16 lépés, amit te is megtehetsz az erőszak ellen

GettyImages-926870834

Az erőszak kultúrája az a társadalmi környezet, amely lehetővé teszi a nők elleni erőszak normalizálását és igazolását, fenntartja a nemek közti egyenlőtlenséget és támogatja a nők elnyomását. Magyarországon hetente egy nő hal meg családon belüli erőszak miatt, és több nő lesz erőszak áldozata otthon, mint az utcán. És hogy mi történik ezután? Az elkövetők jelentős többsége megússza.

A fiúk már csak ilyenek… De hát részeg volt... A lány nem is ellenkezett... Ismerős mondatok, ugye? Az erőszak kultúrája átható. Beágyazódik a gondolkodásmódunkba, a beszédtémáinkba, de még arra is hatással van, hogy miként mozgunk a világban. És bár a kontextus sokszor eltérő, a nők elleni erőszak kultúrája minden esetben a patriarchális rendszerben, a hatalom és az irányítás iránti vágyban gyökerezik.

Íme 16 módszer, amelyek segítségével kiveheted a részed a nők elleni erőszak felszámolásából:

#1 Értsd meg, mi az a kölcsönös beleegyezés

Sok nemi erőszak kapcsán halljuk kifogásként, hogy a lány nem tiltakozott elég hevesen, tehát nem lehet szó erőszakról. Bár nem egyezett bele az aktusba, de nem mondta azt sem, hogy nem akarja. A beleegyezés nélküli aktuson kívül szexuális erőszaknak minősül minden nem kívánt érintés és csók, valakit bizonytalansága ellenére rávenni a szexre, a védekezés megtagadása, valamint az ezekre tett kísérlet is.

A szabad akaratból történő hozzájárulás minden esetben kötelező, azonban a beleegyezés összetett folyamat, ami nem egyszerűsíthető le egy eldöntendő kérdésre adott válaszra, hiszen sok esetben az áldozat nyomás hatására mond igent. Ha biztosra akarsz menni, érdemes először egy másik szinten kapcsolódnotok egymáshoz, összebújni, ölelkezni, majd őszintén megbeszélni, hogy kinek milyen vágyai vannak, mit vár a másiktól. Ha a lelkesedés kölcsönös, szabad a pálya!

#2 Lépj fel a kiváltó okok ellen

A nemi erőszak kultúráját támogatja, ha az erőszakot és a dominanciát férfias, a kiszolgáltatottságot, alárendeltséget pedig nőies tulajdonságként definiáljuk. Ez az áldozathibáztatás mértékét is növeli, hiszen azt sugallja, hogy az áldozatot terheli a támadás felelőssége. Amikor erőszakos esetekről beszélünk, az áldozat józansága, öltözéke és szexualitása nem releváns. És bár rengetegen gondolják úgy, a férfiaknak sem jár alanyi jogon a szex.

#3 Definiáljuk újra a férfiasságot

Vess egy kritikus pillantást arra, hogy számodra mit jelent a férfiasság. Az önreflexió és a barátokkal folytatott beszélgetések csak néhány eszköz arra, hogy megvizsgáljuk és újradefiniáljuk a férfiasság fogalmát a nemi egyenlőség jegyében.

#4 Soha ne az áldozatot hibáztasd

Hajlamosak vagyunk azt gondolni, hogy az erőszakos cselekedet jogos reakció volt az áldozat viselkedésére. Nap mint nap találkozunk olyan hozzászólásokkal, hogy úgy kell neki, miért öltözött fel ennyire kihívóan, miért ivott annyit, miért sötétben indult el futni, vagy ha erőszakos volt a párja, miért nem hagyta ott. Teljesen mindegy, hogy mit visel egy nő, mennyit iszik, hány órakor megy haza vagy visszautasítja-e a felé közeledő férfit. Ezek egyike sem indokolja azt, hogy erőszak áldozatává váljon valaki.

#5 Hirdess zéró toleranciát

Alakíts ki zéró toleranciát a szexuális zaklatással és erőszakkal kapcsolatban azokon a helyeken, amelyekre hatással vagy. Az otthon, a munkahely vagy az edzőterem, ahova rendszeresen jársz, mind teret engednek az erőszak visszaszorítására. Vezetőként lépj fel egyértelműen a zaklatás, a szexuális tartalmú megjegyzések ellen, és nyugodtan szólj a kollégáidnak, ha úgy érzed, hogy egy poén túl messzire ment.

A mi feladatunk megtanítani nekik, hogy mi oké és mi nem
A mi feladatunk megtanítani nekik, hogy mi oké és mi nemRouzes / Getty Images Hungary

#6 Tudj meg többet az erőszak kultúrájáról

A nemi erőszak kultúrája az idő és a környezet függvényében rengeteg különböző formát ölt. Fontos felismerni, hogy a szexuális erőszak kultúrája messze túlmutat azon a szűk fogalmon, miszerint egy kihívóan felöltözött nőt megtámadnak, miközben egy üres sikátorban mászkál egyedül. A nemi erőszaknál az esetek jelentős része éppen családon belül történik.

Érdemes nyitott szemmel járni a világban, hiszen ezek mellett szexuális erőszaknak minősül minden olyan gyakorlat, amely megfosztja a nőket és a lányokat az önálló döntéshozatal lehetőségétől és a jogaiktól, például a gyerekházasság vagy a női nemi szerv megcsonkítása. Azzal talán senki nem ért egyet, hogy a szexuális erőszak elfogadható, sokszor szavakkal, cselekedetekkel vagy éppen tétlenségünkkel támogatjuk.

#7 Láss túl a saját közösségeden

A szexuális erőszak nemi identitástól, a szexualitástól, anyagi helyzettől, vallástól vagy életkortól függetlenül mindannyiunkat érint. És mit tehetünk ez ellen? Megpróbálunk változtatni a berögződéseken, elfogadjuk azt, aki más, mint mi. Nem korlátozhatjuk az embereknek azt a jogát, hogy meghatározzák vagy kifejezzék magukat. Bizonyos tulajdonságok, mint például a szexuális irányultság, a fogyatékosság vagy az etnikai hovatartozás, növelik az emberek sebezhetőségét. Az LMBTQ embereket nagyobb mértékű erőszak éri, bizonyos országokban az úgynevezett korrekciós erőszaknak is hagyománya van, amelynek célja, hogy az áldozat a társadalom által elfogadhatónak tartott identitást, szexuális irányultságot vallja.

#8 Ismerd meg a szexuális erőszak kultúráját

A szexuális erőszakot a történelem során rengetegszer használták az elnyomás fegyvereként. A konfliktusok során történő szexuális erőszak napjainkban is súlyos, emberek millióinak életére, köztük is leginkább nők és lányok helyzetére ható kegyetlenség. Rendszerint tudatos stratégia eleme, amelyet különböző fegyveres csoportok azért alkalmaznak nagymértékben, hogy az ellenséget megalázzák, egyéneket megfélemlítsenek, illetve társadalmakat pusztítsanak el.

#9 Támogasd a nőket

Támogass olyan szervezeteket, amelyek a nők elleni erőszak felszámolásáért dolgoznak, hallatják a hangukat, segítik az áldozatokat. Ilyen szervezet például a Patent vagy a NANE, akár csatlakozhatsz is hozzájuk.

#10 Hallgasd meg a túlélőket

A #metoo vagy a #meddigmég mozgalmak keretein belül az erőszak túlélői sokkal többet beszélnek a velük történtekről, mint valaha. Figyelj oda rájuk, segíts, ha tudsz, és semmiképp se hibáztasd őket. Az olyan kérdések helyett, hogy minek ment oda vagy miért úgy öltözött fel, ahogy, biztosítsd arról a túlélőket, hogy érted, amit mondanak és hiszel nekik.

Sokat segíthetsz akkor is, ha nem vagy közvetlenül érintett
Sokat segíthetsz akkor is, ha nem vagy közvetlenül érintettmihailomilovanovic / Getty Images Hungary

#11 Ne poénkodj a témával

A nemi erőszak soha nem vicces. Az erről szóló poénok legitimálják a szexuális erőszakot, és megnehezítik az áldozatoknak azt, hogy beszélni tudjanak a velük történtekről. A humornak az a forrása, amely normalizálja az erőszakot, nem elfogadható.

#12 Vedd ki a részed

A szexuális erőszak kultúráját támogatja az ezzel foglalkozó törvények, például az Isztambuli Egyezmény ratifikálásának hiánya, de a tulajdonjogot, a házasságkötést és a válást, valamint a gyermekfelügyeleti jog gyakorlását korlátozó döntések is. Nézz utána, hogy mit tehetsz te az egyenlőséget előremozdító törvények megalkotása és betartása érdekében. Vegyél részt különböző programokon, megmozdulásokon, hallasd a hangod!

#13 Vessünk véget a büntetlenségnek

A szexuális erőszak kultúrájának megszüntetése érdekében elengedhetetlen, hogy az elkövetőket felelősségre vonjuk. Ehhez szükség lenne arra, hogy az áldozatok bátran kérjenek segítséget az illetékes szervektől, a területen dolgozó emberek részesüljenek megfelelő képzésben, ne az áldozatot vonják felelősségre.

Segíts, ha valakinek szüksége van rá
Segíts, ha valakinek szüksége van rádragana991 / Getty Images Hungary

#14 Legyél aktív

Világszerte átlagosan minden harmadik nőt bántalmaznak, Magyarországon hetente egy nő hal meg emiatt. A nők elleni erőszak gyakoriságából adódóan könnyen tanúi lehetünk nem konszenzuson alapuló vagy erőszakos viselkedésnek. Ha beavatkozunk a helyzetbe, az az elkövető számára is jelzi, hogy a viselkedése elfogadhatatlan, az áldozat számára pedig biztonságot adhat. Először mindenképp értékeld a helyzetet, mérd fel, hogy milyen segítségre van szükség, majd anélkül lépj közbe, hogy neked is bajod esne.

#15 Edukáld a következő generációt

Rajtunk múlik, hogy a jövőben hogyan állnak majd az emberek ezekhez a kérdésekhez. Kihívás elfogadó, empatikus gyereket nevelni egy olyan világban, ahol az erőszak jelen van otthon, az iskolákban, a médiában és az utcán is. Beszélgessetek az erőszakról, biztosítsd a gyerekek számára a biztonságos családot. Tanítsd meg nekik, hogy mit jelent a konszenzus és mit kell tenni, ha erőszakot látnak.

#16 Beszélj róla

Beszélj a családoddal és a barátaiddal arról, hogy miként működik az erőszak, mit lehet tenni a megszüntetése érdekében. Bármilyen eszközt is választasz, akár nőjogi szervezetet támogatsz, akár adományozol vagy jelenléteddel támogatod a nőkkel szembeni egyenlőtlenség elleni tüntetéseket, mindig helyesen cselekszel. Mindannyiunkra szükség van ahhoz, hogy le tudjunk számolni a szexuális erőszak kultúrájával.

Oszd meg másokkal is!

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport
Érdekességek