robot_mNem a vasaló aranyozza be a női létet, nem a mosógép tesz boldoggá - a Nagyszerű innovációk nőknek című kiállítás ellen feminista tiltakozó akciót szerveztek a hét elején. Néhány nappal később reagált a kiállítás kurátora, aki nem is érti a tiltakozást.

Az Erzsébet téri Gödörnél található Ariel public art alkotások ellen szerveztek feminista tiltakozó akiót a hét elején a Közép-Európai Egyetem diákjai. Az Ariel által támogatott kiállítás a huszadik század nőknek szóló innovációit mutatja be többek között egy óriási rúzs, nejlonharisnyba bújtatott láb, vagy egy mosógép által.

A tiltakozók szerint a kiállítás szexista

A tiltakozás szervezői szerint a kiállítás a nemi sztereotípiákra támaszkodik és hamis feltételezéseket mutat be a nők életéről azáltal, hogy a mosógépet, porszívót, és vasalót olyan termékekként azonosítja, melyek jobbá teszik a nők életét. A szervezők úgy vélik, a kiállítás egyenlőségjelet tesz a nők és a házimunka, valamint a szépségápolás közé. A tiltakozók bővebben nyilatkoznak az Indexvideó összeállításában.

Az akció szervezői a demonstrációt követően szerettek volna egy beszélgetést rendezni, amelyre meghívták a kiállítást tervező Saatchi & Saatchi reklámügynökség kreatívjait, illetve a kiállítás kurátorát is - ám ők nem fogadták el a meghívást.

Ezek a modern női identitás részei

Megkerestük tehát a kiállítás kurátorát, Halasi Rita Máriát, aki a következőképpen reagált a tiltakozó akcióra: „A Nagyszerű innovációk nőknek című kiállítás célja olyan, a XX. században született tárgyak innovációs tartalmának megmutatása, amelyek a női mindennapok és a modern női identitás összetevőivé váltak az elmúlt évtizedek során". Halasi Rita Mária szerint az innovációs tartalom kifejezés technikai újítást, anyagfejlesztést és újszerű formai megoldást jelent. Tehát a kiállítás szervezőinek nem állt szándékában a XX. század női tudósainak bemutatása, sem a polgárjogi mozgalmak történetének feldolgozása.

A kurátor szerint a kiállítás hétköznapi tárgyakra és találmányokra koncentrál a szépségipar, a divattörténet és a technikatörténet területéről: egyként és arányosan válogatva. „De a kilenc óriásszobor és a hozzájuk kapcsolódó informatív tárgytörténeti leírások mellett a mosógépbe épített érintőképernyőn további 12, a nők életében fontos szereppel bíró, XX. századi találmány történetével is megismerteti a közönséget, tehát választott céljának megfelelően egyfajta teljességre is törekszik" - mondta Halasi Rita Mária.

 

Mustra