Így készítsd fel a szervezetedet a hétvégi óraátállításra!

Szerencsére úgy fest, hogy már csak néhány év, és nem kell többet tavasszal és ősszel órát állítgatni, de addig is összegyűjtöttünk néhány praktikát, ami segíthet abban, hogy könnyebben menjen az átállás, amikor elveszítünk egy órát.

Hétvégén jön a tavaszi óraállítás, vasárnap hajnalban 2-ről 3-ra kell átállítani az órákat, amit persze mindenki majd reggel fog megtenni, bár az okoskészülékek világában ez gyakran már magától is megy. Az évenkénti két óraállítás közül a szervezetünk szempontjából a tavaszi a rosszabb, hiszen ilyenkor elveszítünk egy órát, cserébe viszont este 6 után is világos lesz, ami – azért valljuk be – szuper dolog.

Az emberi szervezet alvás-ébrenlét ciklusát a belső biológiai óránk szabályozza. Ezt a ritmust nevezzük cirkadián ritmusnak, ami egy nagyjából 24 órás ciklus, amit elsősorban a fény és sötétség váltakozása szabályoz, de a napi aktivitás, az étkezések és a környezeti hőmérséklet is hatással van rá.

A tavaszi óraállításkor egy órával lerövidülő alvás miatt szervezetünknek ilyenkor egy kis időre van szüksége ahhoz, hogy alkalmazkodjon. De ha már az előtte lévő napokban felkészülünk, akkor biztos, hogy könnyebben megy majd az átállás.

Március 31-én hajnalban 2-ről 3-ra kell állítani az órát
Március 31-én hajnalban 2-ről 3-ra kell állítani az órátgldburger / Getty Images Hungary

#1 Menj hamarabb aludni! 

Az óraállítást megelőző napokban feküdj le hamarabb, vagy kelj fel pár perccel korábban, amelyik számodra könnyebb. A cél az, hogy minél kevésbé legyen drasztikus a változás, amikor ténylegesen órát kell állítani. 

#2 Maradj a rutinnál az állítás után is! 

Feküdj le ugyanakkor, és kelj fel ugyanakkor, mint korábban, még hétvégén is. Bár a tested még lehet, hogy nem érzi, hogy alvásidő van, néhány nap után be fog állni a ritmus. 

#3 Engedd be a fényt! 

Szervezetünk napi ritmusát a természetes napfény szabályozza. A fény elnyomja a melatonin hormon termelését, míg a sötét elősegíti. A tavaszi óraállítás azt jelenti, hogy este tovább lesz világos, míg reggel később kel fel a nap. Ezért reggel próbálj meg minél több napfényhez hozzájutni, míg lefekvés előtt már inkább kerüld.

#4 Le a kávéval és a cigivel!

Az alvás előtti órákban kerüld a kávét és a cigarettát! A koffein és a nikotin ugyanis stimuláló hatású. A legjobb, ha délután 2 után már egyikkel sem élsz.

Próbálj meg minél nyugodtabb környezetet teremteni az alváshoz!
Próbálj meg minél nyugodtabb környezetet teremteni az alváshoz!Maiwolf Photography / Getty Images Hungary

#5 Kerüld az alkoholfogyasztást! 

Bár sokan hiszik, hogy az alkohol álmosít, valójában megzavarja az alvás ritmusát. Lehet, hogy könnyebben elalszol tőle, ám alvás közben rövidebb lesz a REM-fázis, ami viszont szükséges ahhoz, hogy valóban kipihend magad. 

#6 Lefekvés előtt ne egyél nehéz ételeket! 

Ezek szintén rossz minőségű alváshoz vezethetnek. Alvás alatt ugyanis a szervezet lelassul, ám ha eszünk, akkor beindul az emésztés, és ez megnehezíti az alvást. A fokozott savtermelés pedig akár gyomorégést is okozhat.

#7 Legyen alvásbarát a környezet! 

A kütyükből felénk áradó kék fény hátráltatja az alvást, ezért alvás előtt egy órával kapcsold ki a tévét, és ne kezdj el az ágyból üzenetekre válaszolgatni! Ideális esetben a hálószobát két dologra használjuk: alvásra és szexre. Ehhez pedig egy sötét, nyugodt, csendes hely a legideálisabb. 

A fent említett dolgok jelentős része persze nem csak most aktuális. Egy felnőtt embernek 7-9 óra alvásra van szüksége naponta, ám hajlamosak vagyunk arra, hogy az alvás kárára próbálunk időt nyerni egy napból. Ennek hosszú távon azonban nagyon sok káros hatása lehet, például hangulatingadozáshoz, gyakori betegségekhez és libidócsökkenéshez vezethet. 

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek