A szeretőnek is megvan maga árnyoldala: a 7 női archetípusból te melyik vagy?

GettyImages-1308377596

Az archetípusok az univerzális tudatalattiból kelnek életre, mindenkiben benne rejlenek ösztönösen, nem tanult viselkedésformák ezek. Hét női archetípust mutat be a szakértő, amelyek segíthetnek felfedezni rejtett erősségeidet, és rávilágítanak a hiányosságaidra is.

Korábban már olvashattál nálunk a görög istennők ihlette női archetípusok jellemzőiről, erősségeiről, hátrányairól. Ezúttal általánosabb szerepkörökbe sorolt női archetípusokat hoztunk neked, D. Paulette Sherman gyűjtéséből a Hello Giggles cikkéből.

Az archetípusok ötlete Carl Jungtól eredd, a pszichológia egyik korai gondolkodójától. Olyan belülről fakadó, nem tanult viselkedésformákat jelölnek, amelyeket tudattalanul őseinktől örököltünk meg. Ezek az archetípusok hatással vannak döntéseinkre, cselekedeteinkre, és ismeretük segíthet jobban megérteni saját működésünket.

Mindegyik archetípus bennünk rejlik, de időről időre más archetípus válik dominánssá életünkben, esetleg egyszerre több is. Amikor szükségünk van az egyik archetípus erősségeire, előhívhatjuk magunkból, de érdemes tisztában lenni az árnyoldalaikkal is.

A hajadon – a 7 női archetípus egyike
A hajadon – a 7 női archetípus egyikeSW Photography / Getty Images Hungary

A hajadon

Tulajdonságok: Kreatív, ártatlan, teli van csodával.

Árnyoldal: Nincs még összeköttetésben legbensőbb énjével. El kell szakadnia a családjától, hogy önálló, erős nővé válhasson.

Szimbolika: A gyermeki rácsodálkozás és öröm szimbóluma, és az új kezdeteké. Perszephoné mítosza ehhez az archetípushoz tartozik, az ő története arra emlékeztet, hogy a trauma átélése bölcsességhez, az intuíciók felébredéséhez vezethet, és mások vezetésének képessége is kialakulhat utána. Egyéb esetben akkor ébredhet fel ez az archetípus, amikor erőre van szüksége valakinek egy traumatikus esemény során, vagy amikor felnövésén megy keresztül valaki, és el kell szakadnia a családjától.

Így hívd elő: Nézz szembe a félelmeiddel! Csinálj listát a félelmeidről, és tervezd el, milyen lépésekkel tudod átalakítani őket, hogy megerősítsd a magadba vetett bizalmadat.

Az anya – a 7 női archetípus egyike
Az anya – a 7 női archetípus egyikeimagedepotpro / Getty Images Hungary

Az anya

Tulajdonságok: Nagylelkű, teremtő, együttérző, kapcsolatfókuszú. A gyerekeihez kötődő viszonya élteti, és abban leli örömét, ha gondoskodhat másokról.

Árnyoldal: Könnyen elfelejtheti figyelembe venni saját igényeit, vagy többnek látni magát az anyaszerepnél. Gondoskodása fojtogatóvá válhat, és üresnek érzi magát, amikor nincsenek vele a gyermekei. Az élete többi területét hajlamos elhanyagolni.

Szimbolika: Ez az archetípus családalapításnál bukkan elő, vagy ha másokról kell gondoskodni. A gyermek/ek elvesztése a legfőbb félelem azzal együtt, hogy saját magát elveszítheti az anyaságban a nő, illetve hogy elég jó harmóniát lehessen kialakítani a két félelem között.

Így hívd elő: Kezdj el gondoskodni saját magadról is! Találj magadnak olyan öngondoskodási formát, amely feltölt téged.

A szerető – a 7 női archetípus egyike
A szerető – a 7 női archetípus egyikeDmitry Belyaev / Getty Images Hungary

A szerető

Tulajdonságok: Vonzó, érzéki, romantikus. Magabiztos és szórakoztató társaság.

Árnyoldal: Szeszélyes, ingadozó, túlságosan a fiatalságára és kinézetére hagyatkozik. Nehezen köteleződik el egy mély kapcsolatba. Gyakran elunja magát, megcsalja párját, vagy önző módon viselkedik.

Szimbolika: A vonzó fiatal nő korszaka ez, abból nyeri erejét, hogy könnyen elcsavarja mások fejét. Akkor azonosulnak a nők ezzel az archetípussal, amikor a szerelembe szerelmesek, amikor figyelemre és szenvedélyre vágynak. Más oldalait is érdemes lenne fejlesztenie ennek az archetípusnak, mint például az intelligenciáját vagy a spiritualitását, különben egy későbbi életszakaszban elveszettnek érezheti magát.

Így hívd elő: Vegyél egy érzéki fürdőt, vagy csípd ki magad, és irány flörtölni! Táncolj szexi zenére, és élvezd ki a feminin oldaladat.

Az otthonteremtő – a 7 női archetípus egyike
Az otthonteremtő – a 7 női archetípus egyikeMartin Puddy / Getty Images Hungary

Az otthonteremtő

Tulajdonságok: Az otthon melegéért felelős, energikussá és rendezetté teszi a dolgokat. Spirituális, biztos pontja saját magának, és megéli a pillanatot.

Árnyoldal: Szeret otthon lenni, és nem szívesen hagyja el a fészkét. Néha nem árt kicsit megpiszkálni, hogy elkezdjen érdeklődni a külvilágról.

Szimbolika: Gyakran akkor azonosulnak a nők ezzel az archetípussal, amikor saját családjuk van már. Amikor kirepülnek a gyerekek, vagy elhuny a párjuk, meg kell tanulniuk kimozdulni otthonról, és újra törődni a világ dolgaival. Az egyedülálló nők is megtestesíthetik ezt az archetípust, akik inkább maradnak otthon a, macskáikkal Netflixet nézni (ami szintén rendben van). Erő is rejlik abban, ha valaki szeret otthon lenni és elégedett.

Így hívd elő: Takarítsd ki a házat, égess zsályát, hogy megtisztítsd, aztán meditálj, hogy meg tudd élni a pillanatot, és gyújts gyertyát, hogy összeköttetésbe lépj spiritualitásoddal. Végezetül írd le naplódba az élményeidet.

A vadásznő – a 7 női archetípus egyike
A vadásznő – a 7 női archetípus egyikeDaniel Eskridge / Getty Images Hungary

A vadásznő/ vad nő

Tulajdonságok: Szereti a természetet, az állatok és gyerekek bajnoka. Erőt sugároz magából, kedveli a magányt és önellátó.

Árnyoldal: Könnyen elveszíti a fejét, impulzív, nincs párkapcsolata.

Szimbolika: Teljesnek érzi saját magát egyedül is, nincs szüksége párkapcsolatra vagy hagyományosan vett családra sem. Néhány nő kedveli a magányt. Ez a későbbiek folyamán megváltozhat.

Így hívd elő: Menj túrázni egyedül, csapj bele valamilyen kalandba saját magaddal! Tölts magaddal időt, főzz magadra valami finomat, vagy élvezd ki a háziállatoddal töltött idődet.

A vénasszony – a 7 női archetípus egyike
A vénasszony – a 7 női archetípus egyikeFlashpop / Getty Images Hungary

A vénasszony

Tulajdonságok: Ő a bölcs öregasszony az útkereszteződésnél. Bízik a saját szavában, és nincs szüksége mások elismerésére. Összhangban van a megérzéseivel és a belső sötétségével is.

Árnyoldal: Ijesztő lehet mások számára, ugyanis nem rejti véka alá a véleményét. Nem zavarja a halál gondolata, mint a legtöbb embert.

Szimbolika: Gyakran nyugdíjas éveikben tör elő a nőkből a vénasszony archetípus. A bölcs tanácsokkal szolgáló nagymama szerepét tölti be. Tisztelet övezi, felnéznek rá. Szeretné továbbadni az örökségét, tudását, értékeit.

Így hívd elő: Olvass inspiráló idősekről szóló történeteket. Kezdd el felvállalni a véleményedet és saját magadat anélkül, hogy azon aggódnál, mit gondolhatnak rólad mások.

A királynő– a 7 női archetípus egyike
A királynő– a 7 női archetípus egyikeYuri_Arcurs / Getty Images Hungary

A királynő/ karrieristennő

Tulajdonságok: A férfiak világában kel versenyre. Jó vezető, eredményes és ragyogóan sikeres. Hozzájárul a világhoz.

Árnyoldal: Nincs összhangban saját nőies oldalával. Nehezen éli meg a jelent, nehezére esik a szívére hallgatnia és elfogadnia másoktól bármit.

Szimbolika: Jó archetípus a munkahelyi sikerek eléréséhez és az egyenlő partneri viszony kialakításához. Olyan társra vágyik, aki tiszteli, támogatja terveiben, és egyenlő társának tekinti őt.

Így hívd elő: Készíts listát a karrieredben kitűzött céljaidról, és ne félj támogatást kérni partneredtől megvalósításukhoz. Esetleg táblázatban követhetitek egymás céljait, a részfeladatokat és hogy kinek mit kell éppen csinálnia. Ha egyedülálló vagy, ne hagyd, hogy bármi is eltántorítson céljaidtól, haladj napról napra és lépésről lépésre céljaid megvalósítása felé.

Bármilyen élethelyzetben, életszakaszban is legyél, nyugodtan támaszkodj belső erődre, amelyet talán még te magad sem ismersz egyelőre. A női archetípusok pont abban segíthetnek, hogy könnyebben felfedezhesd magadban azokat az energiákat és erősségeket, amelyekre igazán szükséged van egy-egy helyzetben. Egyszerre akár több archetípussal is azonosulhatsz, de érdemes mindig figyelni a lehetséges árnyoldalaikra, hogy kiegyensúlyozottabban élhesd meg magadat.

Te melyik női archetípusból szeretnél erőt meríteni?

Oszd meg másokkal is!
Mustra