Zanza!

napozoTényleg nem ijesztgetésképpen, de jobb, ha tudod: nyáron az UV-sugárzás akkor is elért, ha rendszeresen használtál napvédő készítményeket. Ha valami szokatlant veszel észre a bőrödön, valamit, ami korábban nem volt ott, mutasd meg bőrgyógyásznak.


Mert a bőröd nem felejt. Egyetlen napfényben eltöltött perc sem telik el úgy, hogy azt ne raktározná el legnagyobb kiterjedésű szervünk. A bőrt ért káros UV sugarak hatása egész életünkön át összeadódik, és akár évek, évtizedek múlva jelentkezik mindennek a káros következménye. 

Napfény hatására az összes pigmentáció aktiválódik. Napozás után csokibarna bőrödön az anyajegyek is sötétednek, számuk is növekedhet. Később, ahogyan a napsütötte barnaság kopik, úgy világosodhatnak az anyajegyek is. Amennyiben különösebb rendellenességet nem észlelsz, javasolt 1-2 hónapot várni napozás után, ekkor már korrektebb képet mutatnak az anyajegyek. Ha csak szűrővizsgálatra szeretnél jelentkezni, jobb, ha vársz októberig.
 

A szolárium ártalmatlan?

A szoláriumokban használt UV-A tartományú fény ugyanolyan káros lehet, mint a napozás. A WHO sem véletlenül szeretné elérni, hogy 18 év alatt tiltsák be a szolárium használatát, ugyanis újabb kísérletek bebizonyították, hogy az UV-A emeli a bőrrák gyakoriságát. Bizonyított tény az is, hogy azonos fokú barnaság, függetlenül attól, hogy napfény vagy mesterséges fény hozta-e létre, ugyanakkora mértékű károsodást okoz a bőrben, és ugyanakkora bőrrák-kockázatot rejt magában.
 

Ne te döntsd el!

Az anyajegyek változatos méretűek és formájúak, néhány milliméteresek, világos- vagy sötétbarnák, kör alakúak vagy szabálytalanok, és a felszínük is éppúgy lehet sima, mint egyenetlen. Léteznek a bőrből kiemelkedő, halványabb bőrjelenségek, amelyekben néha szőrnövekedés is megindul. Ha azt gondolod, hogy a bőr szintjében lévő anyajegyek ártalmatlanabbak, mint a kiemelkedő társaik, tévedsz. Pont fordítva van. Éppen a simákból alakulhat ki gyakran rosszindulatú daganat. Ne te, orvos döntse el, hogy melyik veszélyes!

Az anyajegyeket akkor indokolt eltávolítani, ha zavaróak – például öltözködésnél. Ha téged idegesít valamelyik anyajegyed, kérd az eltávolítását, gyakorlatilag bármelyiktől meg lehet szabadulni, ha nincs kizáró ok. Szakszerű sebészeti eltávolítás esetén teljes egészében, széli részeknél ép szövetekkel kerül kimetszésre, majd minden esetben szövettani vizsgálatra küldik. A rosszindulatúság gyanújával rendelkező elváltozásokat még a műtét előtt onkodermatológus (bőrgyógyász, onkológus) vizsgálja, és tesz javaslatot a műtéti tervre. Mindehhez azonban az évenkénti anyajegy-szűrés elengedhetetlen!

 

Feltétlenül fordulj orvoshoz, ha egy meglévő anyajegyednek
• megváltozik a mérete, felszíne, színe
• elmosódik a határa
• vérezni vagy viszketni kezd
• begyullad, fájdalmassá válik.

 

Ha ez bejött, nézz rá erre is:

Lehet, hogy nem hiszed. Előfordulhat, hogy a legkevésbé sem érdekel. Azért jó, ha tudod: a hónapokon keresztül pulóverek alá rejtett, sápadt bőrödnek három hétre van szüksége ahhoz, hogy saját védelmi rendszerét kiépítse. Ellenkező esetben már az első napozás meghozza méltó eredményét: a leégést.  | Nekem aztán nem kell UV sugár!

 

Blogmustra