8 munkahelyi szokás, ami az ADHD jele lehet

Diósi Szilvia
GettyImages-1023417240
Olvasási idő kb. 4 perc

Az ADHD rengeteg felnőttet érint úgy, hogy nem is tudnak betegségükről. Bár az utóbbi években gyakrabban diagnosztizálják már gyermekkorban, és egyre jobban megismerjük, de még mindig rengeteg bizonytalanság lengi körül, főleg felnőttek esetén. Van néhány munkahelyi szokás, ami, ha jellemező rád, akkor előfordulhat, hogy te is ADHD-val küzdesz.

Világszerte egyre inkább növekszik az ADHD-val (Figyelemhiányos hiperaktivitás-zavar) diagnosztizált fiatalok és gyerekek száma. Azonban ez a betegség még mindig legtöbbször rejtve marad egészen a felnőttkorig. A becslések szerint körülbelül a felnőtt népesség 1,5-4%-át érinti. Gyermekkorban kezdődnek a tünetek, de az esetek 30-70%-ban felnőttkorban is fennállnak. Jelenleg még rettentően aluldiagnosztizált betegség, pedig hatékonyan lehetne kezelni, ha felismerik.

Sok ADHD-s ér el felnőttként sikeres karriert, de az állapot rengeteg kihívást okozhat a munkahelyeken. Bár a tünetek nagyon sokfélék lehetnek, vannak köztük olyanok, amelyekről nem is gondolnád, hogy az ADHD-vel függnek össze.

1. Tökéletességre törekvés a tökéletesség érzete nélkül

Az ADHD befolyásolja az agy azon részét, amely azt szabályozza, hogy hogyan irányítsd a figyelmedet. Az ADHD-s embereknél ez a kontrollterület nem működik megfelelően, így nem igazán tudnak arra összpontosítani, amit el kell végezniük. Folyton csak oda-vissza járnak a különböző ötletek között. Így néha a tökéletességre törekvés a módja annak, hogy megpróbáljanak megbirkózni ezzel, ugyanakkor sokszor nem jutnak el arra a pontra, hogy tökéletesnek érezzék, amivel épp foglalkoznak.

2. Könnyen megelőzhető hibák

Egy figyelemhiányos hiperaktivitás-zavarban érintett gyakran könnyen megelőzhető hibákat követ el, például valamit rosszul számol ki, vagy gépelési hibákkal tarkított e-mailt küld. A szakértők szerint ez különösen igaz a betegségben szenvedő nőkre. Általában a férfiak nagyobb valószínűséggel hiperaktívak, a nők viszont inkább lesznek szervezetlenek és figyelmetlenek.

Az ADHD-sok gyakran könnyen megelőzhető hibákat ejtenek.
Az ADHD-sok gyakran könnyen megelőzhető hibákat ejtenek.Goodboy Picture Company / Getty Images Hungary

3. Halogatás az utolsó pillanatig

A halogatás a felnőttkori ADHD egyértelmű jele. Az ő esetükben a határidők betartásának képtelensége gyakran a szorongás következménye lehet, a nagyfokú szorongás ugyanis bénítóan hat. Hajlamosak nehezen megtalálni a motivációt a kezdéshez, a halogatás pedig szervezetlenséghez vezet. Általában jobban dolgoznak csapatban, mintha hosszú ideig egyedül, felügyelet nélkül tevékenykednének.

4. Folyamatos késések

Bár az ADHD-s emberek mindent megtesznek, sokszor mégsem sikerül nekik időben megjelenni a munkahelyen és az értekezleteken. A határidők betartása igazán nehéz feladat a számukra. Sokan közülük úgynevezett „idővakságot” tapasztalnak, nehezen tudják felmérni, mennyi időre van szükségük ahhoz, hogy elérjék a kívánt célt vagy helyszínt.

5. Probléma az időérzékkel a koncentráció során

Így elszaladt az idő? Biztosan veled is előfordult már, hogy annyira koncentráltál egy projektre, hogy az órák elszaladtak. De az ADHD-ban szenvedők számára ez gyakori problémává válhat. Úgy érezhetik, hogy könnyen elvesztik az időérzéküket, és ez többféle helyzetben is megtörténhet.

6. Eltérnek a témáktól

Fontos helyzetekben, például megbeszélés során is hajlamosak eltérni a témától, csapongani, szétszórtan viselkedni.

Nehezen viselik, ha a munka stresszessé válik.
Nehezen viselik, ha a munka stresszessé válik.Maskot / Getty Images Hungary

7. Összeomlás stresszes környezetben

Az agy prefrontális kérge szabályozza a figyelmet és az érzelmi reakciót, és az ADHD-s emberek számára ez a terület alulfejlett lehet. Amikor nem tudják kontrollálni azokat a különféle gondolatokat, érzelmeket, amelyek egy magas stresszhelyzetben zajlanak, akkor ez szabályozási zavarokhoz, egyfajta mentális összeomláshoz vezethet. Sokan egyszerűen elfojtják ezt a problémát, vagy igazán érzelmessé, ingerlékennyé válnak a nagy nyomás alatt, stresszes környezetben. A munkahelyen ez túlzott reakciókat válthat ki belőlük, amikor váratlan feladatot kapnak, vagy kudarc éri őket.

8. Nehezen végrehajtható ötleteket adnak

Általában a kreatív ötleteikről híresek a munkahelyükön, nagyon szenvedélyesek tudnak lenni, amikor az ötletelés zajlik egy projekthez. Azonban az elképesztően kreatív ötleteiknek a megvalósítása már komoly nehézségekbe is ütközhet.

Ha szeretnéd tudni, hogy miért rúghatnak ki azonnal a munkahelyedről, olvasd el az alábbi cikkünket.

DOGZ Fesztivál a Városligetben!

Szeptember 7-én kutyás bemutatókkal, falkasétával, izgalmas előadásokkal, tanácsadással és gyerekprogramokkal vár mindenkit az év legnagyobb kutyás rendezvénye.

Regisztrálj az ingyenes rendezvényre!

hirdetés

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek