A barátság extrákkal majdnem ugyanolyan jó, mint egy kapcsolat

Az alkalmi szexuális kapcsolatot gyakran kevésbé kielégítőnek, rosszabb minőségűnek és összességében ártalmasnak tartják a szakemberek, főleg nők esetében. Több tanulmány és cikk is készült arról, hogy az olyan felszedős alkalmazások, mint például a Tinder, ahol alkalmi kapcsolatot keresnek emberek, mennyire boldogtalanná tesznek olyanokat, akik jobban elköteleződnének és komolyabb kapcsolatot szeretnének. Ehhez képest egy új tanulmány azt mondja, hogy az alkalmi kapcsolat ugyanazzal az emberrel viszont ugyanolyan jó hatásokkal bír, mint egy rendes párkapcsolat. 

A Canadian Journal Of Human Sexuality kiadványban megjelent tanulmány egyetlen egy fajta alkalmi kapcsolatot tart pozitívnak, ez pedig a barátság extrákkal típusú, ezek ugyanolyan kielégítőek lehetnek, mint egy hagyományos romantikus kapcsolat. 

Mi is az a barátság extrákkal?

Az ilyen típusú kapcsolatok lényege, hogy két ember mindenfajta romantikus elkötelezettség nélkül szeret együtt lenni, néha pedig szex is van köztük. Nagyjából félúton van az alkalmi viszonyok és a kapcsolat között, hiszen az ilyen kapcsolatokban nincs meg például a közös jövő tervezgetése és a közös élet, sőt gyakran más partnereik is vannak a feleknek, ugyanakkor több mint egy egy éjszakás kapcsolat. Érzelmi kötelék van a felek közt, megvan a kapcsolat intimitása, szenvedélye és története van a kettejük kapcsolatának. 

Milyen a szex egy ilyen kapcsolatban összehasonlítva más szexuális kapcsolatokkal?

Carolyn Birnie-Porter és Mitchell Hunt a Saint Mary Egyetem kutatói 475 embernek tették fel a kérdést az egyetemen, illetve Redditen és Facebookon is kerestek válaszadókat. Átlagosan 25 éves, többségében heteroszexuális fiatalok válaszoltak, akikről még azt lehet tudni, hogy 64%-uk fehér bőrszínű, és 45%-uk még tanult. A kérdés arra irányult, hogy összehasonlítva az alkalmi kapcsolattal, a komoly kapcsolattal, jegyességgel és házassággal, melyikben mennyire voltak elégedettek szexuálisan, melyik volt kellemes vagy kellemetlen, negatív vagy pozitív, illetve értékes vagy értéktelen egy 1-5-ig terjedő skálán. 

Shutterstock

Az eredmények

Az elégedettség az öt típusú kapcsolatban nagyon hasonlóan alakult a válaszok alapján, statisztikailag a jegyesség típusú kapcsolat nyert, ezt a szakemberek azzal magyarázzák, hogy egy kapcsolat ezen szakaszán, az esküvő előtt olyan állapotba kerülnek a párok, mint a friss házasok, vagyis minden nagyon szép és jó, ugyanakkor mindkét típusú alkalmi kapcsolatot ugyanolyan elégedettségi szintre helyezték a megkérdezettek, mint a komoly kapcsolatot vagy a házasságot, ráadásul mindet nagyon jóra értékelték.

Az eredmények akkor is ennyire kiegyenlítettek maradtak, amikor arra voltak kíváncsiak a kutatók, hogy mennyire más a szórás a férfiak és a nők esetében. A barátság extrákkal típusú kapcsolatoknál azonban a résztvevők az intimitással is elégedettek voltak és a másikkal való kölcsönös törődés is gyakran megjelenik ezekben a kapcsolatokban is. Korábbi kutatások már vizsgálták ezt a témát és arra jutottak, hogy a szexuális elégedettség egyértelműen alacsonyabb az alkalmi kapcsolatban élőknél, ehhez képest ebben a kutatásban az ilyen kapcsolatok is az átlag felett végeztek. Tény, hogy alacsonyabb értékelést kaptak, mint a romantikus, komoly kapcsolatok, összességében mégis pozitívnak és kellemesnek értékelték a résztvevők.

Összességében tehát azt a következtetést lehet levonni a tanulmány alapján, hogy az intimitás és a szex jó és a "barátság extrákkal" és "kapcsolat" között csak a megnevezés a különbség, meg persze az, ha az egyik fél jobban kötődik a másikhoz. 

 

Hozzászólna? Facebook-oldalunkon megteheti!

Kövessen minket a Facebookon is!

 
Oszd meg másokkal is!
Érdekességek