A szívbetegség gyorsítja a szellemi leépülést is

Időskorban a szellemi képességek romlása és a fokozódó testi bajok gyakran egymással párhuzamosan jelentkeznek. Kutatók most azt bizonyították, hogy a szívbetegségben szenvedőknél gyorsabban megy végbe a mentális leépülés.

A Pekingi Egyetem munkatársai azt vizsgálták, milyen összefüggés állhat fenn az időskorban gyakran jelentkező szív- és érrendszeri betegségek és a – szintén az idősekre jellemző – szellemi leépülés között. Kutatásuk során mintegy nyolcezer alany adatait hasonlították össze egymással, akik korábban részt vettek egy tizenkét éven át tartó brit egészségügyi felmérésben – számol be a Harvard Medical School.

Gyorsabban hanyatlik a szívbetegek elméje

A felmérés kezdetén a 62 év átlagéletkorú alanyok egyikénél sem diagnosztizáltak szív- és érrendszeri rendellenességet, se demenciát. Az elkövetkezendő tizenkét év alatt azonban 6 százalékuk esett át szívrohamon vagy észlelt koszorúérgörcs okozta mellkasi fájdalmakat. A résztvevők szellemi képességeit szintén nyomon követték a felmérés idején, különféle memóriavizsgálatok segítségével.

A társasági élet és a mozgás az idősek számára is nagyon fontos
A társasági élet és a mozgás az idősek számára is nagyon fontosivanastar / Getty Images Hungary

Az így nyert adatokat összehasonlítva dr. Vuhsziang Hszie és kollégái úgy találták, hogy a súlyos szívbetegség kialakulásáig ugyanolyan mértékben romlottak az alanyok szellemi képességei, azonban a szívroham vagy koszorúérgörcs után az érintettek mentális leépülése egészséges társaikhoz képest felgyorsult.

Fontos idősebb korban is aktívnak maradni

A pontos okokat egyelőre csak találgatják a szakemberek. A legvalószínűbbnek tartott magyarázat szerint a magas vérnyomás és más, szívbetegséghez vezető bajok következtében az agy vérellátásáért felelős erek is elzáródnak és károsodnak. De más tényezők is közrejátszhatnak, hiszen a szívrohamot követően a legtöbb páciens mind szellemileg, mind testileg kevésbé aktív életet folytat, és mivel nem érik őket olyan társas és szellemi ingerek, mint korábban, elméjük gyorsabban hanyatlik. A folyamat ugyanakkor nem azonnal, hanem lassan, hosszabb idő elteltével megy végbe.

Dr. Hyun-Sik Yang, a bostoni Brigham és Női Kórház neurológusa szerint az aktív életmód egyszerre segít a szívbetegség és a szellemi leépülés megelőzésében. Idősebb korban is fontos az állandó rendszeres testmozgás, az aktív társasági élet és az elme karbantartása. Érdemes a nyugdíjas években olyan hobbit választani, ami segíti frissen tartani az elmét: az olvasás, a rejtvényfejtés, a közösségi programok sokat használhatnak ilyen téren. Az egészséges, változatos táplálkozás és a káros szokások (mint a dohányzás és a rendszeres ivás) elkerülése is sokat segít a testi és szellemi egészség megőrzésében.

Oszd meg másokkal is!
Mustra