h1n1-kicsiA halálesetek száma a H1N1 influenza járvány esetében emelkedő szakaszba lépett, a járvány nagyobb, erőteljesebb része még előttünk áll - írta Dr. Réthy Lajos Attila és Dr. Mészner Zsófia az új influenzáról kiadott könyvében. A gyermekgyógyászok nyíltan kampányolnak a védőoltás mellett.

cikk-tipus-altalanos

“Az utóbbi hetekben drámaian megnőtt az igazoltan A(H1N1) fertőzésben meghaltak aránya Európában. A szeptember-októberben mért heti 15-20 halálesetet követően a 43. héten már 49-en haltak meg a betegségben, majd a 45. héten már 49-en, míg a 47. héten már 169-en - mindössze egy hét leforgása alatt. A tendencia alapján a halálesetek száma  erőteljesen emelkedő szakaszba lépett, és ez a szám várhatóan tovább fog emelkedni, mivel a járvány nagyobb, erőteljesebb részét december-januárra várják”- írta Dr. Réthy Lajos Attila és Dr. Mészner Zsófia: A(H1N1) influenza - Betegség vagy védőoltás? című könyvében. 

A SpringMed Kiadó gondozásában megjelent könyv gyermekgyógyász szerzői nyíltan kampányolnak a védőoltás mellett. Kifejtik, hogy az Egyesült Államokban a betegségen átesett embereken végzett friss felmérések szerint ugyanúgy megbetegedtek olyanok is, akik rendszeren szedtek C-vitamint, mint akik nem. A szerzők szerint ez igazolja, hogy az immunrendszer megerősítése vitaminkészítményekkel sem nyújt elegendő védelmet. 

A gyermekgyógyászok a betegség szempontjából a legveszélyeztetettebb emberekre is kitértek. Eszerint a kétévesnél fiatalabb gyerekek - főleg a hat hónaposnál fiatalabb babák, a várandós nők, a szív- és érrendszeri, illetve a tüdő krónikus betegségeiben szenvedők, a máj és vesebetegek, a sérült immunitásúak, illetve a cukorbetegek és túlsúlyos emberek a leginkább fogékonyak erre a betegségre. 

A könyv nagy részében a szerzők a védőoltásról értekeznek, amelynek az összetételét is közölték. Kiemelték, hogy a hazánkban kifejlesztett pandémiás vakcina egyike az Európában elismerten és hatékonyan használt szereknek. Ez élő kórokozót nem tartalmaz, az oltóanyagban lévő kevés vírus nem tud szaporodni, influenzát nem okoz. Kitértek a pandémiás vakcinával kapcsolatos gyakori kérdésekre is. Meggyőződésük, hogy a vakcina nem terheli az immunrendszert, autoimmun betegséget nem okozhat, az oltás kockázata kisebb, mint a fertőző betegségek kockázata. 


cikk-tipus-linkek

• H1N1 story – Oltassunk vagy ne?
• Indul az influenza-turizmus
• Elkaptuk az influenzát – de melyiket?

Mustra