Hogyan végződhet a koronavírus-járvány?

Egyelőre mindenki csak találgat, mikor és hogyan lesz vége a világméretű járványnak. Tényleg belátható időn belül meglesz az ellenanyag? Minél többen fertőződnek meg, annál inkább kialakul a lakosságban az immunitás? Esetleg évről évre visszatér majd a vírus mutálódott formában? A lehetséges forgatókönyveket szedtük össze.

A médiában rengeteg különféle teória kering a Covid-19-járvánnyal kapcsolatban. Sokan attól tartanak, sohasem tér vissza az életünk a vírus előtti kerékvágásba. Mások – az optimistábbak – abban reménykednek, hogy hamarosan elkezdődhet az oltóanyag gyártása. Sokan különböző alternatív gyógymódoktól várják a segítséget. Andy Slavitt egészségügyi szakember, Barack Obama korábbi elnöki tanácsadója a Medium hasábjain szedte össze a három legvalószínűbb kimenetelt.

Meglesz az oltóanyag

Az első verzió, hogy 2021-re ténylegesen kifejlesztenek egy oltóanyagot az új koronavírus ellen. Ez lehetségesnek tűnik, hiszen világszerte számtalan helyen kísérleteznek már potenciális ellenanyagokkal. Azonban mielőtt túlságosan optimisták lennénk, érdemes figyelembe venni néhány tényt. Sok olyan kísérlet, mely a korai stádiumban biztató eredményeket mutat, később mégsem válik be. Az is előfordulhat, hogy a kifejlesztett vakcina nem lesz mindenkinél hatásos. Egy kellően biztonságos oltóanyag pedig nem biztos, hogy teljes védettséget fog nyújtani. Ezekben az esetekben a legfontosabb a leginkább veszélyeztetettek – az egészségügyben dolgozók, az idősek, otthonban élők, krónikus betegek – beoltása lesz.

Visszatérő betegséggé válik

A második lehetséges forgatókönyv, hogy a Covid-19-re nem találnak hatásos ellenanyagot, a vírus pedig idővel évről évre visszatérő, lappangó betegséggé válik. Habár ez a jövőkép ijesztőnek tűnhet, a bizonyítékok azt mutatják, az orvosok valószínűleg úrrá lesznek majd a helyzeten. A különböző kutatások révén gyorsan és nagymértékben bővül a tudásunk az új koronavírussal, annak jellemzőivel és tüneteivel kapcsolatban. Bizonyos, hogy idővel kialakulnak azok a gyógymódok, amelyekkel – az influenzához, megfázáshoz hasonlóan – könnyen enyhíthetők a tünetek, és különösebb gond nélkül átvészelhető a fertőzés. A legfontosabb az immunrendszer erősítése, mely a legjobb védekezést jelenti a kórokozó ellen.

Mi lesz a vége?
Mi lesz a vége?Thomas Tolstrup / Getty Images Hungary

Szintén fontos a tesztelés: jelenleg a vírus azért is terjedhet szabadon és gyorsan, mert kevés embert tesztelnek, a vizsgálat pedig drága és nem teljesen megbízható. A jövőben valószínűleg kifejlesztenek majd olyan módszereket, amelyekkel olcsón, könnyen és gyorsan, már a fertőzöttség korai stádiumában – amikor nincsenek még érezhető tünetek – megállapítható lesz, ha valaki elkapta a vírust. Ez sokat segít majd a betegség kordában tartásában. Összegezve, ha a második eshetőség válik be, a vírus továbbra is megbetegít majd embereket és áldozatokat is szed, azonban jóval kisebb mértékben, mint a mostani járvány idején.

Az embereken is múlik

A harmadik lehetséges verzió, hogy a betegséget nem oltás vagy más kezelési módszerek állítják meg, hanem az emberi óvintézkedések, elsősorban a maszkviselés. A járvány nem képes terjedni, ha elzárjuk előle az utat. Ha az egészségügyi maszkok mindenki számára elérhetővé válnának, és a valóban védelmet jelentő változat a legszélesebb körben elterjedne, az emberek pedig ténylegesen csak maszkot viselve hagynák el otthonaikat, jelentősen csökkenne a fertőzés esélye. Természetesen ez a lehetőség a leginkább sci-fibe illő, és számos tényezőtől függ a siker. A legfontosabb, hogy az embereket meggyőzzék, ténylegesen tartsák be a szabályokat és vigyázzanak saját, illetve egymás egészségére.

Összegezve tehát, a vírusnak akármilyen kimenetele is lesz, az biztos, hogy az orvostudomány és az emberi leleményesség nem hagyja a dolgot annyiban. Akárhogy is legyen, a legfontosabb, hogy felkészüljünk rá, és a lehető legminimálisabbra csökkentsük a veszélyt.

Oszd meg másokkal is!
Mustra