Barátság extrákkal vagy csak barátság? 3 dolog, amit tisztázni érdemes

Arról, hogy lehetséges-e egy férfi-nő barátságban csak és kizárólag barátságról beszélni, az egyéni tapasztalatoktól függően erősen megoszlanak a vélemények. De mit mond a tudomány?

A heteroszexuális, ellentétes nemű személyek közötti barátság kérdését a kétezres évek elején kezdték el tudományos körökben vizsgálni. Egy főiskolás hallgatók bevonásával készült vizsgálatból például az derül ki, hogy ezek a barátságok férfiak és nők szerint is növelik az önbizalmat, összességében nem térnek el olyan sokban az azonos nemű emberek barátságától, további előnyük pedig, hogy a felek betekintést nyerhetnek a másik nem gondolkodásmódjába – írja a Psychology Today.

A felmérés résztvevői a negatívumokat illetően is hasonló állásponton voltak: a féltékenység, az összezavarodás a kapcsolat természetétől, a potenciális randipartnerek szemében való lejjebb értékelődés mind „költségként” merültek fel.

Emellett a férfi és a nő válaszadók véleménye néhány fontos dologban jelentősen eltért:

  • A férfiak nagyobb valószínűséggel látták egy romantikus vagy szexuális kapcsolat lehetőségét a barátságban (érdekes módon a nők ezt hátrányként említették).
  • A férfiak hajlamosabbak voltak inkább költségként felfogni a barátságra szánt időt, és többen átverve érezték magukat, amiért a kapcsolat nem lépett túl a barátságon.
Létezik férfi és nő között barátság?
Létezik férfi és nő között barátság?Tom Werner / Getty Images Hungary

Az eredmények szerint tehát a férfiak könnyebben találhatják magukat a friend zone-ban (vagyis abban a helyzetben, hogy egy baráti kapcsolatban csak ők akarnak többet), míg a nők könnyen beleragadhatnak a barátság extrákkal zónába, ahol ugyan a barátságon túllépnek, de a puszta szexen nem.

Tippek a határok tisztázásához

Általánosságban elmondható tehát, hogy azért is olyan nehéz fenntartani férfi és nő között a barátságot, mert a feleknek más az elképzelésük arról, hogy mit is jelent ellenkező nemek esetében a barátság, másrészt gyakran legalább az egyik fél részéről megjelenik a másik iránti vonzalom. Az egyező álláspontokból kiindulva azonban mindkét fél számára kielégítő lehet a viszony, főleg, ha megfogadjuk dr. Jeremy Nicholson pszichológus tanácsait:

1. Vedd figyelembe az eltérő igényeket

Sokszor túlságosan el vagyunk foglalva a saját akaratunkkal és szükségleteinkkel, és megfeledkezünk arról, hogy a másik mit szeretne. Vagy ami még rosszabb: azt gondoljuk, hogy a mi akaratunk nemesebb, fontosabb, sürgetőbb. Bármilyen társas kapcsolatról legyen azonban szó, mindkét félnek egyedi céljai és igényei vannak: egyesek jó társaságra vágynak, mások lelki támaszra, van, hogy az egyik felet a szexuális együttlétek szükséglete hajtja, míg a másikat az elköteleződés. Egy baráti viszony esetén is tiszteletben kell tartani a különböző igényeket. Ne hagyd, hogy bárki megszégyenítsen a vágyaid miatt, és te se tedd ezt a barátoddal.

2. Kommunikáld a szándékaidat

Valószínűleg egyikőtök sem gondolatolvasó, ezért az első pontban leírtakat érdemes már a kapcsolat elején tisztázni. Ha a felek nem őszinték egymáshoz, ha nem tudják, mire vágyik a másik, akkor nem is tudnak jól bánni egymással, ez pedig előbb-utóbb bonyodalmakhoz és frusztrációhoz fog vezetni.

„Gyakran előfordul, hogy a férfi azt állítja, csak társaságra vágyik, miközben valójában párkapcsolatról álmodozik, és az sem ritka, hogy a nő beadja a derekát, amikor valójában csak védelemre van szüksége. Fontos tehát, hogy mielőbb tudassuk a másikkal, pontosan mit is várunk a kapcsolattól, és hogy részünkről mi fér bele a barátságba és mi nem” – tanácsolja a pszichológus.

3. Csak tisztességesen!

Megesik, hogy titkon mindkét fél azt várja, hogy a barátság romantikus elköteleződésbe forduljon, vagy hogy valójában mindketten szexet is akarnak. Mások kölcsönösen jó beszélgetéseket, közös programokat, jó társaságot és lelki támaszt várnak a baráti viszonytól. A szakember szerint mindegyik állapot jó alapja lehet egy kielégítő (és frusztrációmentes) férfi-nő barátságnak, feltéve, hogy mindkét félnek valóban ugyanazok a szándékai és elvárásai. Ha az érzések nem kölcsönösek, akkor érdemes mielőbb lezárni a kapcsolatot, annak ugyanis úgysem lesz jó vége, ha az egyik fél szükségletei a másik fél szükségleteinek rovására elégülnek ki.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek