásvételek száma.

A bérlők ezért kevesebb lehetőség közül válogathattak, ami azt eredményezte, hogy próbálták követni az áremelkedést. Éves szinten az ő fizetési hajlandóságuk is 19 százalékkal nőtt, decemberben már átlagosan 223 ezer forintot voltak hajlandók fizetni egy bérlakásért.

Az albérletkereső platform szerint az elmúlt pár évben a budapesti albérletpiac viszonyait több tényező is jelentősen befolyásolta. A koronavírus-járvány a piacra kerülő Airbnb-s lakások miatt okozott kínálati sokkot, a gazdaság egyes szektorainak a korlátozása pedig visszaeső keresletet, majd az orosz–ukrán háború miatt érkező ukrán menekültek borították fel a keresleti oldalt. Ezt követően a két számjegyűre ugró inflációval együtt nőttek az állampapírokhozamok, és a bérbeadók már nem tudták elvárásaikat az állampapírhozamokhoz igazítani, így a bérlakáspiac fokozatosan vesztett rugalmasságából. 

A bérbeadók ezért a bérlők fizetőképességétől függően csak korlátozottan tudták érvényesíteni bérletidíj-emelésre vonatkozó elképzeléseiket.

Továbbra sem könnyű megfizethető albérletet találni, különösen, ha jót is szeretnénk
Továbbra sem könnyű megfizethető albérletet találni, különösen, ha jót is szeretnénkMOAimage / Getty Images Hungary

2024-ben a Rentingo.com arra számít, hogy amennyiben a bérlakáspiacot nem éri keresleti vagy kínálati oldalon váratlan sokk, a bérleti díjak folyamatosan, trendszerűen nőhetnek, a drágulást pedig csak korrekciós jelleggel törheti meg egy-egy hónapban visszaesés. Ezzel együtt elsősorban az egy számjegyű inflációnak köszönhetően kisebb lesz a bérletidíj-emelkedés mértéke az előző évhez képest, és összességében nem éri el a tavalyi szintet. Érdemi reálkereset-növekedés esetén a díjak emelkedése éves szinten alulról közelítheti a 19 százalékot, ha ez nem történik meg, várhatóan 10 százalék körül növekedhetnek átlagosan a fővárosi albérletárak.

A bérleti díjak mellett a rezsiköltség is komoly megterhelés lehet egy család számára. Arról, hogy hány fokra kellene felfűteni az otthonunkat, ebben a cikkünkben írtunk részletesebben.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek