Így erősíthető meg a bizalom egy párkapcsolatban

Eleinte talán erőltetettnek vagy kényelmetlennek fogod érezni ezeknek a kommunikációs stratégiáknak a gyakorlását, de ha hosszú távra tervezel, a párkapcsolat fejlődése és az összhang fenntartása érdekében kulcsfontosságú a bizalom erősítése. Megéri tehát tenni néhány próbát!

Egy egészséges, boldog párkapcsolat alapja a bizalom, és annak megerősítése, ha olykor-olykor megrendülne. Ebben segítenek dr. Alice Boyes, a The Healthy Mind Toolkit szerzőjének gyakorlati tanácsai. Neked melyik kommunikációs képesség az erősséged? És melyiket kellene fejlesztened?

1. Észrevenni, amikor elmérgesedik a helyzet

Dr. John Gottman kutatásai szerint a párkapcsolati viták 70 százaléka valamilyen visszatérő, meg nem oldott problémáról szól, és nagyon nem mindegy, hogy ezeknek a vitáknak milyen a hangvétele. Egymás sértegetése és a kemény kritika nyilván nem vezet semmi jóhoz, de hogyan tudunk csillapítani egy elmérgesedő helyzetet? Elővehetjük például a humort, feltéve, hogy nem azt az érzést keltjük a másikban a poénkodással, hogy soha semmit nem veszünk komolyan. De amiből biztosan nem lehet baj, az az, hogy felismerjük és értelmezzük a kommunikációs mintáinkat. Amikor például tudjuk, hogy a vita tárgya mindkettőnk számára kényelmetlen vagy rossz emlékeket idéz fel, elég egyszerűen témát váltani a békesség kedvéért.

2. Elismerni, ha a másiknak igaza van

Sokszor nem tűnik könnyűnek, de fontos, hogy belássuk, amikor a másiknak igaza van – beleértve azt is, amikor joggal hozza fel valamilyen, számára zavaró tulajdonságunkat vagy viselkedésünket. (Folyton a munkán jár az eszed. Túl sok sót eszel. Mostanában feledékeny és szétszórt vagy.) Változtatni a viselkedésünkön, a szokásainkon nem egyszerű, de sokszor már azzal is megelőzhetjük egy-egy párkapcsolati konfliktus kialakulását vagy eldurvulását, ha elismerjük, elfogadjuk a másik érveit, és igazat adunk neki – feltéve, ha úgy is gondoljuk, igaza van.

4 kommunikációs eszköz a bizalom megerősítéséhez
4 kommunikációs eszköz a bizalom megerősítéséhezShutterstock

3. Kimutatni, hogy fontos számunkra a másik – akkor is, amikor éppen nincs a közelben

Teljesen normális és az egészséges kötődés része, amikor képben akarunk lenni azzal, mikor merre tartózkodik a másik, vagy hogy mikor látjuk végre újra. Ha tudod, hogy a másik éppen egy forgalmi dugóban ül vagy várakozik valahol, néhány kedves szó erejéig felhívhatod. Az, hogy ezt a fajta kommunikációt a felek figyelmes tettnek tartják vagy kevésbé értékelik, általában már egy kapcsolat elején kiderül.

4. Jól időzíteni a fontos vagy kényes témákat

A hosszú, boldog párkapcsolat egyik titka, hogy mindenről őszintén tudjunk beszélni a másikkal. Nem mindegy azonban, hogy mikor hozunk fel egy-egy olyan komoly témát, mint például a gyerekvállalás, a költözés vagy a karrierváltás. Ha pedig éppen mi nem állunk készen egy mélyebb beszélgetésre, nyugodtan jelezzük a párunknak, hogy most nem alkalmas. Érdemes beiktatni a napi rutinba egy kellemes esti sétát, amikor nyugodtan beszélgethettek kis és nagy tervekről.

Oszd meg másokkal is!
Mustra