Ingerült vagy? És alszol te rendesen?

Nagyon egyszerű módon tehetjük boldogabbá az életünket: készüljünk fel a zavartalan éjszakai pihenésre. Kutatások bizonyítják, hogy akár már pár órával kevesebb alvás is komoly hatással lehet a hangulatunkra.

A Study Finds számolt be az Iowai Egyetemen végzett kísérletről, ahol ok-okozati összefüggést kerestek a kialvatlanság és a hangulatunk romlása között. Mert hiába érezzük mind, hogy a kevesebb alvás rosszabb kedvvel jár, tudományos bizonyítékot eddig még senki nem mutatott fel. Most viszont kiderült,  hogy azok, akiknek a napi alvásmennyisége csökkent, hajlamosabbak az aggodalmaskodásra, és könnyebben gurulnak dühbe. Ez pedig nem segít abban, hogy alkalmazkodni tudjanak a pihenést is nehezítő életkörülményekhez.

Kevés alvás, rossz hangulat

A kutatás során 142 főt osztottak két csoportra: az egyik csoportot arra kérték, hogy két, egymást követő éjszaka 2-4 órával csökkentsék az alvással töltött idejüket, míg a másik csoport tagjai nem változtattak az általuk megszokott alvási módszeren. Azok, akiknek korlátozniuk kellett pihenésük idejüket, átlagosan négy és fél órát töltöttek alvással a vizsgált két éjszaka alatt.

Később a résztvevőkkel alvás közben különböző hangokat (fehér és barna zajokat) hallgattattak. Azok, akik korábban csökkentették a pihenéshez szükséges időt, sokkal érzékenyebbek voltak a különböző zajokra, azok viszont, akik a szokásos módon aludtak éjszaka, sokkal kevésbé voltak érzékenyek még a kifejezetten kellemetlen, úgynevezett fehér zajokra is (itt meghallgathatod, hogy milyen). 

Általában a feszültség sokkal jellemzőbb volt azokra, akik kevesebbet aludtak. A lejátszott zajok különböző mértékben voltak kellemetlenek, azonban azok, akik kevesebbet pihentek éjszaka, sokkal ingerültebbek voltak, függetlenül a hallott zaj minőségétől.

Na, ő például nem alszik eleget.
Na, ő például nem alszik eleget.Shutterstock

A kutatók azt is megvizsgálták, hogyan befolyásolja az ember hangulatát a szubjektív fáradtság, az alvás mennyiségétől függetlenül. A fáradtságot mindenki másképp éli meg, tehát előfordulhat az is, hogy csupán az álmosság érzésétől is feszültebbé válik az ember.

Alvászavar miatti agresszió?

A kutatócsoport egy másik alkalommal 200 egyetemistát vizsgált, akik úgynevezett alvásnaplót vezettek, melybe egy hónapon keresztül osztályozták az adott napi hangulatukat, különös tekintettel az agresszióra. Az előzetes eredmények szerint a diákok feszültebbek, idegesebbek voltak egy nehezebb éjszaka után. A kutatók abban bíznak, hogy a kutatás segít kideríteni, hogy az alvászavar hogyan befolyásolja a mások felé irányuló agressziót. 

Mindannyiunk érdeke tehát, hogy az alváshiány felismerése után minél hamarabb kipihenjük magunkat. Hogy hogyan? Arra itt találsz tippeket:

Oszd meg másokkal is!
Érdekességek