18

Csak felnőtteknek

A következő oldal tartalma a kiskorúakra káros lehet. Ha korlátozná a korhatáros tartalmak elérését a gépén, használjon szűrőprogramot!

Az oldal tartalma az Mttv. által rögzített besorolás szerinti V. vagy VI. kategóriába tartozik.

Hová tűnik a szexuális vágy a párkapcsolatból?

A csökkent libidó, a visszaeső vagy elmaradó szexuális vágy rengeteg férfit és nőt érint világszerte. Vannak, akik számára nem okoz problémát a jelenség, de az érintettek nagyobb részét kellemetlenül érinti, ha a vágy csökkenését tapasztalja.

Teljesen természetes, hogy szexuális vágyunk nem mindig ugyanolyan erős. Bizonyos életszakaszokban, hormonális változásokhoz köthetően, vagy életmódszokásainkhoz kapcsolódóan életünk során is hullámzó, mennyire magas a libidónk. Vannak, akik számára ez nem jelent problémát, hosszabb időszakokban, vagy akár egész életükön át kiegyensúlyozottan és boldogan élnek szexuális vágy nélkül is. A többieket azonban rendszerint aggasztja, ha a vágy csökkenését tapasztalják. Attól, hogy néha nincs kedved a szexhez, vagy épp kevésbé kívánod a párod, még nem biztos, hogy alacsony a libidód. A Medical News Today és az NSH cikke nyomán szedtük össze a legfontosabb tudnivalókat. 

Alacsony libidóról akkor beszélünk

  • ha érdeklődésünket vesztettük, vagy annak jelentős csökkenését tapasztaljuk a különböző szexuális jellegű tevékenységek iránt, ideértve a maszturbációt vagy a pornófogyasztást is (vagyis, ha a vágy csökkenése nem egy konkrét személyhez vagy tevékenységhez kapcsolódik, hanem a szexhez általában)
  • Nincsenek, vagy nagyon ritkán vannak szexuális jellegű gondolataink, fantáziáink
  • Kétségeink vannak a hiányzó szexuális aktivitásunk és fantáziáink miatt

Mi okoz alacsony libidót?

Libidónk életünk során gyakran változik, és ez az ingadozás teljesen normális. Azonban, ha a jelenség  stresszt okoz, feszültté tesz és önértékelési problémákkal sújt, érdemes beavatkozni. Annál is inkább, mert az alacsony libidó mögött életmódbeli hibák mellett komolyabb, akár fel nem ismert betegségek is húzódhatnak.

Nézzük a lehetséges okokat!

Krónikus betegségek

Egyes betegségek közvetlenül, mások közvetve hatnak szexuális vágyunkra.

Cukorbetegség: A magas vércukorszint roncsolja a keringési rendszert és az idegeket, ez pedig rontja a nemi szervek vérellátottságát és a szexuális válaszkészséget is – a csökkent vérellátás miatt nehéz, vagy lehetetlen izgalomba jönni. A cukorbetegséggel küzdő nők gyakrabban kapnak el valamilyen gombás vagy húgyúti fertőzést, az ebből eredő fájdalom és diszkomfortérzés szintén a libidó ellen hat.

Degeneratív ízületi gyulladások: Azok, akik ízületi fájdalmakkal vagy merevséggel küzdenek, valószínűleg kisebb kedvvel vesznek részt a szexuális aktusban.

Szívbetegségek, magas vérnyomás: A különféle keringési és szívbetegségek az érrendszer sérülését eredményezhetik, rontják a keringést. A csökkenő véráramlás miatt a nemi szervek vérellátása is csökken, férfiaknál merevedési zavart, nőknél a nedvesedés hiányát okozhatja.

Minden klappol, de mégsem
Minden klappol, de mégsemdolgachov / Getty Images Hungary

Rák: A betegséghez kapcsolódó sebészeti beavatkozások, a kemoterápia és a sugárkezelés nagy igénybevételnek teszik ki az egész szervezetet, ezért óhatatlanul a szexuális vágy csökkenéséhez vezetnek.

Alvási apnoe: Kutatások arra utalnak, hogy az éjszakai légzéskimaradással küzdő emberek körében sokszor szintén jellemző az alacsony libidó, nem kis részben a kialvatlanság miatt.

Gyógyszerek

A libidó csökkenését okozhatják (a teljesség igénye nélkül)

  • az antidepresszánsok egyes típusai
  • a prolaktinszintet emelő gyógyszerek
  • egyes prosztatagyógyszer-hatóanyagok, mint a finasteride vagy a dutdasteride
  • a hormonális fogamzásgátlók
  • a magas vérnyomást kezelő egyes gyógyszerek

Ide kívánkozik, hogy a rekreációs célú droghasználat és alkoholfogyasztás szintén libidógyilkos!

Főleg az tűnhet fel, ha nagy a kontraszt a régi és a jelenlegi libidód között
Főleg az tűnhet fel, ha nagy a kontraszt a régi és a jelenlegi libidód közöttnd3000 / Getty Images Hungary

Érzelmi és fiziológiás tényezők

A libidócsökkenés okai között szép számmal vannak érzelmi eredetűek is. A szorongás, a depresszió, a tartós stressz és a korábban átélt traumák egyaránt felelőssé tehetők a szexuális vágy csökkenéséért.

A párkapcsolati nehézségek szintén ludasak lehetnek: a bizalom hiánya, a rendszeres konfliktusok, a szegényes kommunikáció csökkentik a szexuális vágyat, sokszor nem csak az aktuális partnerrel való kapcsolatban.

A fenti tényezők mindkét nem esetében a vágy csökkenéséhez vezetnek, de van pár olyan tényező, ami csak az egyik vagy csak a másik nem esetében jelent problémát. 

Az alacsony libidó okai nőknél

A női hormonrendszer élettani változásai sokszor felelnek a csökkenő szexuális vágyért.

  • Menopauza

A változókor és az azt megelőző időszak hormonális változásai nyomot hagynak a szexuális vágyon is. Az ösztrogénszint csökkenése is azzal jár, hogy az ebbe az életszakaszba lépő nők egy részének nem olyan erős a vágya, mint korábban. Az ösztrogénszint csökkenése emellett fizikai tünetekkel is jár: a hüvelyfal elvékonyodása és a hüvelyszárazság kellemetlenné, sőt fájdalmassá is tehetik az együttlétet. Ha hosszabb távon jár kellemetlen élményekkel a szex, egy idő után a vágy is könnyen odalehet.

A menopauzával összefüggésben többet fájhat a fejed. De vedd észre, ha inkább csak kibúvóból van egyre több
A menopauzával összefüggésben többet fájhat a fejed. De vedd észre, ha inkább csak kibúvóból van egyre többJohn Sommer / Getty Images Hungary
  • Terhesség, gyermekágyas időszak, szoptatás

A hormonális változások a terhesség alatt nem egyformán hatnak a nőkre. Vannak, akik épp szexuális étvágyuk serkenését tapasztalják, de olyanok is sokan, akik drasztikus csökkenést élnek át. A terhesség első harmadában inkább a vágy csökkenése, míg a középső harmadban inkább felserkenése jellemző, de óriási eltérések lehetnek egyénileg ebben a tekintetben is. A szülés utáni időszakban szintén elementáris erejű hormonváltozások következnek be, a szoptatás kapcsán pedig prolaktin termelődik, ami szintén a libidó ellen hat.

Az alacsony libidó okai férfiaknál

A fentebb felsorolt, mindkét nemet érintő problémákon túl a férfiak esetében leggyakrabban a tesztoszteronszint csökkenése okoz problémát. Ez a herékben termelődő hormon felel egy sor testi folyamat szabályozásáért, a férfiak intenzívebb szőrösödéséért, az izomtömeg és a csonterő fenntartásáért, és ez a hormon szabályozza a szexuális vágyat is. Alacsony tesztoszteronszint esetén nemcsak a libidócsökkenés, de merevedési zavarok és mellnövekedés is utalhatnak a problémára.

A heréket érő bármilyen trauma, kemoterápia vagy sugárkezelés, anabolikus szteroidok és néhány gyógyszer egyaránt felelőssé tehető a tesztoszteronszint és így a libidó csökkenéséért.

A legtöbb férfit nagyon érzékenyen érinti, ha nem tud „teljesíteni”, ez hosszabb távra is elveheti a kedvet a szextől
A legtöbb férfit nagyon érzékenyen érinti, ha nem tud „teljesíteni”, ez hosszabb távra is elveheti a kedvet a szextőlsoutherlycourse / Getty Images Hungary

A kezelés lehetséges módjai

Az alacsony libidó kezelése nagyon sokféle lehet, mert minden esetben a kiváltó okhoz kapcsolódik, ugyanakkor az életvitellel kapcsolatos orvosi, dietetikusi javaslatok nemcsak az általános jó közérzet fenntartásában, de a libidó „menedzselésében” is segíthetnek. A megfelelő minőségű és mennyiségű táplálék, a rendszeres sport, az elegendő pihenés és az alkoholfogyasztás radikális csökkentése vagy elhagyása sok esetben azonnali javulást eredményeznek.

Ha valamilyen gyógyszer okozza a libidódban beállt változást, érdemes orvosoddal konzultálnod, hogy alternatív gyógymódot vagy más gyógyszert kaphass. Párkapcsolati nehézségek esetén pszichoterápia, párterápia vagy szexuálterápia lehet a segítségedre libidód visszaszerzésében. Érdemes pszichológus szakember segítségét kérni akkor is, ha a háttérben valamilyen gyermekkori trauma, önértékelési zavar vagy depresszió húzódik meg.

Kutatások igazolják, hogy a CBT terápiák és a mindfulness módszerek a nők esetében kiemelkedően hasznosak, ha a libidó felélesztéséről van szó. Ezeknek a módszereknek a segítségével az örömérzetre fókuszálhatunk, így kizárhatjuk a libidónk ellen ható negatív gondolatokat és zavaró külső tényezőket.

hormonterápiák szintén segítségére lehetnek nőknek és férfiaknak egyaránt. Nők esetében az ösztrogén pótlása két módon lehetséges. A szisztematikus pótlás gyógyszeres kezeléssel történik és az egész testre kihat, a felületi kezelés (krémek vagy hüvelybe helyeztető gyűrű formájában) lokálisan fejt ki hatást, a szárazságot szüntetve meg .

Férfiak számára tesztoszteronpótlás lehet a megoldás egyik útja (természetesen csak orvosi konzultáció alapján), ezt injekció vagy krém formájában is el lehet érni.

Mikor kell orvoshoz fordulni?

Minél hamarabb. Ha a libidó hiánya káros hatással van a párkapcsolatodra, mindennapi életvezetésedre, önértékelésedre, mindenképpen kérj szakértő segítséget. Az ebből adódó stressz ugyanis további egészségügyi problémákra utal. Ha problémáid nem javulnak az életmódod átalakításával, akkor mindenképpen keress fel egy szakembert! Neked is fog tudni segíteni.

Oszd meg másokkal is!
Mustra