Mindig tehetsz magadért: 11 lépés egy tudatosabb élet felé

Sokan robotpilóta-üzemmódra kapcsolva töltjük a hétköznapjainkat, így evickélünk át az életen. Közben nem is mindig értjük, hogy miért sikerültek éppen jól vagy rosszul a dolgaink, sodródunk az eseményekkel. Amikor valami nagy baj ér minket, kicsit elgondolkodunk, de a boldogság okait sosem kutatjuk. Hogyan érhetjük el, hogy mi alakítsuk a sorsunkat?

Legutóbbi könyvének írásakor Tchiki Davis azt tanulta meg, hogy pillanatok alatt kicsúszhat az irányítás a kezünkből, ha nem vagyunk tudatosak a minket érő külső és belső hatásokkal kapcsolatban. Például egész nap tehetetlenül pörgetjük a Facebook-falunk posztjait társaságra vágyva, és csodálkozunk, hogy miért érezzük magunkat olyan rosszul ebben a látszatközösségben:

egy torzított valóságba burkolva folyamatosan fogy a levegőnk.

Ha megfigyeljük a gondolatainkat, érzéseinket, viselkedéseinket és a környezettel való interakcióinkat, olyan felismerésekre tehetünk szert, amik a fejlődés motorjaként szolgálnak. Az önmagunkkal való őszinte szembenézés folyamata persze nehéz, gyakran mindent meg is teszünk, hogy elkerüljük: kifogásokat keresünk, vagy másokat hibáztatunk. A konstruktív önelemzéshez elengedhetetlen, hogy lecsendesítsük az elménket, megbocsássuk magunknak a tökéletlenségeinket, szeretetteljes nyitottsággal forduljunk önmagunk felé. Tchiki Davis az alábbi 11 módszert javasolja, hogy ezt megtegyük. Tanácsait kiegészítve olvashatod.

#1 Tölts időt a természetben!

Az elménk általában a lábunkkal együtt vándorol: a fizikai haladás során gondolatban az eddigi életutunkat is bejárhatjuk. Hol tartunk a karrierünkben? Hogy állunk a társas kapcsolatainkat illetően? Mennyire vagyunk távol a vágyainktól? Elégedettek lehetünk azzal, amit eddig elértünk? Mi az, ami még hiányzik? Az erdőben való barangoláskor a belső világod olyan részeibe is eljuthatsz, amiket a mindennapi rohanásban hanyagolni szoktál.

#2 Éld át a jelen élményeit!

Mára már pszichológiai közhelynek számít, hogy az emberek egyre kevesebbszer fókuszálnak a jelenre: vagy a múltra emlékeznek, vagy a jövőről fantáziálnak. Amikor valami élvezetes dolog történik velük, rögtön az jut az eszükbe, hogy erről milyen képet tesznek ki a közösségi oldalakra, arra mennyi lájk fog érkezni. A mindfulness és más technikák viszont abban segítenek, hogy át tudd élni azt, ami az adott pillanatban történik veled. Ne csak jó fotókat készíts egy finom ételről, az is fontos, hogy az ízét, az illatát is élvezni tudd, az asztaltársaságod jelenlétéről nem is beszélve.  

#3 Legyél jó hallgatóság!

Az önemésztő gondolkodás és a lelki szenvedés meglepően hatékony ellenszere lehet, ha időnként a saját éned határait meghaladó dolgokra koncentrálsz, például egy másik ember mondanivalójára. Ez egyrészt sorsközösséget kovácsolhat közöttetek, hiszen megtudhatod, hogy mások is hasonló nehézségekkel küzdenek, mint te. Másrészt, ha kedves, érdeklődő, figyelmes hallgatóság tudsz lenni másokkal, ez jó eséllyel akkor is menni fog, amikor magaddal folytatsz mély beszélgetéseket. 

Sok bölcsesség rejlik abban, ha meg tudsz hallgatni másokat
Sok bölcsesség rejlik abban, ha meg tudsz hallgatni másokatThomas Barwick / Getty Images

#4 Figyelj arra, hogy mi jön zsigerből!

Nem működött a számítógép, amikor le akartam vetíteni egy diasorozatot a tanítványaimnak. Zavartan a hallgatókhoz fordultam, körülbelül huszonöt nő és két férfi volt jelen az órán. Automatikusan az egyik férfitől kértem segítséget, pedig addigra már évek óta foglalkoztam a nemi sztereotípiák kérdéskörével. Az ilyen helyzetek megélése egy lecke tud lenni arról, hogy mennyi mindent elsajátítunk a világról a szűkebb és tágabb közegeinktől, mire felnövünk. Ezek a tanítások bemásznak a bőrünk alá, sokszor akkor nyilvánulnak meg, amikor fáradtak vagyunk, zavartak, vagy automatikusan reagálunk. Érdemes azonban mérlegelni őket, mert előfordulhat, hogy nem az általunk vallott értékeket tükrözik. Valóban úgy akarod nevelni a gyerekeidet, ahogy veled bántak a szüleid? Olyan a munkához való viszonyod, mint amit a családod elvár tőled?

#5 Maradj nyitott mások látásmódjára!

Amikor kialakítjuk a saját perspektívánkat, onnantól kezdve hajlamosak vagyunk olyan információkat szelektálni, amelyek a fennálló véleményeinket erősítik meg. Ráadásul a Facebook algoritmusai rá is játszanak erre a folyamatra: az értékeinknek, érdeklődésünknek megfelelő tartalmak fognak megjelenni a hírfolyamunkban, azt az illúziót keltve bennünk, hogy az egyetértés mértéke sokkal nagyobb, mint a diverz valóságban. Mindez egy idő után beszűkítheti a gondolkodásunkat. A nyitottságod megőrzése azonban rendkívül inspiráló tud lenni: ezáltal sokféle helyzetben ki tudod próbálni magad, és sokféle ember látásmódját meg tudod ismerni. Különösen azok tapasztalataira legyél kíváncsi, akik kisebbségben vannak a társadalomban, mert az ő valóságuk csak ritkán kap teret a médiában, a politikában vagy a művészetekben. 

Imádjuk a különbözőségeinket!
Imádjuk a különbözőségeinket!Flashpop / Getty Images

#6 Vizsgáld felül, hogy milyen tükröt tartottak eléd mások!

Az önmagunkról kialakított képet még csak nem is az alapján hozzuk létre, hogy mások mit gondolnak rólunk, hanem hogy mi magunk mit gondolunk arról, mások mit gondolnak rólunk – ez a két dolog pedig korántsem ugyanaz. Előfordulhat például, hogy kicsi korunktól fogva úgy érezzük, nem vagyunk elég jók valamelyik szülőnk számára. Közben kiderülhet, hogy nagyon büszkék ránk. Persze az is meglehet, hogy valóban nem elégedettek, de a hiba az ő készülékükben van. Ha növeled az éntudatosságodat, biztosabb leszel abban, hogy ki vagy, és mik azok az értékek, amik igazán számítanak neked. Ezek belső iránytűként segítenek nem elveszni az életedben, illetve ezekhez képest tudod mérni a mindenkori haladásodat.

#7 Bánj úgy magaddal, mint a legkedvesebb tanárod!

Tökéletesség nem létezik – agyoncsépelt mondatnak hangzik, időnként mégis mantrázni kell, amikor csalódást élünk meg önmagunkkal kapcsolatban. Ha azonban folyton átsiklasz a hiányosságaid felett, mindig ugyanazok a problémás mintázatok fognak ismétlődni az életedben, csak más köntösben. Vedd fel ilyenkor a kedvenc tanárod szerepét: fordulj magadhoz együttérzéssel és törődéssel, dicsérd meg magad azokért a dolgokért, amiket elértél, de mutass rá azokra a területekre is, amik fejlesztésre várnak.

#8 Írd ki magadból!

Az írás sokszor felszínre hozza azt, amit az elmélkedés nem. Ha válogatás nélkül papírra veted, ami a tudatodban megjelenik, elmesélsz egy történetet, vagy kitalálsz egy jelenetet, akkor olyan témák is előtérbe kerülhetnek, amik foglalkoztatnak ugyan, de eddig elástad őket. Már Freud is előszeretettel hasonlította az önismeret növelését a régészethez. Előfordulhat, hogy gyönyörű műkincseket rejt a föld mélysége, de bizony, ijesztő csontvázakra is bukkanhatunk. A gyógyulás akkor kezdődik, amikor ezekkel a tartalmakkal érzelmileg ismét kapcsolatba tudunk lépni. 

Az írás segíthet, hogy közelebb kerülj önmagadhoz
Az írás segíthet, hogy közelebb kerülj önmagadhozPlume Creative / Getty Images

#9 Halld meg, mit mondanak rólad mások!

Ha bizonytalan vagy önmagaddal kapcsolatban, kérd ki olyan emberek véleményét, akik ismernek és szeretnek téged. Kérhetsz visszajelzést a munkatársaidtól is egy közös projekt tapasztalatairól, vagy a barátaidtól egy-egy viselkedésedet követően. Akkor is próbáld meghallani, amit mondanak, ha nem tökéletesen kommunikálnak, vagy ha fáj befogadni az üzenetüket. Ha túlságosan betalál a kritika, készíts róla jegyzetet, és tedd el későbbre, amikor van időd foglalkozni magaddal. Persze az is lehet, hogy a másik vetít ki rád valami olyasmit, amivel neki van dolga. A projekciók felismerésének módjairól alábbi cikkünkben foglalkoztunk részletesen.

#10 Készíts listát az erősségeidről és gyengeségeidről!

Könnyen ismerkedsz meg új emberekkel, de nehezen köteleződsz el? Jószívű vagy, de nem bírsz spórolni? A végsőkig kitartasz a céljaid mellett, de időnként rugalmatlanul viselkedsz? Az erősségeink és a gyengeségeink legtöbbször egy tőről fakadnak: ugyanarról a tulajdonságról van szó, ami a helyzet függvényében előnyünkre válhat vagy hátráltat minket. Ha tisztában vagy az alapvető működésmódjaiddal, könnyen tehetsz olyan vállalásokat, amikben az erősségeid dominálhatnak. Ha pedig fejlődni szeretnél, szándékosan teheted ki magad olyan helyzeteknek, ahol kénytelen vagy a számodra kevésbé ismerős viselkedésmintákat gyakorolni.

#11 Ismerd fel, hogy mi tesz boldoggá!

Ha cél vagy irány nélkül haladunk az életben, sok izgalmas kalandban lehet részünk, de egy idő után félhetünk attól, hogy sehol sem fogunk kikötni. Sokunkban időről időre előtérbe kerül a kérdés: mit is kezdjünk az életünkkel. Ma már tömérdek választás áll előttünk, ami bizonyos értelemben inkább megnehezíti a dolgunkat. Ha legalább távlati célokat meg tudsz fogalmazni magadnak, azt utána már könnyebb részcélokra bontani. Ezt idővel fontos is megtenni, ha szeretnéd megvalósítani az elképzelésedet. Mit szeretnél elérni a következő 5 évben? Semmi sem fog egyszer csak az öledbe hullani, érdemes már holnap elkezdeni kis lépésekben tenni érte. Azzal is nekivághatsz, hogy kimondod, mi az, amire vágysz. Hangosan és büszkén, hogy zengjenek a falak.

Oszd meg másokkal is!
Mustra