Te sem tudsz ellenállni a nasizásnak? Próbálj ki egy új módszert!

Mindenkivel előfordult már, hogy egy étterem vagy kávézó előtt elhaladva megcsapnak az illatok, az ízlelőbimbók pedig bizseregni kezdenek. És nem is kell feltétlenül látnunk az ételt ahhoz, hogy ellenállhatatlan vágyat kezdjünk el érezni iránta.

Mára túl könnyen hozzáférhetővé váltak a különböző ételek és italok, így szinte elkerülhetetlen, hogy a gondolataink ne terelődjenek egy-egy finomabb falat irányába. Arra, hogy vajon képesek vagyunk-e ellenállni a csábításnak, a The Conversation kereste a választ.

Ellenállni a kísértésnek

Kutatások eredményei szerint, annak ellenére, hogy az ilyen kísértéseknek nagyon nehéz ellenállni, ha mégis sikerül, akkor általában az egészségtudatosság, pénzügyi vagy etikai okok állnak a háttérben. De létezik-e olyan stratégia, aminek segítségével ellen tudunk állni a legfinomabb falatoknak is?

A kutatásban 25 fő vett részt, akiknek az átlag életkora 37 volt, a testtömegindexük pedig 20 és 33 között mozgott. A csoportos beszélgetésből kiderült, hogy az embereknek négy fő taktikát alkalmaznak, ha távol akarják tartani magukat a csábító ételektől.

Sokkal könnyebb, ha nem is tartasz otthon ilyeneket
Sokkal könnyebb, ha nem is tartasz otthon ilyeneketFotó: domoyega / Getty Images Hungary

Az első módszer az ingerek csökkentésére összpontosít. A résztvevők szerint hasznos, ha elzárják, vagy egyáltalán nem tartanak az otthonukban édességeket vagy nasit. Úgy tűnik, hogy az is segít, ha bevásárlólistát készítünk, aminek tartalmához szigorúan tartjuk is magunkat. Plusz tipp, hogy ne csak 2-3 napra, hanem legalább egy hétre vásároljunk be, így még hatékonyabban el tudjuk kerülni az édességes polcokat.

A megkérdezettek különböző stratégiákat is alkalmaznak a minél kevesebb nassolás érdekében. Néhányan tudatosan kerülnek bizonyos ételeket, melyek evését, ha egyszer elkezdik, nagyon nehezen tudják abbahagyni. Nem mindenki ilyen szigorú magával: vannak, akik nasiidőt szabnak maguknak, ez az idő pedig lehetőséget ad arra, hogy azt egyék, amit éppen megkívánnak.

Néhány résztvevő arról számolt be, hogy a rendszeres testmozgás csökkenti az éhségüket, mások pedig egyszerűen nem akarták elrontani a sporttal elért eredményeket azzal, hogy azt eszik, amit éppen kívánnak.

A válaszadók egyetértettek abban, hogy a tudatos étkezés nagyon sokat segít ellenállni az ételek csábításának. Próbálnak azonos időpontokban táplálkozni, fontos, hogy ki tudják választani, az adott étkezés milyen ételekből áll össze, valamint az adagok méretének a meghatározása is segítség lehet.

Ezek kombinációja segít

Érdekesség, hogy a résztvevők a fenti négy stratégia mindegyikét használják. Ezek a trükkök segíthetnek ellenállni az adott pillanatban a minket érő ingereknek, és nem csak az aktívan diétázó, esetleg túlsúlyos emberek számára lehet hasznos.

A beszélgetésből kiderült: nincs egy bizonyos bevált módszer arra, hogy az emberek kontrollálják az élelmiszer-fogyasztásukat. Azonban, ha nem szeretnénk remegő térdeket minden zacskó cukorka és kávézó kirakatának látványától, érdemes kipróbálni a fenti tanácsokat.

Mustra