Ha magas a vérnyomásod, moss többet fogat! ... MI VAN???

Úgy tűnik, hogy akiknek jobb állapotban vannak a fogaik és az ínyük, azoknál jobban hatnak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerek.

Az American Heart Association publikálta azoknak a kutatásoknak az eredményeit, amelyek alapján összefüggést fedeztek fel a jó szájhigiéné és a magas vérnyomás kezelése között. A kutatás több mint 3600 magas vérnyomással küzdő ember fogászati állapotát vizsgálta.

Veszélyes ínybetegségek 

Az egészséges ínnyel rendelkező betegeknek nemcsak alacsonyabb a vérnyomása, de jobban reagálnak a vérnyomáscsökkentő gyógyszerekre, mint azok, akik valamilyen ínybetegségben szenvednek. Utóbbiaknak jellemzően 20 százalékkal mutatott rosszabb értéket a vérnyomásuk, mint azoknak, akiknek a szájhigiéniája megfelelő állapotban volt. Az eredmények alapján a kutatók arra a következtetésre jutottak, hogy akik valamilyen fogínybetegségben szenvednek, azoknak kifejezetten fontos odafigyelni a vérnyomásukra és fordítva: a magas vérnyomással küzdő embereknek extra figyelmet kellene fordítaniuk fogaik és ínyük állapotára. Davide Pietropaoli, az olaszországi L’Aquila Egyetem kutatója némileg önkritikusan hozzátette, hogy az orvosoknak kiemelt figyelmet kellene fordítaniuk a betegek fogainak az egészségére, különösen a magas vérnyomásban szenvedőknél, illetve tudniuk kell, hogy akik valamilyen ínybetegséggel küzdenek, azoknál nagyobb a magas vérnyomás kockázata.

Kis odafigyeléssel nagy eredmény

Magas vérnyomásról akkor beszélünk, ha az értékek 130/80 Hgmm fölé esnek. A súlyos periodontitisben (ínygyulladásban) szenvedő betegeknél a szisztolés nyomás (az első szám, a szív összehúzódásakor mért érték) átlagosan 3 Hgmm-rel magasabb volt, mint azoknál, akiknek egészséges az ínyük és a fogaik. A látszólag kicsi nyomáskülönbség akár már a napi sóbevitel egyetlen teáskanálnyi, 6 grammnyi csökkentésével is elérhető.

Fogmosással a magas vérnyomásunkon is segíthetünk
Fogmosással a magas vérnyomásunkon is segíthetünkFotó: PeopleImages / Getty Images Hungary

Vizsgálatok kimutatták, hogy akik nem kezelték a magas vérnyomásukat, azoknál a különbség akár 7 Hgmm-re is nőhet. A vérnyomáscsökkentő gyógyszerek ugyan lecsökkentik 3 Hgmm-re ezt a rést, de nem szüntetik meg teljesen, ami arra enged következtetni, hogy az ilyen jellegű betegségek befolyásolják a vérnyomáscsökkentők hatékonyságát.

A magas vérnyomással küzdő betegeknek és az őket kezelő orvosoknak tisztában kell lenniük azzal, hogy a megfelelő szájhigiénia ugyanolyan fontos lehet az állapot kontrollálásában, mint például az életmódváltás.

Nagyon sokan érintettek

Ezek az eredmények azért különösen fontosak, mert a magas vérnyomás becslések szerint a 25 év felettiek mintegy 40 százalékát érinti, és a kezeletlen vagy nem megfelelően szabályozott magas vérnyomás szív- és érrendszeri megbetegedésekhez, stroke-hoz, valamint vesebetegségekhez is vezethet.

A fogmosás vagy fogselymezés során vérző íny figyelmeztető jele lehet a gyulladásnak vagy más periodontális betegségnek – ilyenkor jó, ha tudjuk, hogy sok más módszer mellett a megfelelő szájhigiénia fenntartása is komoly befolyással lehet a vérnyomásunkra.

Mustra

Kérjük, támogasd munkánkat te is azzal, hogy engedélyezed a hirdetések megjelenítését az oldalon. Lapunk bevételi forrását ezek a hirdetések jelentik, így elengedhetetlenek ahhoz, hogy cikkeinket ingyenesen olvashassátok.

A hirdetések megjelenését engedélyezheted külön a Dívány.hu oldalra is, vagy a kiegészítő program teljes kikapcsolásával az összes általad látogatott site-ra.