18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Jelezd rúzzsal, ha benne vagy az orális szexben

Változott valami a szexben az évezredek alatt?

Ha azt hitted, hogy a szexben minden furcsább vagy kicsit is izgalmasabb dolgot a mai ember talált fel, akkor most meglepünk. Őseink ugyanis már a kezdetektől igyekeztek jól szórakozni az ágyban, és a szexuális forradalom és a hippik előtt sem csak a misszionárius pózt ismerték.

Ami pedig ennél is meglepőbb, hogy néhány régebbi szokás kísértetiesen emlékeztet olyasmikre, amiket ma is csinálunk, sőt olyan is van, amihez ma talán prűdebbek vagyunk, mint néhány száz évvel ezelőtt. A Bustle cikke nyomán mutatunk néhány történelmi szexőrületet és mai megfelelőjüket.

# Jelezd rúzzsal, ha benne vagy az orális szexben! (Egyiptom, i. e. 3100–332)

Az orális szexet egy sor ókori kultúrában ismerték és szerették – nincs mit magyarázni rajta, nyilván azért, mert jó. Az ókori egyiptomiakat viszont úgy tartják számon, mint akik kitüntetett figyelemmel és lelkesedéssel fordultak a kérdés felé. Olyannyira, hogy egyik legősibb mítoszuk is ehhez kapcsolódik. A történetben egy agyagpéniszről van szó, ami megfelelő kényeztetés után visszahozza az életbe Osirist.

Az egyiptomiak ráadásul élen jártak a sminkelésben is, szájuk festésével pedig – egyes történészek szerint – az orális szexre való nyitottságukra utaltak. Kurtizánok voltak az elsők, akik ilyen módon csináltak hírverést kidolgozott technikájuknak, a későbbiekben pedig azok is jelezni kezdtek a rúzzsal, akik nem ebben a szektorban dolgoztak. Bár egy vérvörös rúzsnak ma is nagy csábereje van, ez az  explicit jelentés ma már semmiképpen nem kapcsolódik hozzá. Viszont könnyen lebuktathatja a félrelépőt. 

Mai megfelelője? A színekkel, jelekkel üzengetés ma is virágzik, elég csak a bulikban viselt igen/nem/talán pólókra, karkötőkre és kitűzőkre gondolni.

# Szexet akarsz? Akkor ne egyél salátát! (Róma, i. e. 753 – i. sz. 476)

A szexuális teljesítőképességnek ma is kultusza van, a férfiak különböző tablettákkal és eljárásokkal küzdenek napjainkban is, hogy készen állhassanak, amikor csak kell. Őseink hittek abban, hogy bizonyos gyógynövények és ételek afrodiziákumként szolgálnak, mint ahogy abban is, hogy egyesek épp az ellenkező hatást váltják ki. Azok a rómaiak, akik maradandót szerettek volna alkotni az ágyban, az ajánlásoknak megfelelően a salátát száműzték az étrendjükből.

Mai megfelelője? Manapság is felkapjuk a fejünket, ha valamilyen ételről, italról vagy épp a szűk alsónadrágról derül ki, hogy árt a például a nemzőképességnek, vagy segíthet elkerülni a nem kívánt terhességet. A legtöbb ilyenről azonban általában kiderül, hogy kamu. 

#Szex, az meg minek? Majd a távolból imádlak! (Európa, 400–1400)

A középkor évei nem igazán kedveztek a szexnek. Az egyház nagyon szigorú kitételeket fogalmazott meg azzal kapcsolatban, hogy hol, mikor, kivel és mit szabad csinálni. Szabályszegés esetén pedig (legyen az homoszexuális szex vagy vasárnapra időzített erotikus együttlét az asszonnyal) nem maradtak el a szankciók sem.

Őseinket persze mindez nem tudta érdemben távol tartani egymástól, de létrehozott egy mai szemmel meglehetősen furcsa kapcsolattípust is: az udvari szerelmet. A középkor házasságkultusza ellenére ez a szerelem olyasvalakik közt szövődött, akik egymásnak nem voltak házastársai, mással viszont a pár nőtagja nagyon is el volt kötelezve. A kapcsolat dinamikája így sajátos volt: a jellemzően nemes úr feleségeként élő nagybetűs asszonyt dalban, élete és halála felajánlásával imádta az alárendelt lovag.

Na jó, azért állítólag sokszor volt szex is, költőnk sem csak éteri szerelemben gondolkodott, de ez a plátói imádat inkább a túlszínezett érzelmekről és az egyenlőtlen erőviszonyokról szólt.

Mai megfelelője? Az a tinderes csetpartnered, akivel tök jókat leveleztek, de személyesen találkozni már nem akar.

# Közösségi szex, amikor csak akarod (USA, 1500–1700)

Bár az amerikai puritánokról úgy hírlik, nemigen hajszolták az élvezeteket, a szexet nagyon is szerették, vagy legalábbis lelkesen gyakorolták. Egyes források szerint annyira, hogy minden harmadik puritán lány várandósan ment férjhez.

És volt még egy meglehetősen unortodox szokásuk: a nyílt színi, már-már közösségi szex. Úgy hírlik, bárhol és bármikor (értsd: mezőn, bokor alján, szűrben, szobában, ahol mások is voltak) egymásnak tudtak esni, igaz, ennek a furcsa szokásnak nemcsak a szenvedély, de a hely és a privát szféra hiánya is oka volt.

Mai megfelelője? Te és a barátnőd egy kölcsönkocsi hátsó ülésén, amikor a kolis szobatársad egész éjjel sorozatot néz. 

# Vibrátor receptre? (Anglia 1837–1901)

Ismert városi legenda, talán több is annál, hogy a viktoriánus orvosok receptre írtak fel vibrátort (na jó, lazító/masszírozó gépeket) azoknak az asszonyoknak, akiken eluralkodott az úgynevezett hisztéria. Sokan viszont azt gondolják, csak a mi fantáziánk ilyen piszkos, és valójában gyógyászati segédeszközökről volt szó. Nem tisztünk eldönteni, hol az igazság, de azért az, mondjuk, jelent valamit, hogy a „személyi masszírozóknak” mekkora keletjük lett rövid idő alatt. 

Mai megfelelője? A körültekintően eldugdosott sportmasszázseszköz az ágyad alatt. 

# Éljen swing! („a Nyugat”, 1970-es évek)

Tudjuk, hogy a hetvenes években sok olyan dolog történt, ami felszabadította a szexualitást, és oldott a kötöttségein. Na de ennyire?

Míg a hatvanas-hetvenes évek előtt még a házasság előtti szex is csak titokban történhetett meg, a hetvenes években már a házasság szentségéből is illett kikacsintani. 1972-ben jött ki a Nyitott házasság című, azonnal bestsellerré váló könyv, melyben házaspárok számára fogalmazódott meg egy harmadik út: lelki hűség mellett szex azzal, akivel szeretnék. A könyv és a benne foglalt gondolat nemcsak a házasfeleket szabadította fel, de letette az alapokat a swinger- és melegklubok számára is.

Mai megfelelője? Bár ma valamelyest konzervatívabban állunk szex és házasság kapcsolatához, egyre több kapcsolat működik hasonló elven. 

# A menő a szadiszex (Kilencvenes évek, világszerte)

Nehogy azt hidd, hogy az 50 árnyalat-trilógia hozta be elsőként a köztudatba a BDSM szexet. Az elmúlt évtizedek során rendre felbukkant egy-egy ikonikus kép vagy egy-egy nagy sikerű film formájában. A legmenőbb viszont kétségkívül a kilencvenes éveben volt. Ebben az évtizedben ugyanis a mainstreambe, a popkultúrába és a divatba is beszivárgott, köszönhetően például Versace 1992-es Miss S&M kollekciójának, illetve Madonna Erotica-albumának. Madonna ebben az időszakban több klipjében is ebbe a világba akarta elkalauzolni rajongóit, sokan úgy hittük, az egészet ő találta ki.

Ebben a dekádban egy sor újságíró indult tanulmányútra ebbe az eredetileg underground szubkultúrába, és küldött jelentést klubokról és bulikról, ahol folyamatos volt a fenekelés, és mindent befedett a latex.

Mai megfelelője? Nem kell nagyon keresni, a dolog ma is nagyon megy.

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek